Perbezaan antara semakan "Pemilihan seks"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
144 bait ditambah ,  5 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k
{{wikikan}}'''Pemilihan seksual''' adalah satu bentuk pemilihan semula jadi. Pemilihan seksual melibatkan suatu individu yang mempunyai jantina biologi tertentu memilih pasangan yang mempunyai jantina biologi yang berlawanan (pemilihan interseksual) dan individu ini bersaing dengan individu lain daripada jantina yang sama denganya untuk mendapatkan pasangan yang berlawan jantina (pemilihan intraseksual).
 
Apabila kedua-dua pemilhan seksual ini berlaku, individu tertentu akan mempunyai kejayaan untuk mengawan dan membiak yang lebih baik berbanding sebahagian daripada yang lain dalam satu populasi. Peluang yang untuk membiak dengan lebih baik ini wujudadalah samakesan adadaripada disebabkanpemilikan pemilihan pasanganciri-ciri yang lebih menarik atau pemilihan pasangan yang mempunyai ciri-ciri yang menarik untuk dijadikan pasangan bagi menhasilkanmenghasilkan zuriat.
 
Contohnya, dalampada musim mengawan satu populasi katak, pemilihan seksual berlaku pabila katak jantan berkumpul di gigi air dan membuat panggilan mengawan: menguak. Katak betina yang sampai di kawasan gigi air tersebut kemudiannya akan membuat pilihanmemilih katak jantan yang mempunyai suara yang paling dalam dan kawasan mengawan yang terbaik. Secara umumnya, katak jantan yang terpilih mendapat manfaat daripada proses mengawan yang kerap dan dapat memonopoli akses kepada kawanan katak betina yang subur. KatakSeterusnya, katak betina pula akan mempunyai bilangan zuriat yang terhad dan dapat memaksimumkan pulangan tenaga yang telah mereka gunakan indalam proses pembiakan. Konsep ini pada awalnya telah dicadangkan oleh [[Charles Darwin]] dan <nowiki>[[Alfred Russell Wallace]]</nowiki>. Mereka menguraikanmenghuraikan pemilihan seksual sebagai pemacu kepada proses spesiasipenspesiesan. Hal ini juga menerangkan mengapa banyak organisma mempunyai ciri-ciri daripada evolusi yang membahayakan survival individual mereka sendiri. Ronald Fisher kemudian telah mengembangkan konsep ini pada abad ke-20.
 
Pemilhan seksual menyebabkan ciri-ciri yang ekstrem terutamanya pada organisma jantan bagi mempamerkan kecergasan'ketegapan' mereka untuk dipilhdipilih oleh individu betina. Hal ini kemudianya menyebabkan terhasilanyaterhasilnya dimorfisme pada ciri-ciri seksual sekunder seperti bulu pelepah hiasan pada burung syurgawi dan kuang, tanduk pada rusa, dan bulu leher pada singa. Dimorfisme ini terjadi disebabkan oleh mekanisma tindak balas positif oleh pasangan berlawan jantina. <ref>Cecie Starr (2013). ''Biology: The Unity & Diversity of Life'' (Ralph Taggart, Christine Evers, Lisa Starr ed.). Cengage Learning. p. 281.</ref>Mekanisme ini dikenali sebagai Pesongan Fisher (''Fisherian runaway''). Pesongan Fisher berlaku apabila perwarisan kehendak terhadap sesesuatu trait oleh satu-satu jantina alah sama penting untuk mempunyai trait tersebut jantina. Walaupun hipotesis anak jantan seksi menyatakan bahawa satu individu betina sentiasa tertarik kepada anak jantan, Prinsip Fisher ini menerangkan mengapa nisbah jantina adalah 1:1 tanpa pengecualian. Pemilihan seksual juga didapati pada fungi dan tumbuhan.
 
Kesinambungan pembiakan seksual di dunia yang penuh persaingan ini masih menjadi misteri kepada ilmu biologi di sebalik keupayaan pembiakan aseksual yang dapat menghasilkan 50% lebih banyak zuriat. Walaubagaimanapun, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 menunjukkan pemilihan seksual dapat menerangkan kelangsungan pembiakan seksual organisma hidup.
54

suntingan

Menu pandu arah