Perbezaan antara semakan "Konsert"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
17 bait ditambah ,  5 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
[[File:Classical spectacular10.jpg|thumb|Sebuah konsert [[muzik klasikal]] di Rod Laver Arena, [[Melbourne]], [[Australia]], 2005]]
[[File:Bernardo Strozzi Kontsert.jpg|thumb|''Concert'', oleh artis [[baroque]] Itali, Bernardo Strozzi]]
Sebuah '''konsert''' adalah [[muzik|persembahan muzik]] secara langsung di hadapan [[khalayak|penonton]]. '''Bacaan''' adalah konsert oleh sekumpulan pemain solo atau kecil yang mengikuti program, seperti menampilkan hasil kerja seorang [[komposer]] (bacaan organ). '''Penelaah''' adalah seorang ahli muzik yang memberikan bacaan yang kerap. Penciptaan bacaan [[piano]] solo telah dikaitkan dengan Franz Liszt.
 
Persembahan yang berkenaan oleh seorang ahli muzik tunggal, kadang-kadang kemudian dipanggil bacaan, atau oleh [[kumpulan muzik]], seperti [[orkestra]], [[koir]], atau [[kugiran]]. Konsert yang diadakan di pelbagai dan saiz tetapan, dari rumah persendirian dan [[kelab malam]] kecil, dewan konsert yang berdedikasi, pusat-pusat hiburan dan taman untuk bangunan pelbagai guna yang besar, dan juga [[stadium|stadium sukan]]. Konsert tertutup diadakan di venue terbesar kadang-kadang dipanggil konsert arena atau konsert amfiteater. nama tidak rasmi untuk konsert termasuk persembahan dan [[gig]].
 
Tanpa mengira tempat, [[pemuzik]] biasanya melaksanakan persembahan di atas pentas. Konsert sering memerlukan sokongan acara langsung dengan peralatan [[audio]] profesional. Sebelum rakaman muzik, konsert memberi peluang utama untuk mendengar pemuzik bermain.
Pengguna awanama

Menu pandu arah