Perbezaan antara semakan "Pengawal peribadi"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
382 bait ditambah ,  5 tahun lalu
k
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 23 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q851436)
k
 
}}
 
'''Pengawal peribadi''' (atau '''pegawai perlindungan rapat''')<ref>[http://www.iacpo.org/ International Association of Close Protection Officers]</ref> adalah sejenis [[pengawal keselamatan]] atau agen kerajaan yang melidungi seseorang individu yang biasanya terkenal, kaya, berpengaruh, atau dari segi politiknyapolitik merupakan tokoh penting—daripadapenting seperti [[Yang di-Pertuan Agong]],[[Perdana Menteri Malaysia]],[[Sultan]],[[Kerabat Diraja]] dan lain-lain daripada [[serangan]], [[penculikan]], [[pembnuhan|pembunuhan]], [[pengintipan]], kehilangan [[kerahsiaan|maklumat rahsia]], seraanganserangan pengganas atau ancaman-ancaman lain yang boleh menggugat keselamatan kliennya.
 
Tokoh-tokoh awam yang penting seperti [[ketua negara|ketua-ketua negara]],VVIP, atau [[gabenor]] dilindungi oleh beberapa orang pengawal peribadi atau satu pasukan pengawal peribadi dari [[agensi kerajaan|agensi]], pasukan keselamatan atau pasukan [[polis]] (contohnya di [[Amerika Syarikat]], [[Perkhidmatan Rahsia Amerika Syarikat]] atau [[Perkhidmatan Keselamatan Diplomatik]] [[Jabatan Negara Amerika Syarikat]]). Di dalam negara di mana ketua negara adalah pemimpin tentera atau diktator, ketua pengawal peribadi juga mungkin sebahagian dari [[unit tentera]] elit. Tokoh awam yang kurang pentingkhas atau mereka yang memiliki profil kurang berisiko, mungkin akan ditemani oleh seorang pengawal peribadi yang juga bertugas sebagai pemandu. Sejumlah selebriti berprofil tinggi dan [[ketuaPolis pegawai eksekutifKhas]]. juga menggunakan khidmat pengawal peribadi.
 
Tokoh awam yang kurang penting atau mereka yang memiliki profil kurang berisiko, mungkin akan ditemani oleh seorang pengawal peribadi yang juga bertugas sebagai pemandu. Mereka akan diiringi dalam bentuk kumpulan, persendirian(seorang atau lebih daripada seorang). Sejumlah selebriti berprofil tinggi dan [[ketua pegawai eksekutif]] juga menggunakan khidmat pengawal peribadi. Mereka akan menggunakan perkhidmatan ini apabila berada di luar atau di dalam negara.
 
== Rujukan ==
126

suntingan

Menu pandu arah