Kad bunyi: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
2 bait dibuang ,  17 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k (interwiki adding: sk, cs)
Tiada ringkasan suntingan
Sambungan luar biasa pada kad bunyi biasa, digunakan untuk menyambung secara langsung kepada ''microphone''. Bunyinya boleh dirakamkan kepada cakera keras atau di proses (sebagai contoh perisian [[speech recognition]] atau untuk [[Suara melalui IP|Suara melalui IP ( ''Voice over IP'' )]]).
 
Salah satu pengeluar kad bunyi bagi [[IBM PC]] merupakan [[AdLib]], yang menghasilkan kad berasaskan cip bunyi [[Yamaha YM3812]], dengan itu ''aka'' OPL2. Set ini merupakan piawaian-[[de facto]] sehingga [[Creative Labs]] menghasilkan kad [[Sound Blaster]], yang mempunyai YM3812 tambah koprosessor bunyi (jangkaannya mikrokontroller [[Intel]]) yang secara kreatif dipanggil "DSP" oleh Creative, yang membayangkan ia merupakan [[pemproses signal digital|pemproses signal digital ( ''digital signal processor'' )]]; beberapa tahun berlalu sebelum Creative menghasilkan kad yang mampu merakam dan menghasilkan bunyi semula pada masa yang sama, tanpa menyentuh tentang menghasilkan prosessing secara langsung. Sound Blaster, bersama pemancupemacu [[CD-ROM]] murah pertama dan teknologi video yang berkembang, membawa masuk era baru keupayaan komputer, di mana ia mampu memainkan kembali audio CD, menambah dialog pra-rakam pada [[permainan komputer]], dan juga memainkan wayang (walaupun dalam bentuk klip pendek dan kualiti yang rendah, tidak setanding dengan video digital moden.).
 
Kad bunyi awal tidak mampu merakam dan menghasilkan bunyi serentak. Kebanyakan kad bunyi masakini adalah [[duplex]] penuh.
Akhir 1990-an banyak pengeluar komputer mula menggantikan kad bunyi cucuk masuk dengan [[codec]] yang disertakan bersama [[papan ibu|papan ibu ( ''motherboard'' )]]. Kebanyakkannya menggunakan spesifikasi [[AC97]] [[Intel]]. Pengeluar yang lain menggunakan slot [[Advanced Communications Riser|ACR]] yang lebih murah.
 
==Seni bina pemandupemadu ''Driver architecture''==
Untuk menggunakan kad bunyi, sesetengah [[sistem operasi]] biasanya memerlukan [[pemandu perkakasan|pemandu perkakasan ''device driver'']] khas.
 
245,308

suntingan

Menu pandu arah