Perbezaan antara semakan "Pertempuran Austerlitz"

Jump to navigation Jump to search
Bot: Menggantikan Battle_of_Austerlitz,_Situation_at_1800,_1_December_1805.gif dengan Battle_of_Austerlitz,_Situation_at_1800,_1_December_1805.png.
(Bot: Menggantikan Battle_of_Austerlitz,_Situation_at_1800,_1_December_1805.gif dengan Battle_of_Austerlitz,_Situation_at_1800,_1_December_1805.png.)
 
===Rancangan dan kecenderungan Perikatan===
[[Image:Battle of Austerlitz, Situation at 1800, 1 December 1805.gifpng|300px|thumb|right|alt=Map showing French troops concentrated to the west of the battlefield and the Allies to the east. |Kedudukan tentera Perikatan (merah) dan Perancis (biru) pada jam 1800, 1 Disember 1805.]]
Kepimpinan pihak-pihak Perikatan bertemu pada 1 Disember untuk merancang pertempuran. Strategi tentera Perikatan melibatkan dua matlamat asas: menemukan tentera Perancis serta memperoleh kawasan selatan medan perang yang berarah ke Vienna. Tsar Alexander I rombongannya mendesak keras untuk bertempur; namun Maharaja Francis II lebih berwaspada. Pendapat Francis disokong oleh [[Mikhail Kutuzov|Kutuzov]], panglima tentera Rusia.<ref name="emperor">Chandler m/s 416</ref> Walau bagaimanapun, tekanan daripada bangsawan Rusia dan pemimpin-pemimpian tentera Austria untuk bertempur terlalu kuat, dan pihak Perikatan akhirnya menerima pakai rancangan Ketua Turus Austria, [[Franz von Weyrother]].<ref name="emperor"/> Rancangan ini melibatkan pergerakan utama menghadap sayap kanan tentera Perancis, yang dianggap sebagai lemah; disertai dengan serangan ke kiri tentera Perancis untuk mengalih perhatian. Kebanyakan tentera Perikatan digunakan untuk menyerang sayap kanan Perancis. Pengawal Diraja Rusia digunakan sebagai tentera simpanan manakala sekumpulan tentera di bawah [[Pyotr Bagration|Bagration]] mempertahankan sayap kanan tentera Perikatan.
 
15,431

suntingan

Menu pandu arah