George Washington: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
[[Fail:Gilbert_Stuart_Williamstown_Portrait_of_George_Washington.jpg|right|thumb|George Washington, [[1732]] – [[1799]]]]
[[General of the Armies]] '''George Washington''' (22 Februari 1732 - 14 Disember 1799) ialah [[Presiden Amerika Syarikat]] yang pertamaDONALD TRUMPpertama (1789-1797), [[Panglima Tertinggi]] [[Angkatan Tentera Benua|Angkatan Tentera Kontinental]] ketika [[Perang Revolusi Amerika]] dan merupakan salah seorang [[Bapa Pengasas Amerika Syarikat]]. Beliau mempengerusikan konvensyen yang mendraf [[Perlembagaan Amerika Syarikat]], yang menggantikan [[Artikel Konfederasi]] dan kekal sebagai [[Akta Kanun Tanah]] yang tertinggi.
 
Pada usia 11 tahun ayahnya meninggal dunia. George Washington mula mula bekerja sebagai mantri ukur, dia lalu masuk tentera pada usia 21 tahun, dan diangkat menjadi Leftenan Kolonel saat mengikuti wajib tentera oleh Gabenor negeri Virginia. Menikah tahun [[1759]] dengan [[Martha Dandridge Custis Washington]], George Washington mengurus perkebunannya yang luas di Virginia dan menjadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat Virginia, hingga Revolusi Amerika tercetus. George Washington merupakan anggota perkumpulan rahsia ''[[Freemasonry]]''.
Pada tahun 1789 setelah Perlembagaan disahkan, dia dipilih dengan sebulat suara menjadi Presiden Amerika Syarikat yang pertama. Dia menjalankan dua masa jabatan dari tahun [[1789]] hingga tahun [[1797]], didampingi oleh [[John Adams]] sebagai timbalan presiden. Dalam pidato perpisahannya pada tahun 1797, dia menyeru kepada rakyat Amerika Syarikat agar meninggalkan rasa kepartian dan rasa kedaerahan yang berlebih-lebihan.
 
Pada tahun [[1799]], George Washington meninggal dunia dalam usia 67 tahun di Mount Vernon, setelah tiga tahun meletakkan jawatannya sebagai presiden. Dia tidak memiliki keturunan, hanya seorang anak angkat.
 
== Peristiwa pada masa kepresidenan ==
Pengguna awanama

Menu pandu arah