Perbezaan antara semakan "Musim luruh"

Jump to navigation Jump to search
kesalahan dari segi ejaan
k
(kesalahan dari segi ejaan)
'''Musim Luruh''' atau '''Musim Gugur''' ([[bahasa Inggeris]]: ''autumn'') ialah salah satu daripada empat [[musim]] di daerah beriklim serdahana. Musim ini ialah musim peralihan daripada [[musim panas]] kepada [[musim sejuk]].
 
Dalam zon berhawa sedang berhawa, musim luruh ialah musim yang mana kebanyakan tumbuhan ditunai, dan pokok-pokok [[deciduous|''deciduous'']] menggugurkan [[daun|daun-daun]]<nowiki/>nya. Ia juga merupakan musim ketika mana hari siang bertambah pendek dan bercuaca dingin (terutama di latitud utara), dan peningkatan kerpasan di beberapa bahagian dunia.
 
Secara astronomi, ia bermula dengan [[ekuinoks]] (sekitar [[23 September]] di [[belahan Utara]], dan [[21 Mac]] di [[belahan Selatan]], dan berakhir pada [[solstis musim dingin]] (sekitar [[21 Disember]]) di belahan Utara dan [[21 Jun]] di belahan Selatan). Namun, ahli meteorologi menghitung bulan-bulan Mac, April, dan Mei di belahan Selatan, dan September, Oktober, dan November di belahan Utara sebagai Musim Luruh. Suatu pengecualian definisi ini ditemukan di [[Kalendar Ireland]] di mana mereka masih mengikuti putaran Celtic, di mana musim gugur dihitung dari bulan-bulan [[Ogos]], [[September]], dan [[Oktober]].
 
Meskipun hari-hari mulai memendek di bulan Julai atau Ogos di latitud utara dan dalam bulan Januari dan Februari di selatan, biasanya pada September atau Mac matahari terbenam cepat dengan sangat jelas.
Pengguna awanama

Menu pandu arah