Perbezaan antara semakan "Paul McCartney"

Jump to navigation Jump to search
1,491 bait ditambah ,  4 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Paul telah menghadiri Stockton Wood Road Primary School di Speke dari 1947 hingga 1949, apabila beliau telah ditukarkan ke Joseph Williams Junior School di Belle Vale. Pada 1953, beliau bersama-sama tiga murid yang lain telah memenangi tempat di Liverpool Institution , sebuah sekolah grammar selepas melepasi peperiksaan 11-plus di sekolahnya. Pada 1954, beliau mengenali George Harrison di dalam bas dari rumahnya di Speke dan mereka segera manjadi kawan.
 
ibunya, Mary ialah seorang bidan dan makan gaji utama keluarga. Pendapatan beliau membolehkan mereka untuk bergerak ke dalam 20 Forthlin Road di Allerton, di mana keluarga beliau hidup sehingga 1964. Pada Oktober 1953, apabila Mccartney berusia 14 tahun, ibunya meninggal akibat [[embolik]] .
 
== Kerjaya ==
'''<big>1957–60: The Quarrymen</big>'''
 
Pada usia 15 tahun , Mccartney berkenalan dengan Lennon bersama-sama kumpulan muziknya, The Quarrymen di St Peter's Church Hall fête di Woolton pada 6 July 1957. kumpulan mereka turut menjemput Mccartney untuk menyertai kumpulan muzik mereka sebagai seorang permain gitar rancak dan selepas perjumpaan itu, persahabatan Mccartney dan Lennon bertambah erat. Harrison menyertai pada 1958 sebagai permain gitar utama, diikuti oleh Stuart Sutcliffe sebagai permain bass pada tahun 1960. Pada Mei 1960, kumpulan muzik itu mempunyai pelbagai nama termasuklah, ''Beatals'', ''Johnny and the Moondogs'' and ''the Silver Beetles''. Mereka juga menggunakan nama ''The Beatles'' pada Ogos 1960 dan menjemput permain drum, Pete Best di [[Hamburg]].
 
'''<big>1960–70: The Beatles</big>'''
 
''<big><sup>artikel utama: [[The Beatles|the beatles]]</sup></big>''
 
Pada 1961, Sutcliffe meninggalkan kumpulan muzik mereka dan Mccartney pula mengambil bahagian untuk menggantikan dia sebagai permain bass. Mereka, sebagai kumpulan muzik, The Beatles , telah rekord secara profesional pada kali pertama di Hamburg dan dikreditkan sebagai The Beat Brothers, dan permain sebelahan penyanyi Inggeris Tony Sheridan untuk lagu , "My Bonnie".
 
Kaedah ini membawa perhatian kepada Brian Epstein, pembawa kejayaan mereka pada masa depan. Epstein turut menjadi pengurus mereka pada Januari 1962. Dengan itu, Ringo Starr mengantikkan Best pada August itu juga.
 
== Diskografi ==

Menu pandu arah