Perbezaan antara semakan "Parti Buruh Australia"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
'''Parti Buruh Australia''' atau ''Australian Labor Party'' -ALP merupakan sebuah parti politik [[Australia]].
 
Ia ditubuhkan pada 1891 melalui kebangkitan pergerakan buruh Australia, ia merupakan parti politik kebangsaan aktif tertua yang bertanding bagi kerusi dalam Pilihan raya Kebangsaan Australia1901 selepas persekutuan Australia. Parti ini kini bersaing dengan (Parti Liberal Australia/Parti Nasional Australia) Gabungan bagi jawatan politik, terutama pada kerusi kebangsaan dan negeri. Parti Buruh telah membentuk parti pembangkang sejak pilihan raya Australia 1996 selepas memegang kerajaan Australia sejak 1983. Parti Buruh masih memegang kerajaan bagi kesemua enam negeri dan kedua jajahan tanah besar sejak 6 March 2002, sebulan selepas pilihan raya legislatif Australia Selatan.
 
Sekiranya Parti Buruh mendapat 16 kerusi tambahan untuk membentuk erajaan pada pilihan raya kebangsaan 2007 pada [[24 November]], pemimpin parlimen kebangsaan parti kini [[Kevin Rudd]] akan menjadi Perdana Menteri Australia.
 
Parti Buruh Australia ialah sebuah Parti Politik Australia sangat penting dalam bidang politik Australia. Sejak dahulu kebanyakan pengundi yang penyokong Parti Buruh Australia, atau biasanya dipanggil sebagai Buruh sahaja, dari kaum buruh dan kaum miskin. Biasanya kaum kaya dan ahli perniagaan kecil dan besar lebih suka menyokong Parti Liberal.
 
245,304

suntingan

Menu pandu arah