Perbezaan antara semakan "Wikipedia:Dasar nama pengguna"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
(Membatalkan semakan 3799893 oleh 186.208.224.118 (Perbincangan))
{{Panduan}}
'''Nama pengguna''' ialah nama yang anda daftarkan untuk log masuk wikipedia. Anda boleh mecipta suatu nama pengguna untuk diri anda untuk kegunaan anda di wikipedia. Pada umumnya, anda boleh mencipta nama pengguna menurut kesukaan sendiri dengan syarat tidak menggunakan nama pengguna yang menjelikkan. '''Nama pengguna yang menjelikkan''' merujukkan kepada nama-nama yang membawa maksud yang boleh membangkitkan emosi negatif pada seseorang manusia. Biasanya, nama ini membawa maksud yang negatif dari segi denotasi mahupun konotasi. Dengan lebih lanjut lagi, contoh bagi nama yang menjelikkan adalah seperti berikut:
 
DEEJAY AIN merupakan seorang deejay online. Mula bergiat aktiv dalam bidang deejay sejak 2005 di chatting room '''MIRC''' dan '''MYSPACE''' secara bebas (freelance). Pada mulanya berdeejay secara suka suka sebagai hobi mengisi masa lapang sehinggalah beralih ke laman media sosial '''FACEBOOK'''. Berasal dari Kedah menetap di Bandar Mahkota Cheras. Seorang yang simple dan tegas.
*'''Nama yang membayangkan sesuatu [[jenayah]].'''
*'''Nama yang mempunyai maksud untuk menghina seseorang.'''
*'''Nama yang mempunyai maksud tidak sopan.'''
*'''Nama yang berbau [[pornografi]] (mengandungi perkataan yang lucah).'''
*'''Nama yang membayangkan sesuatu bencana.'''
*'''Nama yang bersifat promosi.'''
*'''Nama yang mengelirukan.'''
 
Peciptaan nama pengguna yang baik merupakan permulaan yang baik untuk anda di Wikipedia. Maka, kita semua berharap semua orang akan mempunyai nama yang baik di Wikipedia!
1

suntingan

Menu pandu arah