Perbezaan antara semakan "Serban"

Jump to navigation Jump to search
13 bait ditambah ,  3 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 39 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q2460567)
'''Serban''' ialah sehelai kain panjang penutup kepala berbentuk bulat menutup separuh atas kepala . Di [[Turki]] dipanggil tülbent .
 
Serban ialah istilah yang digunakan di Malaysia yang bermaksud penutup kepala dan dianggap suci, tidak boleh dipijak sewenang-wenangnya. Ini adalah sebagai menghormati kepala sama seperti pantang duduk di atas bantal kerana hormat kepala.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=vaxCe5A8XOcC&pg=PA347&dq=pantang+duduk+atas+bantal&hl=en&ei=w4elTqPZBMTIrQexk_nXAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=pantang%20duduk%20atas%20bantal&f=false Sup untuk santapan rohani remaja By Azam Md. Atan.]</ref> Di Malaysia misalnya, kebiasaannya ia hanyamerupakan dipakaikebiasaan olehbagi merekapenganut Islam yang baru balik mengerjakan [[haji ]]. Namun dekad terakhir ini ramai kelompok dari Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban sebagai mengikuti sunnah.
 
== Perspektif Islam ==
Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat, tapi tak boleh ketika dalam ihram. Salah satu cara menutup kepala adalah dengan memakai ''serban'' bagi kaum lelaki, yang juga merupakan pakaian Sunnah yg khusus. <ref>[http://www.inter-islam.org/hadeeth/st16.htm CHAPTER ON THE TURBAN OF SAYYIDINA RASOOLULLAH SALLALLAHU ALAIHE WASALLAM]</ref> Pemakaian serban itu adalah ''dengan cara melilitkan serban pada "[[kopiah]]". Tidak dinafikan masyarakat Arab memakai serban termasuk musyrikin Quraisy dan kabilah2 Arab yg lain. Tapi Nabi saw membezakan cara lilitannya sebagaimana ahli Hadis meriwayatkan baginda mengajar Sayyidina Ali cara memakai dan membuat lilitan serban sebelum mengutus menantunya itu ke Khaibar dlm ekspedisi dakwah. (al Mubarakfuri, Tuhfah al Ahwazi, Jld 5, ms 336 dari Imam atTabarani, dihasankan oleh Imam as Suyuti)
 
Pada zaman rasullulah,Rasullulah; ahklak-nyaakhlak, cara makan- minum, pergaulan-nya, pakaian-nyadan pakaiannya menjadi ikutan para sahabat-sahabat, sahabat kepada sahabat atau lebih jelas dari tabi'in-tabi'in, hingga ke hari ini.
 
Riwayat mengenai serban yakni warna, panjang/saiz terdapat dalam ''Syama'il Tarmidhi'' atau kitab2 lain seperti yang telah dikeluarkan di Malaysia, yang salah satu daripadanya ditulis oleh Mufti E.Bemat.
== Serban sikh ==
[[Fail:Turbannedman.jpg|thumb|Seorang Sikh memakai serban / turban]]
Masyarakat penganut [[Sikh]] atau [[Punjabi]] di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal , [[lonjong]] dan seragam bentuknya. Di sesetengah tempat , serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil ''turban'' atau ''dastar''.
 
Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Di Amerika Syarikat, Kanada , Eropah dan lain-lain, mereka yang memakai serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .

Menu pandu arah