Sukan Olimpik: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
(Why was a lot of this info removed?)
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
{{main|Olimpik Purba}}
 
Asal sukan Olimpik tidak lagi diketahui tetapi banyak lagenda tertulis bersama sama sukan ini. Sambutan pertama Sukan Olimpik yang direkodkan adalah pada 776 SM, walaupun tarikh ini bukanlah kali pertama Sukan Olimpik diadakan. Pada masa itu, hanya satu sahaja acara yang dipertandingkan.
 
Sejak itu, sukan mula menjadi penting dalam [[Yunani Purba]] dan mencapai kegemilangannya pada abad ke-6 dan ke-5 sebelum Masihi. Olimpik juga mempunyai kepentingan [[agama]] iaitu sebagai penghormatan kepada dewa [[Zeus]] (patung besarnya ada di bandar [[Olympia]]). Pemenang sukan ini akan dihormati dan dimasukkan ke dalam puisi dan dijadikan patung.
 
Sukan ini semakin hilang kepentingannya dengan penaklukan Rom ke atas Yunani (sekarang dikenali sebagai Greece). Apabila agama Kristian menjadi agama rasmi [[Empayar Rom]], Sukan Olimpik dilihatdianggap festivalsebagai suatu amalan orang tidak beragama (''pagan'') danmaka pada 393,[[Theodosius I|Maharaja Theodosius]] mengharamkan Olimpik, danpertandingan ini pada tahun 393 M, menandakan berhentinya sukan Olimpik selama ribuan tahun sehinggalah ia diadakan semula pada abad ke-19.
 
== Olimpik Moden ==

Menu pandu arah