Perbezaan antara semakan "Rangkaian komputer"

Jump to navigation Jump to search
1,017 bait ditambah ,  3 tahun lalu
k
Membalikkan suntingan oleh 183.171.181.105 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Anumengelamun
(Off)
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
k (Membalikkan suntingan oleh 183.171.181.105 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Anumengelamun)
Teg: Undur
 
Perhubungan pengguna rangkaian dari berlainan negara telah mewujudkan perkembangan LAN kepada [[rangkaian kawasan luas]] (WAN). WAN boleh menghantar data, audio dan video pada jarak yang jauh sehingga merangkumi sebuah negara atau benua atau seluruh dunia.
 
== Kelebihan rangkaian ==
Berikut adalah beberapa kelebihan rangkaian komputer:
 
* Perkongsian Maklumat
* Perkongsian Sumber Perkakasan
* Perkongsian Sumber Perisian
* Utusan Elekronik (E-Mail)
* Keselamatan Data
* Sokongan
 
== Sejarah ==
; Mungkin mengganggu teknologi lain: Talian kuasa perhubungan menganggu dengan kuat bentuk perhubungan radio tertentu, contohnya radio amatur.<ref> [http://www.arrl.org/broadband-over-powerline-bpl The National Association for Amateur Radio: Broadband Over Powerline]</ref> Ia juga mungkin mengganggu dengan teknologi langkah terakhir ("last mile") seperti [[ADSL]] dan [[VDSL]].<ref>{{cite web|title=The Likelihood and Extent of Radio Frequency Interference from In-Home PLT Devices|url=http://stakeholders.ofcom.org.uk/binaries/research/technology-research/pltreport.pdf|publisher=Ofcom|accessdate=18 June 2011}}</ref>
; Mungkin lebih sukar untuk disediakan: Jaringan komputer rumit mungkin sukar untuk disediakan. Ia juga mungkin amat mahal bagi memasang jaringan komputer efektif dalam organisasi atau syarikat besar.
 
== Perhubungan media ==
Jaringan komputer boleh dikelaskan menurut teknologi berkait perkakasan dan perisian yang digunakan bagi saling menyambung peranti individual dalam rangkaian, seperti kabel eletrik ([[HomePNA]], [[komunikasi talian kuasa]], [[G.hn]]), [[gentian optik]], dan [[gelombang radia]] ([[LAN tanpa wayar]]). Bagi [[model OSI]], ini terletak pada paras 1 dan 2.
 
Salah satu ''keluarga'' media perhubungan yang terkenal adalah secara keseluruhannya dikenali sebagai [[Ethernet]]. Ia ditakrifkan oleh [[IEEE 802]] dan menggunakan pelbagai piwaian dan media yang membolehkan perhubungan antara peranti. Teknologi LAN tanpa wayar direka bagi menyambung peranti tanpa pendawaian. Peranti ini menggunakan isyarat gelombang radio atau [[IrDA|infra]] sebagai perantaraan pemancaran.
 
== Teknologi dengan wayar ==
50,199

suntingan

Menu pandu arah