Pertempuran di Sungai Semur: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
 
==Permulaan==
Pada awal bulan Mac 1950, satu platun digerakkan ke Gua Musang. Penempatan Platun 12 Kompeni D, Batalion 3 Askar Melayu yang diketuaiberpengkalan Leftenandi Muda[[Pengkalan HassanChepa]], BinKelantan Yassintelah berpangkalandihantar diuntuk kemtugas Pulai."''search Merekaand diarahkandestroy''" mengawalberhampiran kawasanGua iniMusang, Hulu Kelantan kerana dikhuatiri menjadi tempat persembunyian komunis. PadaKompeni 23 Mac 1950, jam 7.30 pagi, pasukan Platun 12 dengan kekuatan 25 tenteraini terdiri daripada seorang Leftenan, seorang Koperal, empat Lans Koperal, dan 19 prebet ditugaskan membuat rondaan ke Sungai Nenggiri selama tiga hari.:
* Platun 11 dan Platun 12 di Pengkalan Pulai
* Platun 10 di Pengkalan Bertam
 
Pada 23 Mac 1950, jam 7.30 pagi, pasukan Platun 12 dengan kekuatan 25 anggota tentera diketuai oleh Leftenan Muda Hassan Bin Yassin, Koperal Jamaludin Bin Mohamad, empat Lans Koperal, dan 19 prebet ditugaskan membuat rondaan ke Sungai Nenggiri selama tiga hari. Platun ini disertai oleh sepasukan Polis Khas atau Special Constable berkekuatan 16 anggota yang diketuai oleh Sarjan Wan Yaacob yang sedang membuat pemantauan ke atas sekumpulan lelaki Cina seramai 18 orang dari kampung Pulai yang sedang membuat kerja mengumpul atap nipah di dalam hutan. Seterusnya, anggota Platun 12 bermalam di hutan, manakala 16 anggota SC bersama dengan pekerja Cina berkenaan.
 
Pada keesokan harinya, jam 2 petang, mereka berhenti makan tengah hari selepas selesai membuat rondaan. Leftenan Muda Hassan kemudian memberi arahan untuk pulang ke pangkalan mereka di Pulai pada hari seterusnya.
 
==Kejadian Serang Hendap==
Pada 25 Mac 1950, jam 1009.0015 pagi, anggota Platun 12 bersiap sedia untuk pulang ke kem mereka. Leftenan Hassan memberitahu Sarjan Wan Yaacob bahawa mereka akan pulang ke Pulai. Namun, pekerja-pekerja Cina masih belum selesai dengan kerja-kerja mereka. Jadi, Leftenan Hassan mengarahkan Sarjan Wan Yaacob supaya berada di lokasi dan membawa anggota platunnya untuk pulang ke markas. Mereka menyusuri air Sungai Semur hingga jam 10.30 pagi dan melewati kawasan berbukit. Namun dengan secara tiba-tiba, Platun 12 diserang hendap oleh sekumpulan [[Parti Komunis Malaya|pengganas komunis]] berkekuatan seramai 40 orang dari arah bukit di seberang sungai.<ref>{{cite journal |first=Syairah Abdul Lajis |date=2013-11-25|title=Peristiwa berdarah di Sungai Semur|journal=Sinar Harian |url= http://www.sinarharian.com.my/rencana/peristiwa-berdarah-di-sungai-semur-1.224269|accessdate=2018-07-29}}</ref>
Ekoran serangan tersebut, anggota platun dengan segera mencari perlindungan sambil memberi tembakan balas. Semasa pertempuran itu, Leftenan Muda Hassan gugur bersama anggota yang lain. Sejurus gugurnya Leftenan Muda Hassan, Koperal Jamaluddin Muhamad mengambil alih tugas mengetuai platun terbabit. Beliau mengarahkan tembakan mortar 2 inci ke arah musuh, namun tembakan mortar sedikit tersasar ke pohon buluh. Selepas melepaskan dua butir peluru mortar, anggota seksyen mortar berkenaan terbunuh.
 
 
Apabila diminta menyerah diri, Korperal Jamaluddin menjawab, “Kami bukan pengecut, kami askar, kami tidak akan serah diri”
 
==Bantuan dari Polis Khas==
Semasa pertempuran berlaku, Sarjan Wan Yaacob, anggota-anggota bawahannya dan pekerja-pekerja Cina yang mengumpul daun-daun nipah telah terdengar bunyi tembakan dan beliau percaya bahawa Platun 12 tersebut telah diserang. Beliau kemudiannya menyuruh agar pekerja-pekerja Cina berada di situ sementara beliau mengetuai anggota-anggota SC pergi ke lokasi serang hendap tersebut.
 
Sarjan Wan Yaacob dan anggotanya tiba di lokasi dan berpecah kepada dua kumpulan. Tujuh anggota kumpulan pertama SC telah diserang dan mengalami kecederaan semasa cuba menyeberangi sungai. Manakala Sarjan Wan Yaacob dan anggota yang lain meninjau ke sisi kedudukan musuh di bahagian utara sungai. Mereka berjaya mengesan kedudukan penembak [[Bren|Bren-gun]] komunis dan menembak mati penembak tersebut. Namun, mereka hanya melihat sahaja anggota Platun 12 yang ditawan musuh tanpa mampu berbuat apa-apa.
 
==Tawanan==
Dua orang anggota Platun 12, Prebet Abdul Wahab dan Prebet Rashid Hassan yang cedera parah terpaksa ditinggalkan di lokasi pertempuran bersama mayat 14 rakan mereka yang terkorban. Pada pukul 10 pagi, [[27 Mac]] [[1950]], barulah bantuan tentera dari Platun 11 dan pasukan Jungle Squad dari kem [[Gua Musang]] tiba untuk menyelamatkan mereka.
 
===Terkorban===
Dalam serang hendap di [[Sungai Semur]] ini, 17 orang anggota '''3 Melayu''' terkorban dalam pertempuran menentang kira-kira 40 pengganas komunis sementara enam anggota cedera parah sementara dua lagi anggota mengalami cedera ringan.
 
Jasad mereka yang terkorban disemadikan di Tanah Perkuburan Askar Melayu di [[Port Dickson]] walaupun pada awalnya mereka telah dikebumikan di [[Kampung Pulai]], [[Gua Musang]].
 
===Wira Anugerahyang gugur===
* Leftenan Hassan BBin Haji Yassin
Koperal Jamaluddin dianugerahkan Distinguished Conduct Medal (DCM) dan dinaikkan pangkat Sarjan manakala Lans Koperal Mohamad Othman dan Prebet Abdul Wahab dianugerahkan Military Medal (MM).
 
===Wira Yang Gugur===
* Leftenan Hassan B Haji Yassin
* Prebet Lebai Yassin
* Lans Koperal Mohamad
 
===Wira yang tercedera/terselamat===
# Koperal Jamalludin bin Mohamad
# Lans Koperal Mohamad bin Othman
# Prebet Zamzuri Itam Bin Sudin
# Prebet Nordin Bin Md Isa
# Prebet Hussin Bin Mamat
# Prebet Salleh Bin Nahu
# Prebet Ahmad Bin Mat Jam
# Prebet Manaf Bin Mohd Shariff
# Prebet Osman Bin Yaacob (meninggal dunia selepas tiba di Pengkalan Pulai pada pukul 9 malam)
 
== Anugerah ==
Koperal Jamaluddin dianugerahkan Distinguished Conduct Medal (DCM) dan dinaikkan pangkat Sarjan manakala Lans Koperal Mohamad Othman dan Prebet Abdul Wahab dianugerahkan Military Medal (MM).
 
===Novel===
Pengguna awanama

Menu pandu arah