Perbezaan antara semakan "Aksara Rencong"

Jump to navigation Jump to search
109 bait ditambah ,  2 tahun lalu
k
tiada ringkasan suntingan
k
k
}}
 
'''Tulisan Rencong''' (réncong), atau '''Incung''' <!---- atau dikenali juga sebagai ''tulisan Rejang'', (Fakta dipertikai) ---->ialah sistem tulisan yang terbitditerbitkan daripadaberdasarkan [[tulisan Pallava|Pallava]] dan [[tulisan Kawi|Kawi]], yang akhirnyatelah berasalditurunkan daripada [[tulisan Brahmi]].
 
Huruf Rencong iaitu huruf Melayu tuaTua yang banyak digunakan di [[Sumatera Selatan]] (Bangkahulu dan hulu Palembang) dan [[Minangkabau]]. Huruf ini kekal hinggadigunakan semenjak kurun ke-13 sehingga kurun ke-18 iaitu sebelum [[Belanda]] menjajah [[Indonesia]].
 
Huruf-huruf yang telah digunakan oleh orang-orang [[Melayu]] pada zaman purba ialah huruf yang tertua iaituyang menyerupai seperti bentuk huruf-huruf Rencong atau Rencang, Kawi dan Lampung. Kajian menunjukkan bahawa huruf-huruf tersebut adamempunyai kaitan dengan huruf-huruf orang-orang [[Kemboja]] pada zaman purba.
 
Dengan menggunakanAksara [[tulisan Kawi|huruf-huruf Kawi]], [[tulisan Pallava|Pallava]] dan ''Rencong'', telah ditulis orang-orang Melayu kuno menulisnyaTua di atas helaian kulit-kulit kayu, helaian daun-daun lontar, kepingan-kepingan logam dan padadi atas ketulan batu-batu (batu bersurat). Tulisan kuno ini telah dijumpai pada tahun 1892 di sebatang tiang batu di [[Kota Kapur]] ([[Bangka Barat]]).
 
[[Imej:kerinci MSS detail.jpg|300px|thumb|right|Tulisan Rencong yang terperinci pada manuskrip (UB Leiden D Or. 239 (KITLV Or. 239)). Huruf yang berbentuk ''O'' mewakili huruf vokal ''i''. Teks yang ditulis (separuh dan dieja mengikut Voorhoeve): ''haku manangis ma- / -nyaru kahu kahu di- / -saru tiyada da- / -tang [hitu hadik sa-]''. Tersurat: ''Aku menangis menyeru kau, kau diseru tiada datang [itu adik sa-]'' dan terjemahan moden: ''Aku menangis memanggil engkau, engkau yang dipanggil tidak pula datang [itu adik sa-].'' (Voorhoeve, 1970)]]
 
==Penggunaan==
Terdapat banyak versi tulisan Rencong, yang telah digunakan dan masing-masing berasal dari kawasan-kawasan yang berlainan di Selatan [[Sumatera]] dan [[Sulawesi]].
 
<br clear=left>
72

suntingan

Menu pandu arah