Penyiaran: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
19 bait ditambah ,  3 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 1 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q273623)
Tiada ringkasan suntingan
 
'''Penyiaran''' ialah [[pengedaran]] [[Isyarat (telekomunikasi)|isyarat]] [[Bunyi|audio]] dan/atau [[video]] yang memancarkan rancangan kepada audiens, baik orang ramai mahupun golongan-golongan tertentu.
 
Terdapat pelbagai jenis sistem penyiaran yang berbeza-beza keupayaannya. Sistem penyiaran yang terkecil merupakan sistem [[siar raya]] berinstitusi yang memancarkan perbualan dan muzik dalam lingkungan tempat-tempat terbatas seperti sekolah atau hospital, dan [[stesen radio]] atau [[stesen televisyen|televisyen]] berkuasa rendah yang memancarkan program dalam kawasan setempat yang kecil. Penyiar radio dan televisyen kebangsaan menikmati liputan seluruh negara melalui menara pemancar ulang, sistem satelit dan edaran kabel. Penyiaran radio dan televisyen satelit boleh meliputi kawasan-kawasan sebesar seluruh benua, manakala saluran [[Internet]] boleh mengedar teks atau audio dan video berstrim ke seluruh dunia. IndividuKemudahan Internet juga boleh menggunakan perkhdimaan Internetdigunakan untuk mengedarkanmengedar bunyikandungan audio dan/atau video sama ada dalam bentuk [[penstriman]] atau [[podcastsiniar]].
 
Turutan kandungan dalam penyiaran dipanggil [[Penjadualan (penyiaran)|jadual]]. Seperti ikthiar teknologi yang lain, lahirnya istilah-istilah teknikal berkenaan penyiaran. (Rujuk [[istilah-istilah penyiaran]]) Rancangan [[televisyen]] dan [[radio]] diedarkan melalui penyiaran radio atau [[televisyen kabel|cable]], atau kedua-duanya serentak. Dengan mengekodkan isyarat dan memiliki kelengkapan [[penyahkodan]] di [[rumah]], kelengkapan penyahkodan juga membolehkan penerimaan perkhidmatan saluran [[langganan|berlanggan]] dan ''[[pay-per-view]]''.

Menu pandu arah