Perbezaan antara semakan "Moby-Dick"

Jump to navigation Jump to search
33 bait ditambah ,  2 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
(Pengemasan.)
}}
 
'''''Moby-Dick; or, The Whale''''' ialah novel 1851 oleh penulis Amerika [[Herman Melville]]. Buku ini ialah cerita pelaut Ishmael mengenai usaha yang dilakukan oleh Ahab, kapten kapal penangkapan paus ''Pequod'', untuk membalas dendam terhadap Moby Dick, [[Paus sperma|ikan paus sperma]] putih gergasi yang pada pelayaran sebelumnya kapal dari kaki Ahab di lutut. Sumbangan kepada kesusasteraan Renaissance Amerika, klasifikasi genre kerja dari Romantik lewat hingga simbol awal. ''Moby-Dick'' diterbitkan untuk tinjauan bercampur, adalah kegagalan komersial, dan tidak dicetak pada masa kematian penulis pada tahun 1891. Reputasinya sebagai "Novel Besar Amerika" ditubuhkan hanya pada abad ke-20, selepas kurun ke-100 kelahiran penulisnya. [[William Faulkner]] mengaku bahawa dia telah menulis buku itu sendiri,<ref>Faulkner (1927)</ref> dan DH Lawrence memanggilnya "salah satu buku yang paling aneh dan paling indah di dunia" dan "buku terhebat yang pernah ditulis". <ref>Lawrence (1923), 168</ref> Kalimat pembukaannya, "''Call me Ishmael''", adalah antara kesusasteraan dunia yang paling terkenal.<ref name="Buell 2014, 367">Buell (2014), 367</ref>
 
Melville mula menulis ''Moby-Dick'' pada Februari 1850, dan akhirnya akan mengambil masa 18 bulan untuk menulis buku itu, satu tahun penuh lebih daripada yang dijangkakannya. Penulisan telah terganggu oleh beliau membuat kenalan Nathaniel Hawthorne pada Ogos 1850, dan dengan penciptaan esei "''Mosses from an Old Manse''" sebagai hasil pertama persahabatan itu. Buku ini didedikasikan untuk Hawthorne, "sebagai tanda kekaguman saya untuk geniusnya".
 
Asas kerja ini ialah pelayaran Whirls 1841 Melville di ''Acushnet''. Novel ini juga melibatkan kesusasteraan ikan paus, dan inspirasi kesusasteraan seperti [[William Shakespeare|Shakespeare]] dan [[Alkitab]]. Paus putih dimodelkan pada paus albino yang terkenal untuk menarik Mocha Dick, dan berakhirnya buku itu adalah berdasarkan tenggelamnya ''Essex'' pada tahun 1820. DeskripsiPenerangannya lebih terperinci dan realistik memburutentang pemburuan ikan paus dan mengekstrak minyak ikan paus, serta kehidupan kapal di kalangan kru pelbagai kaum, bercampur dengan penerokaan kelas dan status sosial, baik dan jahat, dan kewujudan Tuhan. Selain naratif prosa, Melville menggunakan gaya dan peranti sastera yang terdiri daripada lagu-lagu, puisi, dan katalog untuk Shakespeare arahan pentas, soliloquies dan asides.
 
Pada Oktober 1851, bab "The Town Ho's Story" diterbitkan dalam ''Harper's New Monthly Magazine''. Bulan yang sama, buku itu pertama kali diterbitkan (dalam tiga jilid) sebagai ''The Whale'' di [[London]], dan di bawah tajuk definitifnya dalam edisi tunggal-volume di New York pada bulan November. Terdapat beratus-ratus perbezaan antara dua edisi, paling sedikit tetapi beberapa penting dan menerangi. Penerbit London, Richard Bentley, menyaring atau mengubah laluanbaris sensitif; Melville juga membuat semakan, termasuk perubahan terakhir pada tajuk untuk edisi New York. Walau bagaimanapun, ikan paus itu muncul dalam teks kedua-dua edisi sebagai "Moby Dick", tanpa sempadansempang.<ref>Tanselle (1988) "Editorial Appendix," 810–12</ref> Salah satu faktor yang menyebabkan pengulas Inggeris mengabaikan buku ini adalah bahawa ia sepatutnya diberitahudiceritakan oleh seorang naratorpengarang yang telah binasa dengan kapal: edisi Inggeris kekurangantidak mempunyai Epilog, yang menceritakan hidup Ishmael. Kira-kira 3,200 salinan dijual semasa kehidupan penulis.
 
== Edisi ==
50,338

suntingan

Menu pandu arah