Perbezaan antara semakan "Ranjau Sepanjang Jalan (filem)"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
 
}}
 
Filem '''Ranjau Sepanjang Jalan''' merupakan sebuah filem drama dari [[MelayuMalaysia]] yang1983 diterbitkanarahan ditahun [[MalaysiaJamil Sulong]] padaserta dibintangi 1983.[[Sarimah FilemAhmad]], Ranjau[[Ahmad SepanjangMahmood]] Jalandan ramai diterbitkan dalam bentuk filem warnalagi. Filem Ranjau Sepanjang Jalan iniIa merupakan adaptasi daripada novel karya[[Ranjau seorangSepanjang lagiJalan|berjudul Sasterawansama]] Negara, Prof Emeritus Dato Drkarya [[Shahnon Ahmad]].
Menariknya kedua novel tersebut merupakan novel sastera yang bukan dari kelompok novel-novel popular. Novel Ranjau Sepanjang Jalan pernah menjadi teks untuk mata pelajaran sastera Melayu untuk pelajar tingkatan enam.
 
Filem Ranjau Sepanjang Jalan mula ditayangkan pada [[1983]] di pawagam seluruh negara. Menampilkan [[Sarimah Ahmad]], [[Ahmad Mahmood|Datuk Ahmad Mahmood]] dan ramai lagi.
 
Filem Ranjau Sepanjang Jalan kemudiannya telah mencetus ilham bagi sebuah syarikat pengeluar filem Kemboja-Perancis bagi menghasilkan ''filem Rice People / Neak Srey'' (1994), yang diarah oleh pengarah Kemboja Rithy Panh. Dalam filem itu kisah dipindahkan pada latar Kemboja semasa era selepas Khmer Rouge.<ref>[http://thoughtsonfilms.com/2010/12/16/12-malay-movies/ ‘Ranjau Sepanjang Jalan’ / ‘No Harvest but a Thorn’ (1983, Jamil Sulong).]</ref>

Menu pandu arah