Perbezaan antara semakan "Peristiwa Bukit Kepong"

Jump to navigation Jump to search
k
Membaiki ejaan, tanda baca dan susunan ayat.
k (Membaiki ejaan, tanda baca dan susunan ayat.)
{{about|peristiwa 1950|pekan kecil di Johor|Bukit Kepong|filem|Bukit Kepong (filem)}}
{{Sejarah Malaysia}}
'''Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong''' adalah kejadian serangan [[komunisme|komunis]] yang berlaku semasa keadaan [[Darurat Tanah Melayu|darurat]] di [[Persekutuan Tanah Melayu]] selepas [[Perang Dunia II]]. Dalam kejadian tersebut, [[balai polis]] [[Bukit Kepong]] diserang oleh segerombolan 180 orang komunis bermula sekitar jam 5.00 pagi (Waktu Malaysia Barat, jika sekarang 5.30 pagiwaktupagi - waktu yang telah diselaraskan bersama-sama Semenanjung, Sabah dan Sarawak sekarang) pada [[23 Februari]] [[1950]].
 
Dalam kejadian tersebut, sekitar 25 orang anggota polis berjuang habis-habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota [[Polis Marin]] turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.
 
==Permulaan==
Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada [[23 Februari]] [[1950]] antara pihak polis dan [[Parti Komunis Malaya]] sebelum kemerdekaan [[Persekutuan Tanah Melayu]] (1948-1963). Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di [[Bukit Kepong]]. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebingdi tebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar [[Muar]], [[Johor]], [[Malaysia]].<ref>{{cite journal |first=CP Tan |title=Bukit Kepong: The Malayan Alamo |journal=Armorama |url=http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=1811 |accessdate=2010-05-05}}</ref>
 
Kejadian ini bermula sebelum subuh apabila pihak Komunis melancarkan serangan gerila ke balai polis. Ia berakhir dengan tragik dalam penyembelihanpertumpahan berdarahdarah dengandi mana penyerang membunuh hampir kesemua pegawai polis yang bertugas di situ. Pihak komunis hendak menjadikan contoh dari serangan itu tentang apa yang akan terjadi kepada mereka yang menentang perjuangan Komunis. Apabila mereka memulakan pengeponganpengepungan, pihak penyerang percaya bahawa mereka akan dapat mengalahkan polis dan mengawal stesenbalai polis tersebut dalam tempoh yang singkat. Ini disebabkan beberapa faktor yang menyebelahi mereka:
 
# Kelebihan senjata dan jumlah keanggotaan;
# Keadaan balai polis yang terpencil
 
Balai Polis Bukit Kepong terletak diselekohdi selekoh sungai Muar, sebuah perkampungan kecil yang terpencil dengan sekitar dua puluh buah rumah dan kedai. Menjelang awal 1950, ia merupakan tumpuan pergerakan pihak komunis di situ. Ketika itu balai polis itu diketuai oleh Ketua Polis Balai (KPB) Sarjan Ray Dancey, yang pernah berkhidmat di Palestin. Ketika serangan ke atas balai polis tersebut, beliau telah lama ditukarkan dan jawatannya diambil alih oleh Sarjan Jamil Mohd Shah, kemungkinannya perkara yangtersebut diketahui oleh penyerang komunis.
 
Selain itu, terdapat platun campuran 15 anggota polis Tugas Am dan Konstabel Polis Marin pimpinan Sarjan Jamil sendiri. Ketika itu pasukan ini turut diperkukuhkan oleh tiga konstabalkonstabel polis khas dan empat Polispolis Tambahantambahan bagi tugas mengawal dan lain-lain, yang menjadikan 22 orang anggota kesemuanya.
 
Tiga belas isteri dan anak-anak anggota tinggal di berek kelamin di sebelah belakang Balai. Sistem perhubungan yang sukar adalah sebab utama penempatan pasukan polis marin di situ malah, pengangkutan utama ke Bukit Kepong adalah dengan menaiki bot menyusuri Sungai Muar.
 
==Serangan Komunis==
Menurut saksi, terdapat sekitar 200180 orang pengganas komunis daripada Kompeni Bebas ke-4 yang menyerang dan menurut kandungan buku "Memoir Abdullah C.D.", serangan tersebut diketuai oleh [[Muhammad Indera]], seorang Komunis [[Orang Melayu|Melayu]] yang memimpin 2 platun komunis Melayu.<ref>[http://books.google.com/books?id=dsxuAAAAMAAJ&q=bawah+pimpinan+Mat+Indera#search_anchor Memoir Abdullah C.D., Penaja dan Pemimpin Rejimen Ke-10, muka 116 -117, terbitan SIRD,2007.]</ref>, <ref>[http://kerispusakabangsa.blogspot.com/2011/09/memoir-abdullah-cd-sangkal-kenyataan.html Memoir Abdullah CD Sangkal Kenyataan Adik Mat Indera.]</ref>. Hal ini juga disahkan oleh Chin Peng semasa wawancara oleh penulis buku Dialogues with Chin Peng: new light on the Malayan Communist Party By C. C. Chin, Karl Hack. <ref>[http://books.google.com.my/books?id=_aPdeJinXGwC&pg=PA165&dq=chin+peng+bukit+kepong&hl=en&ei=NQN6TvOyN8fsrQe3kLGqDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=chin%20peng%20bukit%20kepong&f=false Dialogues with Chin Peng: new light on the Malayan Communist Party By C. C. Chin, Karl Hack.]</ref> Menurut rancangan asal, Muhammad Indera dimaklumkan bahawa serangan itu hanya sebagai amaran sahaja,{{fact}} bagaimanapun serangan yang turut disertai Komisar Goh Peng Tun itu bertukar menjadi tragedi buruk. Pihak komunis mengepung Balai Polis dengan separuh di bahagian hadapan, bakinya mengelilingi balai polis tersebut. Pertempuran bermula sekitar 0415H4.15 pagi. Apabila Mata-Mata Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang pengganas komunis yang sedang memotong [[kawat berduri]] balai tersebut. Pihak komunis kemudiannya menyerang dari segenap sudut, terutamanya dari bahagian hadapan. Mereka berharap serangan ini mengejutkan pihak polis tetapi kini berhadapan dengan tentangan hebat anggota-anggota polis tersebut, terutamanya daripada dua kedudukan Bren Gun yang terletak di dalam kubu di bawah bilik Kawalan. Sungguhpun dengan kekuatan anggota yang sedikit, pihak polis yang diketuai oleh [[Jamil Mohd Shah|Sgt Jamil Mohd Shah]], enggan menyerah, walaupun berkali-kali diseru oleh komunis agar mereka menyerah. Satu persatu anggota gugur apabila pertempuran berterusan dan dua orang isteri polis yang bertahan turut serta berjuang apabila mendapati suami mereka terkorban semasa pertempuran.<ref>[http://www.ukm.my/knam/data/Peristiwa_Bukit_Kepong.pdf Universiti Kebangsaan Malaysia - ''Peristiwa Bukit Kepong'']. Diakses pada 01-09-2011</ref>
 
Sekitar pukul 0500H5.00 pagi, pasukan Polis Bantuan besertaberserta sekumpulan penduduk kampung yang lengkap bersenjatakan raifal dan shotgun digerakkan dari Kampong Jawa di bawah pimpinan Penghulu Ali bin Mustaffa, dan bergerak untuk memberi bantuan. Mereka diserang hendap oleh komunis yang ditugaskan untuk menghalang sebarang bantuan dari luar dan beberapa orang kampung serta pihak komunis juga turut terkorban dalam pertempuran dikawasandi kawasan itu. Sekitar masa ini, kedua-dua kedudukan Bren Gun turut dimusnahkan komunis.
 
Sekitar pukul 0700H7.00 pagi, pihak komunis menawan seorang isteri polis Mariam Ibrahim, isteri kepada Mata-Mata Mohamad Jaafar. Dikhabarkan, ketua kumpulan komunis, Mat Indera memaksa Mariam merayu agar pihak polis menyerah tetapi tidak diendahkan oleh Jamil sendiri. Pada masa ini Fatimah Yaaba dan anaknya Hassan turut ditawan dan dipaksa menyeru pihak polis menyerah. Mereka yang bertahan enggan berbuat demikian dan terus berjuang habis-habisan. Apabila mereka enggan menyerah, Mariam dicederakan dan Fatimah dibunuh. Suami Fatimah, Mata-Mata Abu Bakar Daud yang bertugas sebagai pemandu bot di sungai Muar, turut berjuang menentang pihak komunis sehingga cedera setelah ditembak di dada dan tangan, ketika mempertahankan botnya.
[[Fail:BK_Layout_1950.jpg|thumb|right|Peta Serangan Balai Polis Bukit Kepong]]
Dalam detik terakhir pertempuran hebat itu, komunis membakar berek kelamin dan balai polis.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=_aPdeJinXGwC&pg=PA165&dq=chin+peng+bukit+kepong&hl=en&ei=NQN6TvOyN8fsrQe3kLGqDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=chin%20peng%20bukit%20kepong&f=false Dialogues with Chin Peng: new light on the Malayan Communist Party By C. C. Chin, Karl Hack.]</ref> Dua wanita dan anak-anak mereka terbakar hangus dalam berek kelamin. Pada ketika itu hanya 3tiga orang anggota polis dan seorang pengawal kampung yang masih hidup. Mereka meluru keluar dari balai yang terbakar dan merempuh kedudukan komunis, membunuh sekurang-kurangnya tiga dari kumpulan pengganas yang cuba menghalang mereka. Pihak komunis terus menembak mereka yang cuba lari daripada balai polis yang sedang terbakar itu. Ketika ini penduduk kampung Durian Chondong disebelahdi sebelah barat menghantar bot ke Lenga untuk memberitahu pihak berkuasa mengenai serangan ini.
 
Hanya selepas lima jam bertempur, baru pihak komunis berjaya menawan balai polis dan membakar balai tersebut. Mereka kemudian berundur kedalamke dalam [[hutan]], meninggalkan kesan kemusnahan dan kematian. Pihak komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api. Antaranya termasuk Hassan bin Abu Bakar anak kepada Mata-Mata Abu Bakar yang dicampak hidup-hidup kedalam api.
 
14 anggota polis termasuk Sarjan Jamil, 4empat pengawal kampung, 3tiga polis bantuan, isteri Abu Bakar Daud (suaminya adalah seorang polis yang terselamat) dan tiga anak mereka terbunuh dalam kejadian tersebut. Jumlah kematian adalah 25 orang. Mereka yang terselamat pertempuran maut itu adalah 4 anggota polis dan 9 ahli keluarga termasuk isteri dan anak mereka.
 
== Bantuan dari perkampungan berdekatan ==
Semasa serangan tersebut, bantuan dihantar dari Kampung Tui semasa pertempuran bergema kebeberapake beberapa kampung berdekatan. Sekumpulan penduduk yang diketuai oleh Penghulu Mukim, Ali Mustafa dari Kampung Tui diiringi oleh 13 anggota AP/HG (Polis Bantuan - Auxiliary Police/Pengawal Kampung - Home Guard). Mereka diserang hendap oleh komunis dalam perjalanan sekitar setengah kilometer dari balai polis Bukit Kepong. Keupayaan senjata mereka amat terhad berbanding pengganas komunis yang menggunakan senjata automatik dan separa automatik berbanding raifal, shotgun dan revolver yang dibekalkan kepada penduduk kampung. Beberapa pengawal kampung tercedera dan terbunuh. Walaupun tersekat, kehadiran mereka mengurangkan tekanan kepada pasukan bertahan di Bukit Kepung dan memaksa pengunduran umum komunis.
 
Disebabkan keadaan tidak seimbanganseimbang, Penghulu Ali Mustafa mengarah anggotanya berundur sementara yang lain diarah mempertahankan kawasan sekeliling bandar [[Bukit Kepong]]. Pihak komunis akhirnya berundur selepas membakar pejabat kampung dan merompak beberapa kedai.
 
Pada masa yang sama, sekumpulan pegawal kampung lain dari Kampung Durian Chondong menggunakan sampan berkayuh kearah Bukit Kepong bagi memberi bantuan. Dalam perjalanan, mereka turut diserang hendap oleh komunis. Hanya separuh daripada 7 penduduk dalam kumpulan tersebut terselamat untuk terus ke [[Lenga]]. Mereka sampai kesana pada jam 1000H10.00 pagi dan ketika itu berita mengenai serangan keatas balai polis Bukit Kepong disampaikan.
 
== Selanjutnya ==
1,467

suntingan

Menu pandu arah