Perbezaan antara semakan "Headwind"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
416 bait ditambah ,  2 tahun lalu
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
Headwind yang agak terumbang-ambing berikutan pengunduran Zainal, ingin meneruskan karier mereka dengan melakukan uji bakst untuk mencari penyanyi baharu. Melalui sesi uji bakat selama beberapa bulan, akhirnya mereka menemui seorang penyanyi kelab berpengalaman bernama Lionel Xavier. Mereka kemudiannya muncul dengan album berjudul ''Kembali'' untuk memberitahu peminat kembalinya Headwind dalam dunia seni tanah air. Selain penyanyi baru Lionel, Nicky Ooi, Kudin dan Zulkif turut menyumbangkan suara di dalam album tersebut. Banyak lagu-lagu menarik di dalam album itu, tetapi peminat masih merindukan suara Zainal. Maka, album Kembali telah dijadikan sebagai album studio terakhir Headwind. Kegagalan album itu menyebabkan Headwind semakin dilupakan.
 
Pada tahun 1990, pemainPemain gitar utama Headwind, Zulkif telah menarik diri pada tahun 1990 untuk menumpukan kerjaya baharunya sebagai pemuzik undangan untuk [[Ramlah Ram]] dan [[kumpulan Blackrose]]. Zulkif juga sempat mengeluarkan dua album solo yang bertajuk ''Misteri, Air, Api dan Angin'' dan ''Imaginasi'' di mana kedua-duanya merupakan album eksperimentasi yang baik daripada Zulkif. Antara lagu yang popular daripada Zulkif ialah ''Dunia Sama Rasa'', instrumental ''Misteri, Air, Api dan Angin'' (lagu kontroversi yang ada persamaan melodi dengan lagu Gary Moore ''"Still Got The Blues"'') dan ''Suara Oh Suara'' (feat. Ajin Blackrose). Pada tahun yang sama, Headwind telah mengeluarkan album koleksi terbaik ke dua berjudul ''Headwind 2 - Lagu-Lagu Koleksi'' bagi mengimbangi kegagalan album ''Kembali''.
 
Zainal pula muncul dengan album solo pertama yang berkonsepkan ''World Music'' berjudul ''[[Zainal Abidin (album)|Zainal Abidin]]'' di bawah label Roslan Aziz Production (RAP) pada tahun 1991. BeliauHanya sangatdengan berjayasatu sebagaialbum artissahaja, solonama berikutanZainal meledaknyaterus albumsahaja tersebutmenjadi yangsebutan mengandungiapabila lagualbum yang hit dengan lagu ''Hijau'', ''Ikhlas Tapi Jauh'', dan ''Insaf'' danmencatatkan lain-lain.jualan Albumyang tersebutmembanggakan ternyatabukan sahaja di Malaysia, malah lagunya turut diterima baik di luar negara. merupakanPenghasilan album yang berkualitisangat teliti dan bermutu tinggi menjadikan album beliau antara album terbaik yang pernah dikeluarkandihasilkan didalam Malaysiasejarah muzik tanah air. ZainalPengiktirafan Abidinalbum kemudiannyatersebut menjadimenjadikan Zainal Abidin sebuah nama besar ketikayang itumasyhur jauh meninggalkan kumpulan lamanya, Headwind.
 
Pada tahun 1992, album koleksi ''Lagu-Lagu Karaoke Headwind'' pula diterbitkan. Album ''Headwind Remix'' pula diterbitkan pada tahun 1993 yang hanya mengandungi lima lagu hit iaitu ''Kita Serupa'', ''Hanya Di Radio'', ''Suraya'', ''Debu Liar'' dan ''Dalam Ingatan''.
 
Penyanyi baru Headwind, Lionel pula hilang entah ke mana sejak kegagalan album ''Kembali''. Anggota Headwind yang lain iaitu Nicky Ooi, Kudin dan Razak menjadi pemuzik undangan untuk penyanyi lain seperti [[Ella]] bersama [[Hillary Ang]] (gitaristbekas anggota kumpulan [[Search,]] ex-& [[Cromok]]). Setelah beberapa tahun, Headwind masih wujud cuma kurangnya publisiti dan ketiadaan album baru menjadikan mereka seakan menghilang dari dunia seni suara. Nicky Ooi mengambil keputusankemudiannya mengundurkan diri daripada Headwind danuntuk memberi fokus membukaterhadap perniagaan sendirimemancing yang baru diusahakannya. Razak turut menarikmengambil dirikeputusan yang sama, makadengan tinggallahmeninggalkan Kudin yangsebagai meneruskansatu-satunya perjuangananggota Headwind yang tinggal. Menyedari tanggungjawab itu, Kudin bersama rakan-rakan barutelah menubuhkan kumpulan yang dinamakan Headwind 3 (Headwind generasi ke-3) dengan line-up baharu, namun ia tidak bertahan lama apabila mereka mengambil keputusan untuk membawa haluan masing-masing.
 
== 2014-kini : Zainal & Headwind Kembali Bersatu ==
3,641

suntingan

Menu pandu arah