Perbezaan antara semakan "Headwind"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
839 bait ditambah ,  2 tahun lalu
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
 
== 1977-1984 : Sejarah Awal ==
Kumpulan Headwind telah ditubuhkan pada tahun 1977 oleh pemain bass asalnya yang dikenali sebagai Din dan disertai oleh 4 anggota lain iaitu [[Zainal Abidin Mohamad|Zainal]] (trombon), Zulkif (gitar utama), Razak (dram), Man Senoi (keyboard) dan Ron (vokal). Nama Headwind sebenarnya diambil daripada dua perkataan Inggeris iaitu ''Head'' yang bermaksud kepala dan ''Wind'' yang bermaksud angin, menjadikan kumpulan ini turut dikenali sebagai kumpulan ''Kepala Angin''. Pada awalnya, mereka bekerja di Club Med dan sekali-sekali bermain muzik di kelab-kelab malam di seluruh tanah air selama beberapa tahun.
Kumpulan Headwind telah ditubuhkan pada tahun 1977 di [[Kuala Lumpur]] dan dianggotai oleh enam anak muda yang mahir bermain alat muzik iaitu [[Zainal Abidin Mohamad|Zainal Abidin Mohamed]] (Zainal), Zulkifli Abu Kassim (Zulkif), Iginatiu Gerard Ooi (Nicky Ooi), Abdul Razak Salleh (Razak), Othman Masri (Man Senoi) dan Raja Mohd Rashid Raja Sallehudin (Wan). Pada awalnya karier mereka bermula dengan bermain muzik di kelab-kelab malam di seluruh tanah air selama beberapa tahun. Sebagai sebuah kumpulan muzik yang berbakat dan mempunyai karisma yang tersendiri, mereka telah dilamar oleh pihak pengurusan Polygram Records, sebuah syarikat rakaman yang berpangkalan di Singapura untuk merakamkan album. <ref>[https://books.google.com.my/books?id=-I2PCwAAQBAJ&pg=PT255&dq=headwind,+Ekamatra&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjFreHgkJbdAhWPXisKHfOtBb0Q6AEIKTAA#v=onepage&q=headwind%2C%20Ekamatra&f=false Global Glam and Popular Music: Style and Spectacle from the 1970s to the 2000s, edited by Ian Chapman, Henry Johnson]</ref>
 
KumpulanSetelah Headwindbeberapa ketika, Din telah ditubuhkanmeninggalkan padakumpulan tahunini 1977akibat diperselisihan [[Kualafaham Lumpur]]dengan anggota lain dan dianggotaitempatnya kemudian digantikan oleh enamseorang anakpemain mudabass yangberbangsa mahirCina bermainbernama alatIginatiu muzikGerard iaituOoi [[Zainalatau Abidinlebih Mohamad|Zainaldikenali Abidinsebagai Mohamed]]Nicky (Zainal),Ooi. ZulkifliPada Abumasa Kassimyang (Zulkif)sama penyanyinya, IginatiuRon Gerardtelah Ooimengambil (Nickykeputusan Ooi),untuk Abdulberhijrah Razakke Salleh[[Jerman]] (Razak),dan Othmanpihak Masripengurusan (ManClub Senoi)Med danmeminta RajaZainal, MohdZulkif Rashiddan Rajabekas Sallehudinanggota (Wan).[[kumpulan PadaCarefree]], awalnyaRaja karierRashid merekaatau bermulaWan denganuntuk bermainmenjadi muzikpenyanyi didalam kelabkumpulan Headwind semata-kelabmata malamuntuk dimereka seluruhmeneruskan tanahkontrak airpersembahan selamabersama beberapakelab tahuntersebut. Sebagai sebuah kumpulan muzik yang berbakat besar dan mempunyai karisma yang tersendiri, bakat mereka telah dilamardikesan oleh pihak pengurusan Polygram Records, sebuahseterusnya syarikatditawarkan rakamankontrak untuk menghasilkan album di bawah syarikat yang berpangkalan di Singapuranegara untukseberang merakamkantambak albumitu. <ref>[https://books.google.com.my/books?id=-I2PCwAAQBAJ&pg=PT255&dq=headwind,+Ekamatra&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjFreHgkJbdAhWPXisKHfOtBb0Q6AEIKTAA#v=onepage&q=headwind%2C%20Ekamatra&f=false Global Glam and Popular Music: Style and Spectacle from the 1970s to the 2000s, edited by Ian Chapman, Henry Johnson]</ref>
Pada tahun [[1983]], Headwind telah menghasilkan album pertama mereka berjudul ''Headwind'' yang berunsurkan genre pop. Banyak lagu yang menarik antaranya ''Usah Diteruskan'', ''Sekadar Pengertian'', ''Cinta Ke Akhir Masa'' dan ''Keindahan Pelangi''. Namun kerana kurangnya promosi, album Headwind mendapat sambutan yang kurang memberangsangkan. Lebih malang lagi, sebilangan besar peminat Headwind tidak tahu akan kewujudan album ini. Namun mereka tidak mudah patah semangat malah mereka terus bergiat aktif dalam bidang muzik dengan kembali semula ke kelab mereka bekerja.
 
Pada tahun [[1983]], Headwind yang dianggotai oleh Zainal, Zulkif, Razak, Man Senoi, Nicky Ooi dan Wan telah menghasilkanmuncul dengan album pertama mereka berjudul ''Headwind'' yang banyak berunsurkan genre pop. Banyak lagu yang menarik antaranya ''Usah Diteruskan'', ''Sekadar Pengertian'', ''Cinta Ke Akhir Masa'' dan ''Keindahan Pelangi''. Namun kerana kurangnya promosi, album Headwind mendapat sambutan yang kurang memberangsangkan. Lebih malang lagi, sebilangan besar peminat Headwind tidak tahu akan kewujudan album ini. Namun mereka tidak mudah patah semangat malah mereka terus bergiat aktif dalam bidang muzik dengan kembali semula ke kelab mereka bekerja.
 
== 1985-1989 : Pertukaran Anggota & Puncak Populariti ==
3,653

suntingan

Menu pandu arah