Perbezaan antara semakan "Serban"

Jump to navigation Jump to search
1,022 bait dibuang ,  7 bulan lalu
Pemasukan gambar ilustrasi
k (pengemasan, replaced: masaalah → masalah)
(Pemasukan gambar ilustrasi)
{{Multiple image
[[Fail:Shahjahan.jpg|thumb|right|The 17th century Muslim [[Mogul]] Emperor [[Shah Jahan]]]]
| align =
[[Fail:Hans Ewoutsz. 001.jpg|thumb|right|190px|The [[Ottoman Empire|Ottoman]] Sultan [[Suleiman II]]]]
| direction = horizontal
[[Fail:Serban.jpg|thumb|right|Serban / turban yang dipakai di [[Malaysia]]]]
| total_width = 340
'''Serban''' ialah sehelai kain panjang penutup kepala berbentuk bulat menutup separuh atas kepala . Di [[Turki]] dipanggil tülbent .
| image1 = Muslims wearing Emamah 1.jpg
| alt1 =
| caption1 = Tiga orang Muslim berserban di Pakistan.
| image2 = Turbannedman.jpg
| caption2 = Seorang Sikh berserban.
}}
 
'''Serban''' [sĕr.ban] ialah sehelai [[kain]] panjang penutup kepala berbentuk bulat menutup separuh atas kepala . Di [[Turkikepala]] dipanggil tülbent .
Serban ialah istilah yang digunakan di Malaysia yang bermaksud penutup kepala dan dianggap suci, tidak boleh dipijak sewenang-wenangnya. Ini adalah sebagai menghormati kepala sama seperti pantang duduk di atas bantal kerana hormat kepala.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=vaxCe5A8XOcC&pg=PA347&dq=pantang+duduk+atas+bantal&hl=en&ei=w4elTqPZBMTIrQexk_nXAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=pantang%20duduk%20atas%20bantal&f=false Sup untuk santapan rohani remaja By Azam Md. Atan.]</ref> Di Malaysia misalnya, ia merupakan kebiasaan bagi penganut Islam yang baru balik mengerjakan [[haji]]. Namun dekad terakhir ini ramai kelompok dari Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban sebagai mengikuti sunnah.
 
Serban ialah istilah yang digunakan di Malaysia yang bermaksud penutup kepala dan dianggap suci, tidak boleh dipijak sewenang-wenangnya. Ini adalah sebagai menghormati kepala sama seperti pantang duduk di atas bantal kerana hormat kepala.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=vaxCe5A8XOcC&pg=PA347&dq=pantang+duduk+atas+bantal&hl=en&ei=w4elTqPZBMTIrQexk_nXAg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=pantang%20duduk%20atas%20bantal&f=false Sup untuk santapan rohani remaja By Azam Md. Atan.]</ref> Di Malaysia misalnya, ia merupakan kebiasaan bagi penganut Islam yang baru balik mengerjakan [[haji]]. Namun dekad terakhir ini ramai kelompok dari Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban sebagai mengikuti sunnah.
== Perspektif Islam ==
Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat, tapi tak boleh ketika dalam ihram. Salah satu cara menutup kepala adalah dengan memakai ''serban'' bagi kaum lelaki, yang juga merupakan pakaian Sunnah yg khusus.<ref>[http://www.inter-islam.org/hadeeth/st16.htm CHAPTER ON THE TURBAN OF SAYYIDINA RASOOLULLAH SALLALLAHU ALAIHE WASALLAM]</ref> Pemakaian serban itu adalah ''dengan cara melilitkan serban pada "[[kopiah]]". Tidak dinafikan masyarakat Arab memakai serban termasuk musyrikin Quraisy dan kabilah2 Arab yg lain. Tapi Nabi saw membezakan cara lilitannya sebagaimana ahli Hadis meriwayatkan baginda mengajar Sayyidina Ali cara memakai dan membuat lilitan serban sebelum mengutus menantunya itu ke Khaibar dlm ekspedisi dakwah. (al Mubarakfuri, Tuhfah al Ahwazi, Jld 5, ms 336 dari Imam atTabarani, dihasankan oleh Imam as Suyuti)
 
== Kelaziman mengikut agama ==
Pada zaman Rasullulah; akhlak, cara makan minum, pergaulan dan pakaiannya menjadi ikutan para sahabat-sahabat, sahabat kepada sahabat atau lebih jelas dari tabi'in-tabi'in, hingga ke hari ini.
=== PerspektifDalam Islam ===
MenutupBerserban kepala({{Lang-ar|عمامة|translit=ʾimāmah}}) bagiini lelakidilihat hukumnya sunat, tapi tak boleh ketikaterangkum dalam ihram. Salah satu caraperilaku menutup kepala adalah dengan memakai ''serban'' bagi kaum lelaki, yang jugaberhukum sunat. Ia merupakan pakaian [[Sunnah yg]] khusus.<ref>[http://www.inter-islam.org/hadeeth/st16.htm CHAPTER ON THE TURBAN OF SAYYIDINA RASOOLULLAH SALLALLAHU ALAIHE WASALLAM]</ref> Pemakaian serbanyang itudatang adalahdaripada ''dengankelaziman caramasyarakat melilitkanArab serbantermasuk padapuak "[[kopiahQuraisy]]". Tidakdan dinafikan[[Kafilah|kabilah]] masyarakatsezaman Arab[[Nabi memakaiMuhammad serbanSAW|Nabi termasukMuhammad]]; musyrikinnamun Quraisy dan kabilah2 Arabbaginda yg lain. Tapi Nabi sawnabi membezakan cara lilitannya sebagaimana ahli Hadis[[hadis]] meriwayatkan baginda mengajar pupunda baginda Sayyidina [[Ali bin Abi Talib|Ali]] cara memakai dan membuat lilitan serban sebelum mengutusAli menantunya itudiutus ke [[Khaibar]] dlmdalam ekspedisi dakwah. (al <ref>Al-Mubarakfuri, ''Tuhfah al Ahwazi'', Jld 5, msm/s. 336 dari [[Al-Tabarani|Imam atTabaranial-Tabarani]], dihasankan oleh [[Jalaluddin al-Suyuti|Imam as Suyuti)]]</ref> Pemakaian serban itu adalah dengan cara melilitkan serban pada "[[kopiah]]".
 
Ia menjadi antara perbuatan nabawi ikutan para [[Sahabat nabi|Sahabah]], sahabat kepada sahabat atau lebih jelas dari [[Tabi'in|tabi'in-tabi'in]], hingga ke hari ini. Terdapat juga pendapat jauh yang menyatakan bahawa merekasesiapa yang secara berterang-terangan memusuhi sunnah Rasullullahini dianggap kafir.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=sebpoc7s2ZkC&pg=PA205&dq=menentang+sunnah+kafir&hl=en&ei=joilTv61Fo7prQe7rbmRAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CEEQ6AEwAw#v=onepage&q=menentang%20sunnah%20kafir&f=false Energi Zikir dan Salawat Nabi By Syekh M. Hisyam Kabbani.]</ref>
Riwayat mengenai serban yakni warna, panjang/saiz terdapat dalam ''Syama'il Tarmidhi'' atau kitab2 lain seperti yang telah dikeluarkan di Malaysia, yang salah satu daripadanya ditulis oleh Mufti E.Bemat.
 
Riwayat mengenai serban yakni warna, panjang atau saiz terdapat dalam ''Syama'il Tarmidhi'' atau kitab-kisah lain seperti yang telah dikeluarkan salah satu daripadanya ditulis oleh Mufti E. Bemat. Bentuk serban yang dipakai oleh umat Islam sendiri tidak seragam antara lain ini mungkin disebabkan faktor cuaca; serban yang dipakai oleh orang [[Afghanistan]] lebih besar dan tebal berbanding dengan orang [[Islam]] di [[Malaysia]].
Berdasarkan kisah-kisah Nabi Muhammad, memang ada mengisahkan Nabi memakai serban. Antaranya ketika Nabi Muhammad pulang ke rumah dan mengetuk pintu memberi salam sebanyak 3 kali, tetapi isteri baginda iaitu Aisyah tidak menjawab salam, lalu baginda tidur diluar rumah dengan berbantalkan serbannya. Keesokan hari Aisyah terkejut dengan Rasulullah yang tidur di luar rumah..
 
Ia tidak boleh dilakukan ketika dalam [[ihram]].
Kisah lain, ada seekor [[kucing]] tidur di atas serban Rasulullah tetapi Nabi tak rentap serban itu kerana tidak mahu mengganggu kucing yang sedang tidur itu. Malah baginda memotong serbannya itu.
 
Di Malaysia misalnya, ia merupakan kebiasaan bagi penganut Islam yang baru balik mengerjakan [[haji]]. Namun dekad terakhir ini ramai kelompok tertentu seperti Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban sebagai mengikuti sunnah.
Mereka yang melarang atau menghalang seseorang itu daripada mengamalkan sesuatu sunnah Rasullullah SAW, seperti memakai serban itu dengan rela hatinya, tanpa apa-apa tekanan, ancaman atau paksaan, bolehlah dianggap sebagai membencinya. Dan dalam satu hadis, Rasullullah menyingkirkan mereka yang membenci sunnahnya daripada golongan yang mengikuti Rasullullah dengan perkataan ".. maka bukanlah ia dari golonganKu."
 
=== Dalam Sikhisme ===
Terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa mereka yang secara berterang-terangan memusuhi sunnah Rasullullah dianggap kafir.<ref>[http://books.google.com.my/books?id=sebpoc7s2ZkC&pg=PA205&dq=menentang+sunnah+kafir&hl=en&ei=joilTv61Fo7prQe7rbmRAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CEEQ6AEwAw#v=onepage&q=menentang%20sunnah%20kafir&f=false Energi Zikir dan Salawat Nabi By Syekh M. Hisyam Kabbani.]</ref>
Masyarakat penganut [[Sikh]] atau [[Punjabi]] di seluruh dunia turut memakai serban diberi nama ''dastar'' ({{Lang-pa|ਦਸਤਾਰ}} atau {{Rtl-lang|ar|دستار}} ''dastár''); pemakaian ini seiringan dengan perintah [[kesh]] (ਕੇਸ) dalam "[[Lima K]]" yang melarang kaum lelaki memotong [[rambut]] mereka.
 
Kain serban yang dipakai sepanjangpara penganut Sikh lebih tebal, [[lonjong]] dan seragam bentuknya dengan panjang diukur sejauh 5 meter. Di Amerika Syarikat, Kanada , Eropah dan lain-lain, mereka yang memakai serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .
Bentuk serban yang dipakai oleh orang Islam tidak seragam. Serban yang dipakai oleh orang [[Afghanistan]] lebih besar dan tebal berbanding dengan orang [[Islam]] di [[Malaysia]]. Antara lain ini mungkin disebabkan faktor cuaca.
 
=== SerbanDalam Yahudi ===
== Penggunaan serban di Malaysia ==
Di [[Malaysia]], murid Islam di sekolah kerajaan adalah dilarang memakai serban. Pada November 23, 2004 Hakim mahkamah rayuan, Gopal Sri Ram, mengesahkan keputusan guru besar Fatimah Sihi<ref>[http://www.malaysianbar.org.my/selected_judgements/the_serban_case_full_judgment_delivered_by_datuk_abdul_hamid_mohamad_fcj.html The Serban Case: Full Judgment delivered by Datuk Abdul Hamid Mohamad FCJ]</ref>, yang menyingkirkan tiga murid Sekolah Kebangsaan Felda Serting di [[Negeri Sembilan]] pada 10 November 1997 kerana memakai serban. Mereka berusia antara 10 - 13 tahun. Mahkamah memutuskan bahawa ia merupakan masalah displin murid enggan mengikuti peraturan sekolah. [http://www.abc.net.au/news/stories/2004/11/23/1250039.htm ]
[http://politics101malaysia.blogsome.com/2006/07/12/islam-much-more-than-turban-and-goatee/ ] [http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Saturday/Minda/20060722101459/Article/indexs_html ]
 
== Serban Yahudi ==
Serban [[Ibrani]]
 
==Permasalahan terzahir==
== Serban sikh ==
[[Fail:Turbannedman.jpg|thumb|Seorang Sikh memakai serban / turban]]
Masyarakat penganut [[Sikh]] atau [[Punjabi]] di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal , [[lonjong]] dan seragam bentuknya. Di sesetengah tempat, serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil ''turban'' atau ''dastar''.
 
Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Di Amerika Syarikat, Kanada , Eropah dan lain-lain, mereka yang memakai serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .
 
=== Dalam peraturan sekolah ===
Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus. Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban.
Di [[Malaysia]], murid Islam di sekolah kerajaan adalah dilarang memakai serban. Pada November 23, November 2004 Hakim mahkamahMahkamah rayuanRayuan, Gopal Sri Ram, mengesahkan keputusan guru besar Sekolah Kebangsaan Felda Serting di [[Negeri Sembilan]] Fatimah Sihi,<ref>[http://www.malaysianbar.org.my/selected_judgements/the_serban_case_full_judgment_delivered_by_datuk_abdul_hamid_mohamad_fcj.html The Serban Case: Full Judgment delivered by Datuk Abdul Hamid Mohamad FCJ]</ref>, yang menyingkirkan tiga murid Sekolah Kebangsaan Felda Serting di [[Negeri Sembilan]] pada 10 November 1997 kerana memakai serban. Mereka berusia antara 10 - 13 tahun. Mahkamah memutuskan bahawa ia merupakan masalah displin murid enggan mengikuti peraturan sekolah. [http://www.abc.net.au/news/stories/2004/11/23/1250039.htm ][http://politics101malaysia.blogsome.com/2006/07/12/islam-much-more-than-turban-and-goatee/][http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Saturday/Minda/20060722101459/Article/indexs_html]
 
=== Isu keselamatan ===
Di Rajasthan, India ada banyak gaya memakai serban . Setiap 15&nbsp;km perjalanan, anda akan dapati bentuk serban yang berbeza.
* Pada 27 Ogos 2007, pihak pentadbir[[Pentadbir keselamatanKeselamatan lapangan terbang diPengangkutan]] [[Amerika Syarikat]] (TSA) mengenakan peraturan pemeriksaan menyeluruh dan terpeinci ke atas serban atau penutup kepala penganut agama Sikh biarpun sudah melepasi [[mesin imbasan]] [[pengesan besi.]]; Dasardasar ini berkuatkuasa sejak 4 Ogos 2007 . Semua anggota keselamatan di 450 [[lapangan terbang]] dan [[stesen kereta api]], [[pelabuhan]] dan [[sistem transit aliran ringan]] akan melaksanakan semua prosedur yang ditetapkan.
 
Sementara itu pihak Gabungan Sikh (SC) mengecam tindakan itu kerana bertentangan dengan semangat kepelbagaian agama yang menjadi antara asas penubuhan [[Amerika Syarikat]].

Menu pandu arah