Perbezaan antara semakan "Purana"

Jump to navigation Jump to search
333 bait ditambah ,  7 bulan lalu
tiada ringkasan suntingan
 
{{Hindu scriptures}}
Perkataan '''Purana''' ([[Sanskrit language|Sanskrit]]: पुराण, ''purāṇa'', [[Bantuan:IPA for English|/pʊˈrɑːnəz/]];<sup>[[Puranas|[1]]]</sup>) secara literal bermaksud "purba",<sup>[[Puranas|[2]]]</sup> dan ia merangkumi kesusasteraan Hindu yang amat luas mengenai pelbagai subjek, khususnya mengenai mitologi, lagenda dan tradisi masyarakat India. Kebanyakan kesusasteraan ini adalah dalam bahasa Sanskrit, meskipun terdapat beberapa Purana popular dalam bahasa vernakular lain.
 
Perkataan '''Purana''' ([[Sanskritbahasa language|Sanskrit]]: पुराण, ''purāṇa'', [[Bantuan:IPA for English|/pʊˈrɑːnəz/]];<sup>[[Puranas|[1]]]</sup>) secara literal bermaksud- "purba",<sup>[[Puranas|[2]]]</sup> dan ia) merangkumi kesusasteraan Hindu yang amat luas mengenai pelbagai subjek, khususnya mengenai mitologi, lagenda dan tradisi masyarakat India. Kebanyakan kesusasteraan ini adalahditulis dalam [[bahasa Sanskrit]], meskipun terdapat beberapa Purana popular dalam bahasa vernakular lain.
 
Terdapat 18 Maha Purana (atau Purana yang utama) dan 18 Upa Purana (Purana minor) dalam bahasa Sanskrit. Purana dianggap sebagai teks-teks sekunder atau Smriti dalam agama [[Hinduisme|Hindu]].
Secara amnya, perkataan 'Purāṇa' diperolehi dengan dua cara: purāa bhavam ('naratif zaman silam') dan purā api navam ('sesuatu yang masih baru dalam zaman silam'). Maka, purana boleh bermaksud sesuatu kisah zaman silam, tetapi masih relevan pada semua zaman.
 
Maksud-maksud mendalam kitab-kitab suci adalah agar sukar difahami. Tanpa dharana shakti yang diperolehi dengan amalan Brahmacharya, manusia biasa tidak boleh memahami maksud tersembunyi Veda atau [[Upanishad]]. Oleh itu, golongan Rishi menghasilkan sejenis sastera khas yang dikenali sebagai Purāṇa. Matlamat utama Purāṇa ialah untuk memberikan ajaran [[Veda]] dalam gaya yang popular, menarik dan mudah difahami oleh manusia biasa. Purāṇa wujud dalam bentuk cerita dan perumpamaan. Terdapat lapan belas Purāṇa, antara yang popular ialah Vishnu Purāṇa, Bhagavata Purāṇa, Skanda Purāṇa, Vayu Purāṇa, Padma Purāṇa, Markandeya Purāṇa dan Agni Purāṇa. Sebahagian Markandeya Purāṇa amat popular dalam kalangan masyarakat [[Hinduisme|Hindu]] sebagai Devi Mahatmyam atau Chandi.
 
== Ciri-ciri umum Purāṇa ==
Sebuah Purāṇa dikatakan mengandungi lima ciri-ciri yang menjelaskan: sarga (ciptaan), pratisarga (ciptaan pertengahan), [[vamśa]] (dinasti [[Mitologi Hindu|dewa-dewa]] dan [[Raja|raja-raja]]), manvantara (empat belas Manu dan zaman-zaman mereka), vamśānucarita (genealogi raja-raja dinasti solar dan lunar). Kadang-kadang beberapa ciri lain ditambah seperti rakṣā (fungsi perlindungan alam semesta oleh Tuhan), saṁsthā (pralaya atau pemusnahan alam semesta), hetu (sebab ciptaan , iaitu jiwa dan karma), vṛtti (penyaraan kehidupan), apāśraya (perlindungan atau [[Brahman]]). Kecuali Vishnu Purāṇa, ke semuakesemua ciri-ciri ini tidak dibincangkan oleh Purāṇa-Purāṇa lain.
 
Selain lima ciri-ciri umum ini, terdapat beberapa perkara lain yang dibincangkan seperti śrāddha (upacara kematian), kewajiban setiap varṇa and āśrama, tīrtha (tempat-tempat suci), dan penyembahan imej-imej Tuhan. Beberapa buah Purāṇa juga memainkan peranan dalam penyebaran mazhab-mazhab tertentu misalnya, [[Saivisme|Śaivisme]] atau [[Vaishnavisme|Vaiṣṇavisme]]. Informasi-informasi dalam pelbagai bidang sekular seperti [[Ayurveda]], arkitektual, perancangan bandar, ilmu ramalan, juga dimuatkan dalam sesuatu Purāṇa.
 
== Senarai teks dirangkum ==
 
* [[Matsyapurana]]
 
* [[Wisnupurana]]
Selain lima ciri-ciri umum ini, terdapat beberapa perkara lain yang dibincangkan seperti śrāddha (upacara kematian), kewajiban setiap varṇa and āśrama, tīrtha (tempat-tempat suci), dan penyembahan imej-imej Tuhan. Beberapa buah Purāṇa juga memainkan peranan dalam penyebaran mazhab-mazhab tertentu misalnya, [[Saivisme|Śaivisme]] atau [[Vaishnavisme|Vaiṣṇavisme]]. Informasi-informasi dalam pelbagai bidang sekular seperti Ayurveda, arkitektual, perancangan bandar, ilmu ramalan, juga dimuatkan dalam sesuatu Purāṇa.
* [[Bhagawatapurana]]
* [[Warahapurana]]
* [[Wamanapurana]]
* [[Markandeyapurana]]
* [[Wayupurana]]
* [[Agnipurana]]
* [[Naradapurana]]
* [[Garudapurana]]
* [[Linggapurana]]
* [[Padmapurana]]
* [[Skandapurana]]
* [[Bhawisyapurana]]
* [[Brahmapurana]]
* [[Brahmandapurana]]
* [[Brahmawaiwartapurana]]
* [[Kurmapurana]]
 
{{Purana}}
{{HinduMythology}}
[[Kategori:Teks Hindu]]

Menu pandu arah