Pelokasi Sumber Seragam: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
k (Reverted 1 edit by 115.164.200.163 (talk) to last revision by Tegel. (TW))
Teg: Buat asal
Tiada ringkasan suntingan
[[Fail:URI Euler Diagram no lone URIs.svg|thumb|250px|[[Diagram Euler]] yang menunjukkan hubungan sesebuah "URL" dengan [[pengecam sumber seragam|URI]].]]
'''URL''' atau nama penuhnya '''''Uniform Resource Locator''''' (terjemahan harfiah: "pelokasi sumber seragam") ialah sepotong teks yang digunakan sebagai pengenal pasti bagi mana-mana sumber elektronik ([[laman web|dokumen]], media dan sebagainya) yang boleh dicapai melalui [[rangkaian]]. Teks ini dihasilkan menggunakan sintaks seragam. Idea URL dicetuskan oleh [[Tim Berners-Lee]] sebagai teks pendek yang digunakan dalam pembinaan [[hiperpautan]], iaitu sebagaian daripada ciri [[hiperteks]] yang beliau sedang hasilkan ketika itu. URL kemudiannya dipiawaikan dengan kerjasama [[Internet Engineering Task Force]] dan menjadi sebagaian daripada infrastuktur [[Jaringan Sejagat]].
'''Pelokasi Sumber Seragam''' ({{lang-en|'''Uniform Resource Locator'''}}, singkatan: '''URL''') ialah sepotong teks rangkaian [[[Aksara (pengkomputeran)|aksara]] yang digunakan sebagai [[alamat]] pengenal pasti bagi mana-mana sumber elektronik ([[laman web|dokumen]], media dan sebagainya) yang boleh dicapai melalui [[rangkaian]]. Teks ini dihasilkan menggunakan [[sintaksis]] seragam.
 
'''URL''' atau nama penuhnya '''''Uniform Resource Locator''''' (terjemahan harfiah: "pelokasi sumber seragam") ialah sepotong teks yang digunakan sebagai pengenal pasti bagi mana-mana sumber elektronik ([[laman web|dokumen]], media dan sebagainya) yang boleh dicapai melalui [[rangkaian]]. TeksIdea ini dihasilkan menggunakan sintaks seragam. Idea URL dicetuskan oleh [[Tim Berners-Lee]] sebagai teks pendek yang digunakan dalam pembinaan [[hiperpautan]], iaitu sebagaiansebahagian daripada ciri [[hiperteks]] yang beliau sedang hasilkan ketika itu. URL kemudiannya dipiawaikan dengan kerjasama [[Internet Engineering Task Force]] dan menjadi sebagaian daripada infrastuktur [[Jaringan Sejagat]].
URL ialah sejenis [[URI]]. Oleh itu, setiap URL merupakan URI, tetapi bukan semua URI itu URL.
 
 
Sebagai contoh, URL bagi [[Wikipedia]] ialah <code><nowiki>http://www.wikipedia.org</nowiki></code>.
URL ialah sejenis [[URI]]. Oleh itu, setiap URL merupakan URI, tetapi bukan semua URI itu URL. Sebagai contoh, URL bagi [[Wikipedia]] ialah <code><nowiki>http://www.wikipedia.org</nowiki></code>.
 
URL boleh ditaip oleh pengguna pada [[pelayar web]] untuk mendapatkan sumber yang diingini melalui rangkaian.

Menu pandu arah