Mutasi: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
129 bait dibuang ,  1 tahun lalu
k
Membalikkan suntingan oleh 113.210.100.47 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Fandi89
Tiada ringkasan suntingan
Teg-teg: Dibalikkan Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
k (Membalikkan suntingan oleh 113.210.100.47 (Perbincangan) kepada versi terakhir oleh Fandi89)
'''Mutasi''' dalam istilah biologi merujuk kepada pertukaran kepada jujukan pasangan asas bahan genetik (sama ada [[DNA]] atau [[RNA]]). Mutasi boleh disebabkan kesilapan penyalinan dalam bahan genetik semasa pembahagian seldan oleh dedahan kepada ultra ungu atau [[radiasi mengion]], mutagen kimia, atau [[virus biologi]], atau boleh berlaku secara sengaja dibawah kawalan selular semasa proses [[meiosis]] atau [[hiperpermutasi]]. Dalam organisma multiselular, mutasi boleh dibahagikan kepada mutasi garis kuman (''germline mutation''), yang boleh diwarisi, dan mutasi somatik. Mutasi somatik tidak boleh dialih kepada anak dalam haiwan. Tumbuhan kadang-kala boleh mewariskan mutasi somatik kepada keturunan mereka secara aseksual atau seksual (dalam kes di mana kudup berkembang dalam bahagian mutasi somatik tumbuhan).
'''Mutasi''' dalam istilah biologi merujuk kepada pertukaran kepada jujukan pasangan asas bahan genetik (sama ada [[DNA]] atau [[RNA]]). C0nt0h mudah seperti dizaman digital kini,s0ftwere @ applikasi yg b0leh di upgrad *kemaskini menjadi lebih baik drpd sebelumnya.
Mutasi boleh disebabkan kesilapan penyalinan dalam bahan genetik semasa pembahagian seldan oleh dedahan kepada ultra ungu atau [[radiasi mengion]], mutagen kimia, atau [[virus biologi]], atau boleh berlaku secara sengaja dibawah kawalan selular semasa proses [[meiosis]] atau [[hiperpermutasi]]. Dalam organisma multiselular, mutasi boleh dibahagikan kepada mutasi garis kuman (''germline mutation''), yang boleh diwarisi, dan mutasi somatik. Mutasi somatik tidak boleh dialih kepada anak dalam haiwan. Tumbuhan kadang-kala boleh mewariskan mutasi somatik kepada keturunan mereka secara aseksual atau seksual (dalam kes di mana kudup berkembang dalam bahagian mutasi somatik tumbuhan).
 
Mutasi menghasilkan kelainan dalam kolam gen, dan mutasi yang tidak diingini (atau ''melemahkan'') akan disingkirkan dari kolam gen melalui [[pilihan semulajadi]], sementara yang lebih baik (''membawa kebaikan'' atau ''kelebihan'') cenderung untuk terhimpun, menghasilkan pertukaran evolusi. Sebagai contoh, rama-rama mungkin menghasilkan keturunan dengan mutasi baru yang disebabkan ultra ungu dari [[matahari]]. Dalam kebanyakan kes, mutasi ini tidak bagus kerana tiada ''tujuan'' bagi pertukaran sedemikian pada tahap selular. Bagaimanapun, kadang-kala mutasi mungkin menukarkan , katakan, warna rama-rama, menyebabkan ia sukar bagi pemangsa melihat akan dia; ini merupakan kelebihan dan peluang bagi rama-rama terus hidup dan menghasilkan keturunannya adalah lebih baik, dan menurut peredaran masa jumlah rama-rama dengan mutasi sebegini mungkin membentuk sebahagian besar spesies ini.
 
==Rujukan==
261

suntingan

Menu pandu arah