Perbezaan antara semakan "Masa (kumpulan muzik)"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Pengubahan ayat
k (Pengubahan ayat)
Teg-teg: Suntingan visual Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
(Pengubahan ayat)
Teg-teg: Suntingan visual Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
 
== Sejarah ==
Pada tahun 1986, lima pemuzik muda dari Taman Sepakat, [[Kuantan]], [[Pahang]] membuat keputusan untuk menceburi bidang muzik secara serius. Maka tertubuhlah sebuah kumpulan muzik yang diberi nama Scarecrow.Pada asalnya,kumpulan ini hanya aktif dalam persembahan majilis perkahwinan dan pesta keramaian sahaja.Selalunya,tempat mereka jaming tidak tidak jauh dari kediaman mereka semua.Kumpulan ini juga turut menjadikan beberapa band rock luar negara seperti,Loundnees,Whitesnake,dan Mr.Big sebagai "idola"untuk mereka.
 
Pada Tahun 1988,Atas kata-kata semangat oleh rakan-rakan serta kerja keras yang dilakukan,Kumpulan ini memenangi tempat ketiga dalam Pertandingan Akhir Muzik Tenggara yang diadakan di Stadium Darul Makmur Kuantan Pahang.Atas kejayaan itu,Kumpulan ini telah ditawarkan kontrak oleh sebuah syarikat rakaman iatu Perdana Muzikal Industri Sdn.Bhd (PMI).
Setelah beberapa tahun bertungkus-lumus memperbaiki mutu persembahan mereka, menimba pengalaman dan mengalami pertukaran anggota, Scarecrow akhirnya menemui kejayaan di [[Kuala Lumpur]].
 
Namun disebalik kejayaan kumpulan ini datangnya dengan,ada satu syarat yang perlu dipatuhi oleh kumpulan ini sebelum memasuki arena muzik [[Malaysia]]. Polisi RTM pada lewat 80-an tidak menggalakkan nama band yang agak kebaratan. Akhirnya,Mereka semua perlu akur dengan kehendak RTM dan kemudiannya menukar nama kumpulan kepada Masa.
 
Di bawah naungan Perdana Muzikal Industri Sdn. Bhd. (PMI), Masa Scarecrow menghasilkan tiga buah album. Ketiga-tiga album tersebut berjaya menambat hati peminat muzik tanahair.
 
Album kedua Kumpulan Masa, Doktrin [[Doktrin Metos (album)|Doktrin Metos]](1990)yang memuatkan lagu hit berjudul ''Patahnya Sayap Malam''. Laguberjaya inimembawa telahkumpulan membawaini'' Masa ke peringkat akhir Juara Lagu 1991 di PWTC Kuala Lumpur.Lagu Patahnya Sayap Malam ciptaan [[Awang BPR|Awang Bpr]]
 
Di puncak populariti mereka, ahli band terdiri dari Zul (vokalis), Lan (gitar utama), Mazwan (gitar kedua), Madi (bass) dan Shaiful (dram).
 
Seperti [[Kumpulan Blackrose|Kumpulan Blacrose]]
Namun,karier kumpulan ini mula terumbang ambing,apabila syarikat rakaman mereka, Perdana Muzikal Industri Sdn Bhd " gulung tikar"pada tahun 1993.Pada waktu itu,Kumpulan Masa berada dalam keadaan "gantung tak bertali".Mereka juga ada menghubungi Syarikat PMI,namun mereka menemui "jalan mati".Pada masa yang sama,mereka juga risau,jika mereka mengikat kontrak dengan syarikat yang lain,Pihak PMI akan mengambil tindakan.Akhirnya,Kumpulan Masa mengambil keputusan untuk mengundurkan diri buat seketika dari arena muzik tanahair. Pada waktu itu,banyak media menyatakan bahawa Kumpulan Masa telah berpecah.Sebenarnya,Kumpulan Masa tidak pernah berpecah.
 
 
Namun,karier kumpulan ini mula terumbang ambing,apabila syarikat rakaman mereka, Perdana Muzikal Industri Sdn Bhd " gulung tikar"pada tahun 1993.Pada waktu itu,Kumpulan Masa berada dalam keadaan "gantung tak bertali".Mereka juga ada menghubungi Syarikat PMI,namun mereka menemui "jalan mati".Pada masa yang sama,mereka juga risau,jika mereka mengikat kontrak dengan syarikat rakaman yang lain,Pihak PMI akan mengambil tindakan.Akhirnya,Kumpulan Masa mengambil keputusan untuk mengundurkan diri buat seketika dari arena muzik tanahair. Pada waktu itu,banyak media menyatakan bahawa Kumpulan Masa telah berpecah.Sebenarnya,Kumpulan Masa tidak pernah berpecah.
 
Tahun demi tahun berlalu, dan kini hanya Shaiful yang masih aktif di bidang muzik. Beliau bermain dram untuk band RoadBlock (Kuantan) dan juga diiktiraf oleh penganjur-penganjur pertunjukan pentas sebagai ''first-call sessionist''. Tambahan pula, terdapat 4 anggota baharu dalam kumpulan tersebut, Zack (vokal), Syukri @ Toyee(Adik kepada Madi,bassist asal Masa (lead), Azirudin (lead) dan Khairuddin (basist).
17

suntingan

Menu pandu arah