Perbezaan antara semakan "Majalah Tiga"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
29 bait ditambah ,  3 bulan lalu
tiada ringkasan suntingan
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih Suntingan visual
'''Majalah Tiga''' (lebih dikenali dengan ejaan '''Majalah 3''') merupakan siri [[dokumentari]] popular [[Malaysia]] yang ditayangkan di stesen [[TV3]]. Ia disiarkan untuk tontonan umum setiap Isnin jam 9:00 malam. Rancangan dokumentari ini sungguh unik kerana kandungan fakta dan penjelasannya adalah mudah difahami, padat dan mesra penonton selain penonton dari kalangan warganegara Malaysia mudah untuk menyesuaikan dengan maklumat yang dipaparkan.
 
Majalah Tiga mula diasaskan pada tahun 1987 sekaligus merupakan rancangan dokumentari terbitan TV3 yang pertama dan tertua di stesen televisyen tersebut. Setiap tahun Majalah Tiga telah berjaya menarik 3 juta penonton dari seluruh negara bagi menontonnya pada setiap hari Isnin malam. Pelbagai topik dan paparan berstruktur segar dan mudah difahami yang diketengahkan dan dijelaskan dengan terang, antara topik berkisar tentang [[alam semulajadi]], [[budaya]], isu masyarakat, Gaya Hidup, isu kemanusiaan, [[sains]], [[teknologi]], [[inovasi]], [[automotif]] dan lain-lain.
 
Tahun-tahun kebelakangan ini, ''Majalah Tiga'' dilihat lebih memberi fokus kepada isu berkaitan kesengsaraan masyarakat akibat tragedi [[peperangan]], kesempitan hidup akibat dibelenggu [[kemiskinan]] dan [[bencana alam]]. Sebagai contoh ia memaparkan tentang hak kebebasan dan perjuangan masyarakat dunia bagi masalah penindasan masyarakat [[Palestin]] dan usaha yang dilakukan oleh masyarakat dunia dan negara jiran seperti [[Jordan]], [[Lubnan]] dan [[Syria]]. Ia juga memaparkan tentang budaya dan cara hidup masyarakat di [[China]], [[Thailand]], [[Pakistan]], [[Sudan]] dan lain-lain lagi. Rancangan ini dilihat berkait rapat dengan sebuah rancangan terbitan TV3 yang lain seperti ''[[Bersamamu]]''; sebuah program realiti televisyen yang memaparkan kesengsaraan dan kemiskinan tegar serta kesusahan mengharungi hidup akibat beberapa masalah seperti kemiskinan, kurang upaya, dan masalah kesihatan. Serta mengambil langkah membantu melalui sumbangan dan dana umum oleh rakyat dan kerajaan yang prihatin.
Pengguna awanama

Menu pandu arah