Perbezaan antara semakan "Gusi"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
490 bait ditambah ,  13 tahun lalu
kemaskini
(kemaskini)
'''Gusi''' merupakan suatu bahagian yangtisu terletak[[membran dimukus|mukosa]] dalamyang memegang [[mulutgigi]], bersambungdi dengandalam [[gigimulut]].
 
== Penyakit gusi ==
 
Gigi dan gusi adalah seperti isi dan kuku di mana kedua-duanya berkait rapat dan tahap kesihatan gusi pasti memberi kesan kepada gigi. Penyakit gusi disebabkan [[plak gigi|kuman plak]] pada gigi berdekatan dengan gusi, yang tidak dibersihkan dengan betul. Kuman ini menyebabkan gusi menjadi radang atau bengkak. Jika penyakit gusi tidak dikawal dengan baik, ia akan memburuk sehingga boleh menyebabkan gigi menjadi longgar dan tertanggal.
Penyakit gusi sering dialami orang dewasa mahupun kanak-kanak. Penyakit gusi disebabkan kuman plak pada gigi berdekatan dengan gusi, yang tidak dibersihkan dengan betul. Kuman ini menyebabkan gusi menjadi radang atau bengkak. Jika penyakit gusi tidak dikawal dengan baik, ia akan memburuk sehingga boleh menyebabkan gigi menjadi longgar dan tertanggal.
 
Seperti gigi, gusi juga terdedah kepada ancaman daripada pembentukan plak. Sekiranya plak tidak ditanggalkan secara kerap, termasuk di kawasan di bawah garisan gusi, ia akan merengsakan gusi seterusnya mengakibatkan penyakit gusi. Penyakit gusi bukan sahaja menyebabkan kesakitan dan pendarahan gusi tetapi juga akan melemahkan sokongan terhadap gigi.
 
[[Kategori:Mulut]]
[[Kategori:Pergigian]]
 
[[ar:لويحة سنية]]
[[zh-min-nan:Khí-khún-pan]]
[[bg:Зъбна плака]]
[[cs:Zubní plak]]
[[de:Zahnbelag]]
[[en:Gingiva]]
[[es:Placa bacteriana]]
[[fr:Plaque dentaire]]
[[is:Tannskán]]
[[it:Placca batterica]]
[[ml:ദന്ത പ്ലാക്ക്]]
[[nl:Tandplak]]
[[ja:歯垢]]
[[pl:Płytka nazębna]]
[[pt:Placa bacteriana]]
[[simple:Plaque]]
[[fi:Plakki]]
[[sv:Plack]]
[[th:คราบจุลินทรีย์]]
[[vi:Mảng bám răng]]
[[zh:牙垢]]
65,422

suntingan

Menu pandu arah