Tokek: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
1 bait ditambah ,  1 bulan lalu
Baiki ejaan
Tiada ringkasan suntingan
(Baiki ejaan)
Teg-teg: Suntingan mudah alih Suntingan web mudah alih
 
'''Tokek''' adalah sejenis [[cicak]] yang terdapat di timur laut [[India]] dan [[Bangladesh]], seluruh [[Asia Tenggara]], [[Filipina]] hingga [[Indonesia]] dan [[New Guinea]] Barat.
 
Habitat asal cicak ini adalah di dalam [[Hutan hujan]] [[Tropika]], ia lebih sesuai hidup pada pokok-pokok tinggi dan tebing. CicikCicak tokek juga mudah untuk mengadaptasi suasana persekitaran kawasan perkampungan, dinding, siling rumah khususnya rumah papan kampung, serta ia aktif pada waktu malam untuk menangkap serangga sebagai makanannya. Namun berikutan kebanyakan kawasan hutan sudah terokai untuk dijadikan kawasan perbandaran, maka cicak tokek semaakin terancam dan sukar untuk mendapat habitatnya yang semulajadi menyebabkan populasi cicak ini semakin berkurangan. Pada akhirtahun 1980 hingga akhir tahun 1990, tokek mula diperkenalkan di [[Hawaii]], [[Florida]], [[Texas]], [[Belize]], dan sebahagian kepulauan [[Caribbean]], kini ia merupakan [[spesies terancam]].
 
Dalam [[bahasa Inggeris]] ia lebih dikenali sebagai '''Tokay Gecko'', juga dikenali sebagai ''Tuko'' atau ''Toko'' di [[Filipina]], Tokek di [[Malaysia]], [[Indonesia]], dan [[Jawa]]. Orang Vietnam pula memanggilnya ''tắc kè''. Cicak ini dapat dikenalpasti dari alunan vokalnya. Kebanyakan orang berasa takut pada cicak ini keraa saiz yang agak besar, kulitnya yang pelik walaupun unik serta jarinya dianggap boleh menyirat kulit orang terkena pada cakarannya. Di Filipina, kebayakkan orang menganggapnya sebagai haiwan yang dihormati kerana cicak ini memakan haiwan berbahaya seperti [[kala jengking]] dan [[lipan]].
Fail:Gekko-kohphangan-07.2000.jpg|Tokek di [[Thailand]]
</gallery></center>
 
== Panggilan ==
Tokek terkenal dengan nada bunyinya yang kuat, seakan-akan bunyi burung gagak, tetapi nadanya lebih kepada berbentuk seperti menyebut perkataan ''token'', ''gekk-gekk'' atau ''Poo-Kay'', dimana secara saintifiknya dalam bidang [[Onomatopoiea]] diambil dari perkataan [[bahasa Melayu]], [[bahasa Sunda]], [[bahasa Thai]], [[Tagalog]] dan [[bahasa Jawa]]. Cicak ini adalah dari famili ''Gekkonidae'' dan dari sinilah istilah generik ''gecko'' berasal.

Menu pandu arah