Pergi ke kandungan

Wikipedia:Larangan penyelidikan asli: Perbezaan antara semakan

k
tiada ringkasan suntingan
(Laman baru: {{polisi}} {{jalan pintas|WP:OR|WP:NOR}} {{nutshell|Wikipedia tidak menerbitkan pendapat asli: semua bahan kandungan di Wikipedia haruslah mempun...)
 
kTiada ringkasan suntingan
'''Wikipedia tidak sama sekali menerbitkan penyelidikan atau pendapat asli'''. Ini termasuklah fakta-fakta tidak diterbitkan, hujah-hujah, spekulasi, dan buah fikiran; serta sebarang [[analisis]] atau [[sintesis]] yang belum diterbitkan terhadap bahan terbitan yang cuba untuk memajukan posisinya. Ini bermaksud [[Wikipedia:Wikipedia bukanlah|Wikipedia bukanlah]] tempat untuk menerbitkan pendapat, idea, pengalaman, mahupun hujah anda. [[Wikipedia:Sumber petikan|Menyatakan sumber anda]] dan mengelakkan sebarang penyelidikan asli merupakan sesuatu yang tidak dapat dileraikan; untuk menunjukkan bahawa anda bukannya mempamerkan penyelidikan asli, anda haruslah memetik sumber yang sahih dan boleh dipercayai untuk membekalkan maklumat yang '''berkaitan secara langsung''' kepada topik dalam rencana yang anda sunting, sekaligus menyokong maklumat yang ditambah.
 
Tiada penyelidikan asli ([[bahasa Inggeris]]: ''No original research'', NOR) merupakan salah satu daripada tiga polisi kandungan; yang lain-lain termasuklah [[Wikipedia:Pandangan berkecuali|pandangan berkecuali]] (''Neutral point of view'', NPOV) dan [[Wikipedia:Pengesahan|pengesahan]] (''Verifiability'', V). Bersama-sama, polisi-polisi tersebut menentukan jenis kualiti bahan-bahan yang diterima dalam rencana. Disebabkan mereka berpaut kepada polisi masing-masing, mereka seharusnya tidak diterjemah secara berasingan, dan setiap pengarang haruslah membiasakan diri mereka dengan ketiga-tiga.
 
Jika anda mempunyai sebarang persoalan tentang contoh-contoh tertentu yang membabitkan penyelidikan asli, ataupun jika anda memerlukan bantuan kerana seseorang telah menuduh anda menyumbang kandungan tersebut, sila lihat [[Wikipedia:Tiada penyelidikan asli/papankenyataan|Papan kenyataan TPA]] ([[WP:NORN]]).
7,740

suntingan