Penyiaran: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
1 bait ditambah ,  14 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
(Laman baru: '''Penyiaran''' ialah pengedaran [Isyarat (telekomunikasi)|isyarat]] audio dan/atau video yang memancarkan rancangan kepada audiens, baik orang ramai mahupun golongan-g...)
 
Tiada ringkasan suntingan
'''Penyiaran''' ialah [[pengedaran]] [[Isyarat (telekomunikasi)|isyarat]] [[Bunyi|audio]] dan/atau [[video]] yang memancarkan rancangan kepada audiens, baik orang ramai mahupun golongan-golongan tertentu.
 
Terdapat pelbagai jenis sistem penyiaran yang berbeza-beza keupayaannya. Sistem penyiaran yang terkecil merupakan sistem [[siar raya]] berinstitusi yang memancarkan perbualan dan muzik dalam lingkungan tempat-tempat terbatas seperti sekolah atau hospital, dan [[stesen radio]] atau [[stesen televisyen|televisyen]] berkuasa rendah yang memancarkan program dalam kawasan setempat yang kecil. Penyiar radio dan televisyen kebangsaan menikmati liputan seluruh negara melalui menara pemancar ulang, sistem satelit dan edaran kabel. Penyiaran radio dan televisyen satelit boleh meliputi kawasan-kawasan sebesar seluruh benua, manakala saluran [[Internet]] boleh mengedar teks atau audio dan video berstrim ke seluruh dunia. Individu juga boleh menggunakan perkhdimaan Internet untuk mengedarkan bunyi atau video [[penstriman]] atau [[podcast]].
Pengguna awanama

Menu pandu arah