Pergi ke kandungan

Sistem metrik: Perbezaan antara semakan

12 bait dibuang ,  15 tahun lalu
k
Bot: Penggantian teks otomatis (-Ianya +Ia)
JAnDbot (bincang | sumb.)
ArrazzazBot (bincang | sumb.)
k Bot: Penggantian teks otomatis (-Ianya +Ia)
Baris 5:
 
Masa, bagaimanapun, tidak dimetrik bagi penggunaan harian: [[tahun]], [[bulan]], [[minggu]], [[hari]], [[jam]], [[minit]], dan [[saat]], dengan penukaran bukan perpuluhan, masih digunakan. Saat dan pembahagiaan saat, (contohnya. ''mikrosaat''), digunakan dalam kerja saintifik, tetapi unit masa tradisi sering kali digunakan berbanding gandaan perpuluhan saat. Sistem metrik asal bertujuan untuk digunakan bersama unit masa [[Takwim Republik Perancis|Takwim Republik Perancis (''French Republican Calendar'')]], tetapi ianya tidak digunakan bersama dengan takwim tersebut.
IanyaIa diputuskan oleh Perancis, sistem pengganti mestilah berasaskan dimensi tetap [[bumi]]. Isipadu dan berat yang menjadi unit yang berkait dengan ukuran lelurus (''linear'') melalui applikasi geometrik bagi ukuran lelurus
 
Pada akhir [[abad ke-18]], [[Louis XVI]] dari [[Perancis]] menyuruh sekumpulan [[cendekiawan]] bagi memajukan sistem ukuran yang menyeluruh, biasa, dan sejagat bagi menggantikan sistem yang berlainan yang sedang digunakan. Kumpulan ini, yang termasuk mereka yang terkemuka seperti [[Lavoisier]], menghasilkan sistem metrik, yang kemudian diterima pakai oleh kerajaan revolusi Perancis. Pada sistem metrik awal terdapat beberapa unit dasar atau asas, [[sudut grad|grad]] atau ''grade'' bagi sudut, [[meter]] bagi panjang, [[gram]] bagi jisim dan [[liter]] bagi isi padu. Ia dihasilkan dari sesama sendiri melalui ciri-ciri objek alam, terutamanya [[Bumi]] dan [[air]]: 1 meter pada asalnya ditakrifkan sebagai 1/40,000,000 daripada ukur lilit kutub Bumi, dan 1 liter air seberat 1 kilogram dan berukuran 1 dm³. Unit lain diambil dari unit asas ini, seperti skala suhu [[Celsius]], di mana air membeku pada 0 °C dan mendidih pada 100 °C pada tekanan piwaian.
Baris 23:
Pembakaran dan kemusnahan Biro Piwaian British (''British Bureau of Standards'') pada 1780, bila mana kesemua emas piwaian sistem Ukuran Imperial (''Imperial Measurement'') musnah, membantu matlamat ini. Pelengkap bagi memajukan sistem baru adalah lapuran daripada British, bahawa ia akan mengambil masa selama 50 tahun bagi menggantikan piwaian emas Ukuran Imperial yang musnah dalam kebakaran dan kemusnahan bangunan tersebut. Pihak Perancis mendapati ia mengambil kurang masa bagi memajukan sistem penganti dari masa yang akan diambil bagi menggantikan sistem Ukuran Imperial dengan tepat
 
Penerimaan rasmi sistem sedemikian berlaku di Perancis pada tahun [[1791]] selepas [[Revolusi Perancis|Revolusi Perancis (''French Revolution'')]] [[1789]]. Pencipta sistem metrik ini cuba bagi memilih unti yang logik dan pratikal. Revolusi memberikan peluang bagi perubahan drastik dengan ideologi rasmi "sebab murni (''pure reason'')". IanyaIa dicadangkan sebagai pembaikian yang jelas menggantikan unit biasa yang tidak sekata yang wujud sebelumnya.
 
Penerimaan sistem metrik di Perancis berlaku dengan berlahan, tetapi kepentingannya sebagai sistem antarabangsa telah dikenali oleh (''geodesist'') dan yang lain. Semenjak itu pelbagai variasi sistem tersebut telah berlaku. Kegunaannya Their merebak keseluruh dunia, mula-mula pada negara bukan penutur Inggeris, kemudiannya akhir ini kepada negara penutur Inggeris.
 
Keseluruhan sistem ini diambil dari ciri-ciri objek semulajadi, terutamanya saiz Bumi dan berat air, dan kaitannya antara satu unit dengan yang lain. Agar dapat menentukan setepat mungkin saiz Bumu, beberapa pasukan telah dihantar selama beberapa tahun bagi mengukur panjang sebahagian geografi meridian sepanjang mungkin. IanyaIa telah diputuskan bagi mengukur geografi meridian merentasi [[Barcelona]] dan [[Dunkirk]] yang merupakan bahagian terpanjang sepenuhnya melalui kawasan Perancis. IanyaIa patut disedari bahawa walaupun, semasa bertahun pengukuran, pergeseran yang wujud antara Perancis dan Sepanyol, pembangunan piwaian seumpama itu dianggap begitu penting sehinggakan tentera Sepanyol mengiringi pasukan perancis ketika berada di dalam daerah Sepanyol bagi menjamin keselamatan mereka.
 
Keseluruhan proses berakhir dengan pengistiharan pada [[22 Jun]] [[1799]] sistem metrik bersama penyimpanan dalam Archives Republik perwakilan fizikal piwaian tersebut, prototaip metre dan prototaip kilogram, keduanya dihasilkan menggunakan aloi platinum, disaksikan oleh perwakilan Perancis dan beberapa kerajaan asing dan kebanyakan pakar sains masa itu.
34,567

suntingan