Perbezaan antara semakan "Noor Azizah"

Jump to navigation Jump to search
2 bait dibuang ,  12 tahun lalu
==Penglibatan dan Kerjaya Seni==
Pada tahun 1965 bermulalah sejarah pembabitannya dalam dunia filem. Beliau menjadi pelakon pembantu dalam filem sulungnya iaitu ''Dayang Senandong'' arahan [[Jamil Sulong]].
Sebaik selesai filem itu, beliau ditawarkan pula [[filem Sri Andalas]] (1966) arahan [[S. Kadarisman]]. Kemudian, muncul dalam filem ketiga, [[filem A Go Go 67|A Go Go 67]] (1967). Untuk filem ini beliau ‘dinaikkan pangkat’ apabila disenaraikan sebagai pelakon utama.[[Filem A Go Go 67]] arahan [[Omar Rojik]] membariskan [[Ahmad Nesfu]], [[Aziz Jaafar]], Normah Zainal, [[S. ShamsudinSamsudin]], [[Kuswadinata]], [[Ali Fiji]], M Rafee, [[Ibrahim Pendek]] dan [[Habsah Buang]].Sejak itulah, beliau tidak menoleh ke belakang lagi terhadap dunia lakonan. Berderet filem dibintanginya.
Pada tahun 1969, Noor Azizah diberi penghormatan oleh [[P. Ramlee]] kerana diberikan dua watak dalam [[filem Enam Jahanam]] keluaran Studio Merdeka, [[Kuala Lumpur]] iaitu sebagai ''Masmera'' dan ''Mastika''. Masmera ialah isteri kepada seorang peniaga dan pendekar terkenal bernama ''Tantari'' ([[P. Ramlee]]). Turur berlakon dalam filem tersebut ialah seniman [[Yusof Latiff]] sebagai ''Damburi''.
Selain filem terbitan tempatan, beliau pernah membintangi filem [[Thailand]] bertajuk Vendetta, selain dua filem terbitan [[Indonesia]] iaitu ''Jangan Kau Tangisi'' dan ''Malim Kundang'' selain pernah muncul dalam siri TV [[Australia]], ''Bailey's Birds''.
 
Hinggalah pada era 80-an, Noor Azizah masih mewarnai dunia filem dan drama TV. Namun sejak sedekad lalu, namanya semakin sepi sehinggalah tampil semula sebagai artis undangan dalam [[filem Soal Hati]] arahan [[Othman Hafsham]] pada 2000.
 
==Filem Lakonan==
650

suntingan

Menu pandu arah