Perbezaan antara semakan "Peristiwa berdarah Tak Bai"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
'''Peristiwa berdarah Tak Bai''' yang berlaku pada [[24 Oktober]] [[2004]] merupakan peristiwa di mana 8678 orang penduduk [[Islam]] kehilangan nyawa semasa dalam tahanan tentera [[Thailand]], dalam bulan Ramadan. Bagaimanapun kerajaan Thailand kemudiannya memutuskan bahawa tidak terdapat sesiapapun yang bersalah dalam kejadian tersebut.
==Latar belakang ==
Peristiwa berdarah Tak Bai bermula apabila 6 orang lelaki tempatan ditahan dan dituduh membekalkan senjata kepada pihak pemberontak. Penahanan mereka didibantah oleh penduduk tempatan yang kemudiannya mengadakan perhimpunan dan tunjuk perasaan bagi menuntut pembebasan rakan serta sanak saudara mereka itu.
 
Perhimpunan tersebut bertukar menjadi ganas apabila tentera menggunakan gas pemedih mata dan meriam air terhadap orang ramai yang kemudiannya menyebabkan enam lelaki berkenaan mati ditembak.
 
 
==Kesan==
Kejadian ini memburukkan lagi hubungan antara minoriti penduduk Islam yang tertumpu di Wilayah Selatan Thailand dengan sebahagian besar daripada 62 juta penduduk Thailand yang lain yang merupakan penganut agama [[Buddha]].
 
Setakat ini, lebih 1,000 orang terbunuh termasuk penganut Islam dan Buddha akibat keganasan yang sebahagian besarnya didakwa berpunca daripada perbuatan puak pemisah yang bertumpu di [[Yala]], [[Narathiwat]] dan [[Pattani]]. Sesetengah pihak pula mendakwa kegansan yang berlaku itu berpunca daripada jenayah terancang dan amalan rasuah.
 
==Tindask balas kerajaan==
245,304

suntingan

Menu pandu arah