Mazhab Gereja England: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
'''Gereja England''' atau '''Gereja Anglikan''' merupakan mazhab rasmi Kristian di England dan diketuai oleh monarki Inggeris.
Istilah Anglikan (dari istilah "Angles" atau Inggeris) mengumpulkan orang-orang dan gereja-gereja yang mengikuti tradisi agamawi yang telah dipupuk Gereja Inggeris. [[Perjamuan Anglikan]] mendasarkan hubungan Anglikan dengan Gereja Inggeris sebagai teologi yang luar rata dan kewujudan komuniti gereja-gereja yang pelbagai tradisi, tetapi memegang kukuh kepada gereja Inggeris sebagai ibu gereja. Penganut-penganut [[mazhab]] Anglikanisme kira-kiranya berapa puluh juta ramainya di seluruh dunia.
 
IstilahMazhab Anglikan (dari istilah "Angles" atau Inggeris)ini mengumpulkan orang-orangpenganut dan gereja-gereja yang mengikuti tradisi agamawi yang telah dipupuk Gereja Inggeris. [[Perjamuan Anglikan]] mendasarkan hubungan Anglikan dengan Gereja Inggeris sebagai teologi yang luar rata dan kewujudan komuniti gereja-gereja yang pelbagai tradisi, tetapi memegang kukuh kepada gereja Inggeris sebagai ibu gereja. Penganut-penganut [[mazhab]] Anglikanisme kira-kiranya berapa puluh juta ramainya di seluruh dunia.
 
Isu afiliasi Katolik ataupun Protestan adakalanya membingungkan seseorang. Gereja Anglikan/Inggeris menganggapkan dirinya sebagai komuniti yang ada tali perhubungan dengan kegiatan keagamaan dan doktrin-doktrin Katolik Roma dan Protestan. Di sisi yang lain, posisi Gereja Inggeris yang rasmi jelas mengaku bahawa gereja memegang teguh pada kepercayaan Katolik. Kebaktian dan cara sembahyang yang memberi penumpuan kepada ekaristi sama taraf dengan tradisi liturgi Katolik, dan [[Perjamuan Anglikan]] mengaku teguh perjamuan kesuluruhan dengan [[Gereja Katolik Lama]] - sebuah komuniti gereja-gereja yang telah menceraikan hubungan gerejawi dengan Gereja Katolik Roma pada tahun 1870 oleh kerana doktrin kuasa maha benar [[Paus]] di [[Tahkta Suci]] [[Vatikan]]. Di sisi yang lain pula, asal usul Anglikanisme ada wujud dalam [[Reformasi Protestan]] pula.
7,123

suntingan

Menu pandu arah