Perbezaan antara semakan "Initial D"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
2,273 bait ditambah ,  12 tahun lalu
k (bot menambah: ca:Initial D)
 
===Peringkat kedua===
Kumpulan pelumba yang dikenali sebagai kumpulan EMPEROR, semua pelumba yang menggunakan Mitsubishi Lancer Evolution, tiba di kawasan Gunma, mengalahkan hampir semua kumpulan pelumba di Gunma. Namun salah seorang daripada mereka, Seiji Iwaki telah dikalahkan oleh Takumi dan ianya telah merosakkan kemenangan berturut-turut mereka. Ketua mereka, Kyouichi Sudo mencabar Takumi untuk lumbaberlumba untuk "memberi pengajaran" dan menyembunyikan lumbaperlumbaan diaantaranya dan Ryosuke, yang merupakan sasaran utama diabeliau. sebelumSebelum itu,takumi Takumi secara tidak sengaja telah ternampakterlihat mogiMogi, kekasih hatinya sedang menaiki sebuah kereta benzBenz bersama dengan seorang lelaki. Ini menyebebkan takumiTakumi berasa amat marah namun dia tetap pergi ke kawasan GunmaAkagi untuk berlumba dengan Kyouichi sudoSudo. Perlumbaan ini telah menyebabkanMalangnya, enjin AE86 Takumi meletup danketika Takumiperlumbaan. dinggapWalau kalahbagaimanapun, tetapi Kyouichi menyatakantidak iamenganggapnya bukansebagai lumba.satu Kyouichiperlumbaan kemudianrasmi pergidan berlumbamenyuruh denganTakumi Ryosukemendapatkan tetapikereta dikalahkanlain olehyang Ryosukelebih berkuasa untuk berlumba.
Perlumbaan antara Kyoichi dan Ryosuke turut menyaksikan perbezaan pendapat antara kedua-duanya, yang mana Kyoichi berpendapat bahawa pelumba litar professional mempunyai kemahiran yang mencukupi untuk berlumba di jalan pergunungan ( touge ), sedangkan Ryosuke berpendapat sebaliknya. Ryosuke berjaya menewaskan Kyoichi setelah menganalisa kelemahan Kyoichi yang tidak mempunyai keyakinan mencukupi untuk mengambil selekoh hala kanan. Ini adalah disebabkan Kyoichi tidak biasa dengan keadaan jalan dua hala, disebabkan touge Irohazaka yang merupakan pangkalan Emperor adalah jalan sehala. Kemenangan ini telah membuktikan bahawa teori Ryosuke adalah tepat.
 
Dalam masa itu, Bunta mengetahui bahawa enjin AE86 telah mencapai jangka hayatnya dan telah bersiap sedia dengan enjin baru. Walaupun telah mengetahuinya, Bunta tidak menukar enjin tersebut dengan lebih awal kerana mahukan Takumi "kalah" dalam perlumbaan, yang mana dapat memberi pengajaran dan mematangkannya dalam menghadapi perlumbaan. Beliau kemudiannya membeli sebuah enjin baru, Toyota 4A-GE 20 Valve Twin Cam yang dikhususkan untuk perlumbaan yang mana digunakan dalam perlumbaan Japanese Touring Car Championship. Ia agak pelik kerana enjin tersebut biasanya dikhususkan untuk perlumbaan sahaja dan bukannya kepada kereta biasa. Malah, dalam siri ini tidak diberitahu di mana Bunta mendapatkan enjin tersebut. Bunta memasang enjin tersebut tanpa turut memasang tachometer baru, bertujuan mengajar Takumi tentang pentingnya kemahiran mekanikal dalam memahami sesuatu kereta, malah beliau sudah bersiap sedia dengan komponen tersebut, sekiranya Takumi memerlukannya kelak. Takumi kemudiannya mengetahui bahawa beliau memerlukan tachometer baru setelah diberitahu oleh Wataru Akiyama, seorang mekanik yang juga merupakan pemandu AE86 seperti Takumi. Cuma bezanya, Wataru memandu AE86 Levin manakala Takumi memandu AE86 Trueno.
Dalam masa itu, Bunta mengetahui bahawa enjin AE86 telah rosak dan telah bersiap dengan enjin baru.
 
Setelah Takumi menguji enjin baru tersebut, Wataru mencabar Takumi berlumba di mana-mana tempat yang dipilih sendiri oleh Takumi. Memilih trek pangkalan Wataru, Shomaru, perlumbaan itu dijalankan walaupun berisiko tinggi memandangkan keadaan jalan yang sempit, terbiar dan tidak diselenggara dengan betul. Takumi kemudiannya berjaya memintas Wataru di sebuah selekoh sempit, yang mengejutkan pemandu Levin tersebut dan memenangi perlumbaan.
 
[[Kategori:Anime]]
118

suntingan

Menu pandu arah