Perbezaan antara semakan "Assyria"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
13 bait dibuang ,  12 tahun lalu
k
bot menambah: th:อัสซีเรีย; perubahan kosmetik
k (bot mengubah: az:Assur)
k (bot menambah: th:อัสซีเรีย; perubahan kosmetik)
{{dablink|Untuk kegunaan lain, lihat [[Assyria (nyahkekaburan)]].}}
[[ImageFail:Human headed winged bull facing.jpg|thumb|300px|right|Sebuah lembu berkepak Assyria, atau ''[[shedu|lamassu]]''.]]
'''Assyria''' ([[Bahasa Syriak|Syriak]]:<big><big> ܐܬܘܖ̈</big></big>) dalam masa sejarah terawal dirujuk kepada kawasan pada sungai [[Tigris]] atas, dinamakan untuk ibu kotanya, bandar purba [[Assur]]. Kemudian, sebagai bangsa dan Empayar, ia juga datang untuk memasukkan secara kasarnya bahagian separuh utara [[Mesopotamia]] (bahagian separuh selatan menjadi [[Babylonia]]). Ibu kotanya adalah [[Nineveh]].
 
{{Ancient Mesopotamia}}
 
== Sejarah awal ==
 
Prasejarah yang paling penting di tapak ([[Neolitik]]) di Assyria adalah pada Tell Hassuna, pusat budaya [[Hassuna]].
</br></br></br>
 
== Negeri-kota Assyria awal dan kerajaan ==
 
Inskripsi pertama dari pemerintah Assyria muncul selepas 2000 SM. Assyria kemudian terdiri dari sebilangan negeri kota dan kerajaan [[Semitik]] kecil. Pengasasan pemerintahan beraja Assyria adalah tradisinya ditujukan kepada [[Zulilu]], dikatakan telah hidup selepas Bel-kap-kapu (Bel-kapkapi or Belkabi, ca. [[1900 SM]]), moyang kepada [[Shalmaneser I]].
 
=== Negeri kota Ashur ===
Negeri-kota Ashur mempunyai hubungan luas dengan bandar-bandar pada dataran [[Anatolia]]. Orang Assyria mendirikan "koloni pedagang" di [[Cappadocia]], e.g., pada [[Kanesh]] ([[Kültepe]]) moden sekitar [[1920 SM]]&ndash;[[1840 SM]] dan [[1798 SM]]&ndash;[[1740 SM]]. Koloni ini, dipanggil '''''karum''''', kata Akkadia untuk 'pelabuhan', telah dicantum kepada kota Anatolia, tetapi fizikalnya terasing, dan mempunyai status cukai khas. Mereka mesti telah bangkit dari tradisi panjang perdagangan antara Ashur dan kota Anatolia, tetapi tiada arkeologikal atau rekod bertulis menunjukkan ini. Perdagangan terdiri dari logam (mungkin jadi plumbum atau tin; terminologi sini adalah tidak keseluruhannya jelas) dan tekstil dari Assyria, yang telah berdagang untuk logam berharga di Anatolia.
 
=== Kerajaan Shamshi-Adad I ===
Kota Ashur telah ditakluki oleh [[Shamshi-Adad I]] ([[1813 SM]]&ndash;[[1791 SM]]) dalam perkembangan puak [[Amorite]] dari delta [[sungai Khabur]]. Dia letak anak lelakinya [[Ishme-Dagan]] pada takhta dari kota Ekallatum berdekatan, dan membenarkan bekas perdagangan Anatolia untuk berterusan. Shamshi-Adad I juga menakluki kerajaan also [[Mari, Syria|Mari]] pada [[Euphrates]] dan meletakkan anak lelakinya yang satu lagi, Yasmah-Adad pada takhta di sana. Kerajaan Shamshi-Adad kini merangkumi seluruh Mesopotamia utara. Dia sendiri menduduki ibukota baru yang diasaskan di lembah Khabur, dipanggil [[Shubat-Enlil]]. Ishme-Dagan mewarisi krajaan ini, tetapi Yasmah-Adad telah digulingkan dan Mari telah hilang. Raja baru Mari berpakatkan dirinya dengan [[Hammurabi]] dari [[Babylon]]. Assyria kini menghadapi kebangkitan kuasa Babylon di selatan. Ishme-Dagan bertindak balas dengan membuat perikatan dengan musuh Babylon, dan pergelutan kuasan berterusan selama berdekad.
 
=== Assyria dikurangkan kepada negeri orang suruhan ===
Hammurabi akhirnya menyaingi atas Ishme-Dagan, dan menakluk Ashur untuk Babylon. Dengan Hammurabi, pelbagai ''karum'' di Anatolia dihentikan aktiviti perdagangan &mdash; kemungkinan disebabkan barang dari Assyria telah kini didagangkan dengan rakan' Babylonia.
 
Assyria telah diperintah oleh raja orang suruhan yang bergantung pada Babylonia untuk suatu abad. Selepas babylon jatuh kepada [[Kassites]], [[Hurrians]] mendominasi kawasan utara, termasuk Ashur.
(Ilmiawan berbagai bertarikhkan permulaan "Tempoh Assyria Pertengahan" ke samada kejatuhan dari kerajaan Assyria Kuno dari [[Shamshi-Adad I]], atau ke apabila [[Ashur-uballit I]] bangkit ke takhta Assyria.)
 
=== Ashur-uballit I ===
Pada [[abad ke-15 SM]], [[Saushtatar]] raja "''Hanilgalbat''" (Hurrians dari [[Mitanni]]), menggeledah Ashur dan buat Assyria satu orang suruhan. Assyria memberi penghormatan ke Hanilgalbat hingga kuasa Mitanni runtuh dari tekanan [[Hittite]], membolehkan [[Ashur-uballit I]] ([[1365 SM]]&ndash;[[1330 SM]]), untuk sekali lagi buat Assyria satu merdeka dan kuasa menakluk pada kos [[Babylonia]]; dan satu masa datang apabila raja Kassite di Babylon telah lega mengahwini anak perempuan Ashur-uballit, dimana surat ke [[Akhenaten]] dari [[Mesir]] membentuk bahagian dari [[surat Amarna]]. Perkahwinan ini membawa ke akibat malapetaka, laksana puak Kassite pada lapangan membunuh raja Babylon dan meletakkan satu pembohong pada takhta. Assur-uballit dengan pantas mara ke Babylonia dan menuntut bela anak lelaki mertuanya, membuatkan [[Kurigalzu]] raja baris diraja di sana.
 
=== Perkembangan Assyria ===
Hanilgalbat akhirnya ditakluki dibawah [[Adad-nirari I]], yang menghuraikan dirinya sebagai "Raja Unggul" (''Sharru rabû'') dalam surat kepada pemerintah Hittite. Pewaris Adad-nirari I [[Shalmaneser I]] (c. 1300 SM), lontarkan keluar kepuraan dari pemerintah Babylonia, membuat [[Calah]] ibukotanya, dan mengikuti perkembangan ke barat laut, utamanya pada kos dari Hittites, mencapai sejauh [[Carchemish]] dan seterusnya.
 
Anak dan pewaris Shalmaneser, [[Tukulti-Ninurta I]], menggulingkan Kadashman-Buriash dari Babylon dan memerintah di sana dengan dirinya sebagai raja selama tujuh tahun, mengambil pada judul lama "raja Sumer dan Akkad". Mengikuti ini, Babylon memberontak terhadap Tukulti-Ninurta, dan kemudian malah buat Assyria penghormatan semasa pemerintahan raja Babylonia Melishipak II dan Marduk-apal-iddin I, satu lagi tempoh lemah untuk Assyria.
 
=== Tiglath-Pileser I mencapai Laut Mediterranean ===
 
Laksana empayar Hittite runtuh dari serangan hebat [[Phrygian]]s (dipanggil [[Meshech|Mushki]] dalam riwayat Assyria), Babylon dan Assyria mula bersaing untuk rantau [[Amorite]], dahulunya dibawah kawalan kukuh Hittite. Raja Assyria [[Ashur-resh-ishi I]] mengalahkan [[Nebuchadnezzar I]] dari Babylon dalam satu pertempuran, apabila pasukan mereka bertembung antara satu sama lain di rantau ini.
 
Anak lelaki Ashur-resh-ishi, [[Tiglath-Pileser I]], mungkin dianggap sebagai pengasas empayar Assyria pertama. Pada [[1120 SM]], dia menyeberangi [[Euphrates]], menawan Carchemish, mengalahkan Mushki dan tinggalan Hittites&mdash;malahHittites—malah didakwa mencapai [[Laut Hitam]]&mdash;dan—dan mara ke [[Laut Mediterranean|Mediterranean]], menakluk [[Phoenicia]], dimana dia buru lembu liar. Dia juga mara ke dalam Babylon dua kali, memegang judul lama "Raja Sumer dan Akkad", walaupun dia tidak mampu untuk gulingkan raja sebenar di Babylonia, dimana dinasti Kassite lama kini tewas kepada yang Elamite.
 
=== Masyarakat dalam tempoh Assyria Pertengahan ===
Assyria mempunyai kesukaran dengan pemastian jalan dagangan terbuka. Tidak seperti situasi dalam Tempoh Assyria Kuno, logam Anatolia dagangan berkesannya didominasikan oleh [[Hittite]] dan [[Hurrian]]. Mereka juga mengawal pelabuhan Mediterranean sementara [[Kassite]] mengawal jalan sungai selatan ke [[Teluk Parsi]].
 
Populasi Assyria adalah agak kecil, dan kota utama adalah [[Assur|Ashur]], [[Kalhu]] dan [[Nineveh]], semua terletak di lembah sungai [[Tigris]]. Semua warga lelaki merdeka telah diwajibkan untuk berkhidmat dalam tentera untuk satu masa; sistem ini dipanggil, ''ilku''-khidmat. Kod undang-undang Assyria telah disusun semasa tempoh ini. Mereka adalah penting untuk kelakuan menindas terhadap wanita dalam masyarakat mereka.
 
== Empayar Neo-Assyria ==
=== Pembangunan-empayar Assyria ===
Selepas Tiglath-Pileser I, orang Assyria dalam kemerosotan selama dua abad, satu masa yang lemah dan pemerintah tidak berkesan, perang dengan kejiranan [[Urartu]], dan pemcerobohan oleh nomad Aramia. Tempoh panjang lemah berakhir dengan penaikan pada [[911 SM]] dari [[Adad-nirari II]]. Dia kukuhnya menakluk kawasan sebelumnya di bawah orang pesuruhan Assyria nominal, memindahkan populasi di utara ke tempat jauh-keluar. Terpisah dari menolak sempadan dengan Babylonia sedikit ke selatan, dia tidak terlibat dalam perkembangan sebenar, dan sempadan dari empayar dia kukuhkan mencapai hanya sejauh barat seperti Khabur. Dia telah digantikan oleh [[Tukulti-Ninurta_II|Tukulti-Ninurta II]], yang buat sesetengah peningkatan di utara semasa pemerintahan pendeknya.
 
Raja seterusnya, [[Ashurnasirpal II]] ([[883 SM]]&ndash;[[858 SM]]), memulakan program perkembangan besar tanpa belas kasihan, pertama keganasan terhadap orang ke utara sejauh Nairi, kemudian menakluk orang Aramia antara [[Khabur]] dan [[Euphrates]]. Kekasarannya pantas merenyukkan satu pemberontakan secara tegas dalam perjuangan, pertempuran dua-hari. Mengikuti kemenangan ini, dia mara tanpa penentangan sejauh Mediterranean dan menuntut penghormatan dari [[Phoenicia]]. Tidak suatupun sebelum, orang Assyria mula bongkak dalam kekejaman mereka sekitar masa ini. Ashurnasirpal II juga alihkan ibukotanya ke kota Kalhu ([[Nimrud]]). Istana, kuil dan bangunan lain dibangkitkan oleh dia naik saksi ke pertimbangan pembangunan kekayaan dan seni.
[[ImageFail:Map of Assyria.png|thumb|400px|Empayar Assyria]]
 
Anak lelaki Ashurnasirpal, [[Shalmaneser III]] (858 SM&ndash;SM–[[823 SM]]), mempunyai pemerintahan panjang selama 34 tahun, apabila ibukota Assyria telah bertukar kepada kem besenjata. Setiap tahun tentera Assyria mara keluar darinya untuk merompak dan memusnah. Babylon telah dijajah, dan Babylonia dikurangkan ke orang pesuruhan. Dia bertempur terhadap Urartu, dan marakan satu tentera terhadap perikatan negeri Syria diketuai oleh [[Benhadad]] dari [[Damsyik]], dan termasuk [[Ahab]], raja dari [[Kerajaan Israel|Israel]], pada [[Pertempuran Qarqar]] pada ([[854 SM]]). Meskipun huraian Shalmaneser 'mengalahkan penentangan', ia kelihatan pertempuran berakhir dalam kebuntuan, laksana pasukan Assyria telah berundur selepas itu.
 
Shalmaneser ambil semula Carchemish pada [[849 SM]], dan pada [[841 SM]] marakan satu tentera terhadap [[Hazael]], Raja dari Damsyik, mengepung dan ambil kota itu. Dia juga dibawa dibawah penghormatan [[Jehu]] dari Israel, [[Tyre]], dan [[Sidon]]. [[Tugu]] hitamnya, dijumpai di Kalhu, merekodkan banyak eksploit tentera dari pemerintahannya. [http://www.kchanson.com/ANCDOCS/meso/obelisk.html] Sedikit akhir tahun dari hidupnya telah diganggu oleh pemberontakan dari anak sulung lelakinya yang hampir terbukti malapetaka. Assur, Arbela dan tempat lain sertai pembohong, dan pemberontakan telah dimansuhkan dengan kesukaran oleh [[Shamshi-Adad V]], anak lelaki kedua Shalmaneser, yang kemudian menggantikannya (824 SM).
 
Abad berikutan, Assyria sekali lagi mengalami kemerosotan bandingan, terhutang ke pemerintah lebih lemah (termasuk Ratu [[Semiramis]]) dan satu kemunculan semula dalam perkembangan oleh Urartu. Pengecualian yang penting ini adalah [[Adad-nirari III]] ([[810 SM]]&ndash;[[782 SM]]), yang menawan Damsyik pada 804, membawa Syria di bawah penghormatan sejauh selatan seperti Samaria dan [[Edom]], dan yang mara terhadap [[Medes]], mungkin jadi malah menembusi ke [[Laut Kaspia]].
 
=== Empayar Assyria Kedua ===
Apabila [[Nabonassar]] mulakan dinasti neo-Babylonia pada [[747 SM]] Assyria sedang dalam kesakitan revolusi. Perang saudara dan penyakit menular telah menjejaskan negara ini, dan provinsi utaranya telah direngkuh darinya oleh Urartu. Pada 746 SM Kalhu sertai pemberontak, dan pada ke-13 ''Iyyar'' dalam tahun berikutan, satu jeneral bernama Pulu, yang mengambil nama [[Tiglath-pileser III]], merampas mahkota, dan buat perubahan sapuan kepada kerajaan Assyria, pertimbangan memperbaiki keberkesanannya dan keselamatan.
 
Provinsi yang ditakluk telah disusunkan di bawah birokrasi terperinci, dengan raja pada kepala &mdash; setiap daerah membayar penghormatan tetap dan memberikan kontingen ketenteraan. Pasukan Assyria pada masa ini menjadi tentera berdiri, yang oleh pembaikian berjaya menjadi satu mesin lawan tanpa boleh dilawan; dan polisi Assyria telah dari sekarang diarahkan kearah mengurangkan seluruh tamadun dunia kepada satu empayar, melontarkan perdagangannya dan kekayaan kepada tangan Assyria. Perubahan ini selalu dikenali sebagai permulaan "Empayar Assyria Kedua".
 
Apabila Tiglath-Pileser III telah menaiki takhta Assyria, dia pergi ke Babylonia dan menculik dewa Šapazza; Kisah Assyria-Babylonia memaklumkan kita (ABC 1 Col.1:5). Selepas menjajah Babylon ke penghormatan, kerasnya menghukum Urartu, dan mengalahkan Medes dan Hittites, Tiglath-Pileser III mengarahkan tenteranya ke Syria, dimana telah dapat kembali kemerdekaannya, dan yang berjaya komersialnya pelabuhan laut Meditereanean Phoenicia. Dia ambil [[Arpad (Syria)|Arpad]] dekat [[Aleppo]] pada [[740 SM]] selepas pengepungan selama tiga tahun, dan mengurangkan [[Hamath]]. Azariah (Uzziah) telah menjadi sekutu raja Hamath, dan demikian telah dipaksa oleh Tiglath-Pileser untuk buat takzim dan bayar penghormatan tahunan.
Tiglath-Pileser III mati pada [[727 SM]], dan telah digantikan oleh [[Shalmaneser V]], dimana menyusun semula Empayar kepada provinsi, menggantikan raja orang suruhan bermasalah dengan gabenor Assyria. Bagaimanapun, Raja Hoshea dari Israel menunda bayar penghormatan, dan berpakat dirinya dengan [[Mesir]] terhadap Assyria pada [[725 SM]]. Ini membawa Shalmaneser untuk menjajah Syria (2 Raja 17:5) dan mengepung Samaria (ibukota Israel) selama tiga tahun. Shalmaneser merosakkan Samaria, ibukota Israel (ABC 1 Col.1:27).
 
=== Dinasti Sargonid ===
[[ImageFail:Deportation_of_Jews_by_Assyrians.svg|thumb|right|350px|Pemindahan Yahudi dari Judah oleh Empayar Assyria]]
Shalmaneser V mati tiba-tiba pada [[722 SM]] semasa mengepung Samaria, dan demikian takhta telah dirampas oleh [[Sargon II dari Assyria|Sargon]], si ''Tartan'' (ketua-komander-tentera), dimana kemudian pantasnya ambil Samaria, berkesannya mengakhiri [[Kerajaan Israel]] utara dan membawa 27,000 orang kepada kurungan ke [[Diaspora Israel]]. (2 Raja 17:1&ndash;61–6, 24; 18:7, 9). Dia juga mengepung Judah, dan mengepung Baitulmuqaddis (Isa. 10:6, 12, 22, 24, 34), tetapi tidak tawannya. Sargon II berperang pada tahun keduanya terhadap raja Elam, Humban-Nikaš, yang berpakat dirinya dengan Marduk-apla-iddina dari Babylon, tetapi telah dikalahkan seperti diberitahu dalam ABC 1 Col.1:31-37. Pada [[721 SM]], babylon lontar keluar pemerintahan Assyria, dibawah putera Chaldea berkuasa [[Merodach-baladan]] (2 Raja 20:12), dan Sargon, tidak mampu menahan pemberontakan, mengalih perhatiannya sekali lagi ke Urartu dan Syria, mengambil [[Carchemish]] pada 717, baik juga seperti Medes, menembusi Dataran Tinggi Iran sejauh Gn. Bikti dan membina beberapa kubu. Assyria telah berperang terhadap Babylonia selama sepuluh tahun sementara Marduk-apla-iddina memerintah Babylon (ABC 1 Col.1:41-42). Pada 710 SM, Sargon serang Babylon dan mengalahkan Marduk-apla-iddina, dimana lari ke sekutunya di Elam (ABC 1 Col.2:1-3). Sargon juga bina satu ibukota baru pada [[Dur Sharrukin]] ("Bandar Sargon") dekat Nineveh, dengan semua penghormatan yang Assyria tekah kumpulkan dari pelbagai bangsa.
 
Pada [[705 SM]], Sargon telah dibunuh semasa berlawan [[Cimmerian]]s, dan telah digantikan oleh anak lelakinya [[Sennacherib]] (2 Kings 18:13; 19:37; Isa. 7:17, 18), yang alihkan ibukota ke Ninevih dan buatkan orang yang dipindah kerja dalam perbaiki sistem terusan pengairan Nineveh. Pada [[701 SM]], Hezekiah dari Judah membentuk satu pakatan dengan Mesir terhadap Assyria, jadi Sennacherib menurutnya mara ke Baitulmuqaddis, memusnahkan 46 kampung dalam haluanya. Ini grafiknya dihuraikan dalam Isaiah 10; tepat sekali apa yang berlaku seterusnya adalah tidak jelas (Injil mengatakan satu Malaikat dari Tuan memukul Tentera Assyria di Baitulmuqaddis dan dia bertolak); bagaimanapun apa yang pasti ialah Sennacherib gagal menawan Baitulmuqaddis. Marduk-apla-iddina telah pulang ke Babylonia semasa pemerintahan Sennacherib. Raja Assyrian buat perang dengannya pada 703 SM di luar Kish dan mengalahkannya. Sennacherib menggeledah Babylonia dan mengejar Marduk-apla-iddina melalui tanah ini. Pada kepulangannya ke Assyria Sennacherib melantik Bel-ibni sebagai raja Babylon (ABC 1 Col.2:12-23). Bel-ibni bagaimanapun melakukan perseteruan, jadi Sennacherib pulang ke Babylon pada 700 SM dan menangkapnya dan pegawainya. Sennacherib sebaliknya melantik anak lelakinya Aššur-nadin-šumi pada takhta Babylon (ABC 1 Col.2:26-31).
[[ImageFail:AssyrianWarship.jpg|thumb|left|300px|Kapal perang [[Assyrian]], satu [[bireme]] dengan badan perahu runcing, 700 SM.]]
Sennacherib melancarkan satu kempen terhadap Elam pada 694 SM dan merosakkan tanah ini. Sebagai balasan raja Elam perintahkan untuk serang Babylonia. Aššur-nadin-šumi telah ditangkap dan dibawa balik ke Elam dan satu raja baru dipanggil Nergal-ušezib telah dilantik sebagai pemerintah Babylon (ABC 1 Col.2:36-45). Orang Assyrian pulang tahun berikutnya ke Babylonia dan menggeledah dewa Uruk. Nergal-ušezib buat pertempuran terhadap tentera Assyria, tetapi telah diambil tawanan dan diangkut ke Assyria (ABC 1 Col.2:46- Col.3:6). Satu lagi pemerintah asli, dipanggil Mušezib-Marduk, kemudian merampas takhta Babylon. Dia memegangnya dengan pertolongan sekutu Elamnya selama empat tahun hingga 689 SM, apabila orang Assyria ambil semula kota ini (ABC 1 Col.3:13-24). Sennacherib menbalas tangkasnya dengan membuka terusan sekitar Babylon dan membanjirkan kota dari luarnya hingga ia menjadi [[paya]], mengakibatkan kemusnahannya, dan penghuninya telah bertaburan. Pada [[681 SM]], Sennacherib telah dibunuh, lebih kemungkinan oleh salah satu anak lelakinya (menurut 2 Raja 19:37, semasa sembahyang kepada dewa Nisroch, dia telah dibunuh oleh dua anak lelakinya, Adramalech dan Sharezer, dan kedua-dua dari anak lelaki ini kemudiannya lari ke Armenia; diulangi dalam Isaiah 37:38 dan dirujuk ke dalam 2 Kisah 32:21).
 
Sennacherib telah digantikan oleh anak lelakinya [[Esarhaddon]] (''Ashur-aha-iddina''), iaitu telah menjadi gabenor Babylonia, dan telah berkempen di Urartu pada masa pembunuhan ayahnya, dimana dia mendapat kemenangan pada [[Malatia]] (Milid). Semasa tahun pertama Esarhaddon, satu pemberontakan muncul di selatan Babylonia. Nabu-zer-kitti-lišir, satu gabenor ''mat Tamti'', mengepung Ur. Gabenor ini tidak menawan kota ini, tetapi lari ke kerabatnya di Elam (''Hal-Tamti''); bagaimanapun, "raja Elam ambilnya sebagai tawanan dan meletakkannya kepada pedang" (ABC 1 Col.3:39-42); juga dalam (ABC 14 vs.1-4).
 
Sebagai raja Assyria, Esarhaddon pantas membuat Babylon dibina semula, dan buat ia ibukotanya. mengalahkan Cimmerians dan Medes (sekali lagi menembusi Gn. Bikni), tetapi tidak mampu mengekalkan arahan di kawasan ini, dia alihkan perhatiannya kearah barat ke Phoenicia&mdash;kiniPhoenicia—kini pakatkan dirinya dengan Mesir terhadap dia&mdash;dandia—dan geledah Sidon pada [[677 SM]]. Dia juga menangkap [[Manasseh]] dari Judah dan ambilnya tawanan untuk suatu masa di Babylon (2 Kisah 33:11). Telah cukup muak dengan campur tangan Mesir, Esarhaddon cuba untuk menakluk Mesir pada 673 SM, tetapi telah dikalahkan (ABC 1 Col.4:16). Dua tahun kemudian dia buat cubaan baru dan telah berjaya. Kisah Babylonia beritahu semula bagaimana Mesir "telah digeledah dan dewanya telah diculik" (ABC 1 Col.4:25); juga dalam ABC 14 vs.28-29. [[Firaun]] [[Tirhakah]] lari dari Mesir, dan stela memperingati kemenangan ini, dan persembahkan Tirhakah dengan ciri Afrika kulit hitam, telah disetkan pada Sinjirli (utara dari Teluk Antioch), dan kini di Muzium Berlin.
 
Assyria juga berperang dengan Urartu dan [[Dilmun]] (kemungkinan [[Qatar]] moden) pada masa ini. Ini merupakan perkembangan wilayah terhebat Assyria. Bagaimanapun, gabenor Assyria Esarhaddon telah dilantik atas Mesir telah terhutang budi untuk larikan penduduk gelisah, jadi kempen baru telah dilancarkan oleh Esarhaddon pada 669 SM. Dia menjadi demam pada perjalanan dan mati. Anak lelakinya Šamaš-šuma-ukin menjadi raja Babylon dan anak lelakinya Aššur-bani-pal menjadi raja Assyria; lihat ABC 1 Col.4:30-33 dan ABC 14 vs.31-32, 37. Bel dan dewa Babylonia pulang dari buangan mereka di Assur ke Babylon dalam tahun pertama Šamaš-šuma-ukin, dan perayaan akitu boleh disambut buat kali pertama dalam dua puluh tahun; ABC 1 14 vs.34-39 dan ABC 1 Col.4:34-36.
[[Assur-bani-pal]] atau Ashurbanipal (''Ashurbanapli, Asnappar''), anak lelaki [[Esarhaddon]], menggantikannya. Dia meneruskan kempen di Mesir, apabila tidak diganggu oleh tekanan dari Medes ke timur, dan Cimmerians ke utara Assyria. Tidak berupaya menahan Mesir, dia melantik Psammetichus sebagai raja orang suruhan pada [[663 SM]]. Bagaimanapun, selepas rayuan [[Gyges dari Lydia]] untuk pertolongan Assyria terhadap Cimmerians telah ditolak, askar upahan Lydia telah dihantar ke Psammetichus. Dari [[652 SM]], raja orang suruhan ini telah cukup kuat untuk isytiharkan kemerdekaan dari Assyria dengan bebas dari hukuman,terutamany aabang Ashurbanipal,[[Shamash-shum-ukin]], gabenor Babylon, mulakan perang saudara pada tahun itu. Pemberontakan ini bertahan hingga [[648 SM]], apabila Babylon telah digeledah, dan Shamash-shum-ukin membakarkan istana, membunuhi dirinya. Elam telah seluruhnya terjejas pada [[646 SM]] dan [[640 SM]], dan ibukotanya Susa seluruhnya musnah.
 
=== Kejatuhan dan warisan ===
[[ImageFail:PLATE2AX.jpg|thumb|Pakaian dari Paderi Tinggi Assyria dan seorang Raja.]]Ashurbanipal telah menggalakkan seni dan budaya, dan mempunyai perpustakaan besar bertablet cuneiform pada Nineveh. Bagaimanapun, pergelutan panjangnya dengan Babylonia dan Elam telah membuatkan Assyria cedera dan penat. Ia telah berkurangan dari kekayaan dan populasi berjuang; provinsi yang terjejas tidak boleh menghasilkan apa-apa untuk membekalkan keperluan perbendaharaan imperial, dan ia sukar untuk mencari pasukan tentera muncukupi untuk garisonkan populasi yang ditakluk. Assyria, oleh itu, telah tidak bersedia untuk menghadapi gerombolan [[Scythian]]s and Medes yang kini mula mencabul sempadan ke timur; Asia Kecil juga telah dikerumuni oleh Cimmerians.
 
Setelah kematian Ashurbanipal pada [[627 SM]], empayar ini mula bederai secara cepat. Scythians, Cimmerians dan [[Medes]] segera menembusi sempadan ini, merampok sejauh Mesir, sementara babylonia sekali lagi merdeka; pengganti Ashurbanipal, [[Ashur-etil-ilani]], kelihatan dilatihkan sedikit kuasa sebenar. Raja Babylonia [[Nabopolassar]], bersama dengan [[Cyaxares]] si Mede, akhirnya memusnahkan Nineveh pada [[612 SM]], dan Assyria jatuh. Seorang jeneral dipanggil [[Ashur-uballit II]], dengan sokongan ketenteraan dari Firaun Mesir [[Necho]] II, dipegang sebagai reja dari kuasa Assyria pada [[Harran]] hingga [[608 BC]]<ref>Grant, R G. Battle a Visual Journey Through 5000 Years of Combat. London: Dorling Kindersley, 2005 pg 19 </ref>.. Bantuan Mesir diteruskan kepada orang Assyria, dimana mencuba untuk menghalang kuasa bertambah dari Babylonia. Pada 605 S.M. pada pertempuran Megiddo, sebuah pasukan tentera Mesir mengalahkan sepasukan tentera Judea dan berjaya mencapai reja terakhir tentera Assyria. Pada pertempuran terakhir pakatan Babylonia-Median merenyukkan pakatan Assyria-Mesir, selepas dimana Assyria berhenti wujud sebagai satu bangsa merdeka.<ref>Grant, R G. Battle a Visual Journey Through 5000 Years of Combat. London: Dorling Kindersley, 2005 pg 19 </ref>.
Sungguhan dan kemusnahan ibu kota Assyria iaitu Nineveh dan Assur oleh Babylonia dan Median memastikan yakni elit dwibahasa, mungkin jadi yang sikit tertinggal yang masih fasih dalam bahasa Akkadia, telah dihapuskan. Menjelang abad ke-6 S.M., banyak dari populasi Assyria yang masih hdup menggunakan bahasa Aramia dan bukan cuneiform Akkadia. Pada masa kemudian, bahasa Akkadia tidak lagi digunakan oleh orang Assyria, walaupun banyak aspek dari budaya bersekutu, seperti namaan dengan Assur, berterusan, dan dibuat kini.
 
== Seni Assyria ==
{{main|Seni dan reka bentuk Babylonia dan Assyria}}
[[ImageFail:Transport of cedar Dur Sharrukin.jpg|thumb|300px|Bantuan dari ibu kota [[Dur Sharrukin]], menunjukkan pengangkutan araz Lubnan (ke-8. SM)]]
 
Seni Assyria dipelihara hingga kini pradominannya bertarikh ke tempoh Neo-Assyria. Seni menunjukkan babak pertempuran, dan kadangkala sulaan dari seluruh kampung dalam perincian berdarah, telah bertujuan untuk menunjukkan kuasa maharaja, dan telah amnya dibuat untuk tujuan propoganda. Batu ukiran ini mengariskan dinding dalam istana diraja dimana orang luar diterima oleh raja. Batu ukiran lain menunjukkan raja dengan berlainan dewa dan melakukan upacara keagamaan. Banyak batu ukiran telah dijumpai dalam istana diraja pada [[Nimrud]] (kalhu) dan [[Khorsabad]] (Dur-Sharrukin). Penemuan jarang dari piring logam kepunyaan pintu berkayu telah dibuat pada [[Balawat]] (Imgur-Enlil).
Terdapat perbincangan dijalankan dikalangan akademik melebihi sifat semulajadi [[kanta Nimrud]], satu keping [[batu kristal]] ditemui oleh [[Austen Henry Layard]] pada [[1850]], di kompleks istana Nimrud di utara [[Iraq]]. Satu minoriti kecil percaya yakni ia terbukti untuk kewujudan dari teleskop Assyria purba, dimana boleh menerangkan ketepatan hebat astronomi Assyria.
 
== Nota ==
 
{{Reflist|2}}
 
== Lihat juga ==
{{Commons|Assyria}}
*[[Asuristan]]
[[tl:Asiria]]
[[ta:அசிரியா]]
[[th:อัสซีเรีย]]
[[vi:Assyria]]
[[tr:Asurlular]]
76,480

suntingan

Menu pandu arah