Perbezaan antara semakan "Abdul Rahim Kajai"

Jump to navigation Jump to search
7 bait ditambah ,  15 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
'''Abdul Rahim Kajai''' ([[1984]] - [[5 Disember]] [[1943]]; nama sebenarnya '''Abdul Rahim bin Haji Salim''') ialah Bapa Kewartawanan Melayu.
 
 
Dilahirkan di [[Selangor]], [[Malaysia]], Abdul Rahim mendapat pendidikan awal sehingga darjah lima di Sekolah Melayu Setapak, [[Kuala Lumpur]]. Beliau kemudiannya dihantar oleh bapanya melanjutkan pelajaran agama dan [[Bahasa Arab]] di [[Makkah]] sehingga tahun [[1909]].
Pada tahun [[1931]], Abdul Rahim menjadi Pengarang untuk akhbar ''Majlis''. Dari situ, beliau berpindah pula ke akhbar ''Warta Malaya'' juga sebagai Pengarang. Pemilik Warta Malaya, [[Syed Husin al-Sagaf]] kemudiannya menerbitkan dua majalah, iaitu ''Warta Ahad'' dan ''Warta Jenaka'' dan Abdul Rahim ditugaskan untuk menulis rencana pengarangnya dan juga cerita-cerita humor untuk kedua-dua majalah itu.
 
Abdul Rahim pernah juga berkhidmat di [[''[[Utusan Melayu'']]'' dan ''Utusan Zaman'' sebagai Pengarang. Begitu juga sebagai Pengarang majalah [[''[[Mastika|Mustika'']]'' (sekarang di sebut ''Mastika''). Pada tahun [[1943]] semasa [[Perang Dunia II]], Abdul Rahim bertugas di akhbar ''Berita Malai''.
 
Abdul Rahim meninggal dunia pada tahun 1943. Dalam hidupnya, beliau pernah mengarang 48 buah cerpen dengan pelbagai tema.
28,020

suntingan

Menu pandu arah