Laut China Selatan: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
k
bot menambah: ur:بحیرۂ جنوبی چین; perubahan kosmetik
k (bot menambah: hak:Nàm Chûng-koet Hói)
k (bot menambah: ur:بحیرۂ جنوبی چین; perubahan kosmetik)
[[Laut China Selatan]] terletak di antara [[Semenanjung Malaysia]] dengan [[Sabah]] dan [[Sarawak]] di [[pulau Borneo]]. Laut ini terletak di atas [[pentas benua]] yang 'cetek' , banyak mengandungi [[plankton]] untuk makanan ikan.
 
Laut China Selatan semakin penting kerana menjadi laluan kapal laut dari negara [[China]], [[Jepun]] , [[Korea]] dan [[Amerika]] ke Barat iaitu ke [[Timur Tengah]] , [[India]] , [[Asia Selatan]] dan [[Afrika]]. Tambahan pula, dengan adanya telaga-telaga / pelantar [[petroleum]] dan [[gas asli]] terutama di perairan [[Sarawak]], [[Brunei]] dan [[Terengganu]].
 
[[Pulau Spratly]] yang terletak di sana menjadi kontroversi rebutan negara [[China]], [[Vietnam]], [[Malaysia]] , [[Sabah]] dan [[Thailand]]. [[China]] telah membina pangkalan di sana. Begitu juga dengan [[Vietnam]] . Sementara [[Malaysia]] memajukan [[Pulau Layang-Layang]] sebagai lokasi pelancongan. Pulau Layang-layang sebahagian daripada Kepulauan Spratly.
 
[[Pulau Natuna]] pula, setakat ini Malaysia 'mengiktiraf' [[Indonesia]] menguasainya.
 
 
Beberapa buah kapal ternama telah tenggelam di sini. Antaranya, kapal perang British '[[Prince of Wales]]' dan [[Repulse]]. Kapal laut China, Arab dan Belanda turut dikatakan tenggelam di sini dan sebahagian daripada masih berada di dasar laut.
 
{{Plet wiki stub}}
[[tr:Güney Çin Denizi]]
[[uk:Південно-Китайське море]]
[[ur:بحیرۂ جنوبی چین]]
[[zh-classical:南海]]
[[zh-yue:南中國海]]
77,165

suntingan

Menu pandu arah