Perbezaan antara semakan "Ketua pegawai eksekutif"

Jump to navigation Jump to search
Ketua pegawai eksekutif bertanggungjawab untuk menyelaraskan syarikat, baik secara dalaman mahupun secara luaran, dengan [[Kenyataan visi|visi]] [[strategi]]k syarikatnya. Teras [[kewajipan]] seseorang ketua pegawai eksekutif adalah untuk memudahkan urusan di luar syarikat semasa memandu [[pekerja]] dan [[pegawai eksekutif]]nya ke arah tujuan yang utama. Saiz dan sektor syarikat akan menentukan tanggungjawab lain yang tidak begitu penting. Seseorang ketua pegawai eksekutif perlu mempunyai keseimbangan [[daya usaha]] dalaman dan daya usaha luaran untuk membina sebuah syarikat yang boleh kekal.<ref>[http://sparxoo.com/2009/09/03/effective-leadership-strategies-for-ceos/ Effective Leadership Strategies for CEOs]</ref>
 
* Untuk [[perbadanan]], ketua pegawai eksekutif terutamanya menyelaraskan daya usaha luaran pada peringkat tinggi. Oleh sebab adanya eksekutif berperingkat ketua yang lain (misalnya ketua eksekutif pemasaran, maklumat, teknik, dll.), dia jarang diperlukan melakukan fungsi peringkat rendah.
*For corporations, the CEO primarily coordinates external initiatives at a high level. As there are many other c-level executives (e.g. marketing, information, technical etc.), seldom do corporate CEOs have low-level functions.
* Untuk [[usahawan]] yang baharu yang kekadangnya juga merupakan pengasas syarikat, jawatan pemangku mereka sebagai ketua pegawai eksekutif adalah amat berbeza daripada ketua pegawai eksekutif peringkat perbadanan. Oleh sebab biasanya tiada eksekutif berperingkat ketua yang lain di dalam syarikat yang kecil, tanggungjawab peringkat eksekutif itu diambil alih oleh ketua pegawai eksekutif.
 
* Untuk syarikat bersaiz sederhana, tanggungjawab ketua pegawai eksekutif adalah lebih kurang sama sahaja dengan tanggungjawab ketua pegawai eksekutif perbadanan. Oleh sebab syarikat sebegini tidak mempunyai eksekutif berperingkat ketua untuk semua bahagiannya, maka ketua pegawai eksekutifnya perlu mengambil alih sesetengah tanggungjawab peringkat eksekutif ataupun menugasinya kepada orang yang lain.
*For emerging [[entrepreneurs]], their acting position as a CEO is much different than that on the corporate level. As often times other c-level executives are not incorporated in small operations, it is the duty of the CEO (and sometimes founder) to assume those positions.
 
*Mid-sized companies borrow from corporate and entrepreneurial CEO responsibilities. There will not be all c-level positions available so the CEO must compensate for gaps either through delegating or assuming additional responsibility.
 
== Struktur ==

Menu pandu arah