Perbezaan antara semakan "Ketua pegawai eksekutif"

Jump to navigation Jump to search
Ketua pegawai eksekutif bertanggungjawab untuk menyelaraskan syarikat, baik secara dalaman mahupun secara luaran, dengan [[Kenyataan visi|visi]] [[strategi]]k syarikatnya. Teras [[kewajipan]] seseorang ketua pegawai eksekutif adalah untuk memudahkan urusan di luar syarikat semasa memandu [[pekerja]] dan [[pegawai eksekutif]]nya ke arah tujuan yang utama. Saiz dan sektor syarikat akan menentukan tanggungjawab lain yang tidak begitu penting. Seseorang ketua pegawai eksekutif perlu mempunyai keseimbangan [[daya usaha]] dalaman dan daya usaha luaran untuk membina sebuah syarikat yang boleh kekal.<ref>[http://sparxoo.com/2009/09/03/effective-leadership-strategies-for-ceos/ Effective Leadership Strategies for CEOs]</ref>
 
* Untuk [[perbadanan]], ketua pegawai eksekutif terutamanya menyelaraskan daya usaha luaran pada peringkat tinggi. Oleh sebab adanya eksekutif berperingkat ketua yang lain (misalnya ketua eksekutif pemasaran, maklumat, teknik, dll.), dia jarang diperlukan melakukan fungsi peringkatberperingkat rendah.
* Untuk [[usahawan]] yang baharu yang kekadangnya juga merupakan pengasas syarikat, jawatan pemangku mereka sebagai ketua pegawai eksekutif adalah amat berbeza daripada ketua pegawai eksekutif peringkatberperingkat perbadanan. Oleh sebab biasanya tiada eksekutif berperingkat ketua yang lain di dalam syarikat yang kecil, tanggungjawab peringkatberperingkat eksekutif itu perlu diambil alih oleh ketua pegawai eksekutif.
* Untuk syarikat bersaiz sederhana, tanggungjawab ketua pegawai eksekutif adalah lebihantara kurangtanggungjawab samaketua sahajapegawai denganeksekutif perbadanan dan tanggungjawab ketua pegawai eksekutif perbadanansyarikat usahawan yang baharu. OlehWalaupun mereka mencuba meniru bentuk perbadanan, oleh sebab syarikat sebegini tidak mempunyai eksekutif berperingkat ketua untuk semuayang bahagiannyalengkap, maka ketua pegawai eksekutifnya perlu mengambil alih sesetengah tanggungjawab peringkat eksekutif ataupun menugasinya kepada orang yang lain.
 
== Struktur ==

Menu pandu arah