Bandar diraja: Perbezaan antara semakan

Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
366 bait ditambah ,  12 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
Tiada ringkasan suntingan
'''Bandar diraja''' adalah merupakan [[bandar]] kedua terpenting selepas bandar atau bandar raya yang menjadi [[ibu negeri]] bagi negeri-negeri yang diperintah oleh Raja atau Sultan. Selalunya bandar diraja ialah daerah yang menjadi tempat berdirinya Istana kediaman rasmi bagi Sultan atau Raja, dan daerah yang menjadi bandar diraja ('''Royal Capital''') bukanlah daerah yang dipilih menjadi ibu negeri (''State Capital''). Istilah [[ibu negara]] (atau [[ibu negeri]]) yang digunakan ketika zaman penjajah menunjukkan kawasan yang menjadi ibu negara itu menempatkan pusat pentadbiran kerajaan dan lazimnya istana raja yang memerintah dibina di ibu negara, seperti yang terdapat di London dan negara-negara beraja yang lainnya di [[Eropah]]. Hal ini dilakukan bagi memudahkan urusan pentadbiran. (''Capital'' juga boleh diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia sebagai ''Pusat'', bergantung kepada konteks ayat.)
 
Namun di Tanah Melayu, atas sebab-sebab geografi dan ekonomi, di sesetengah negeri pihak British terpaksa mewujudkan pusat pentadbiran di tempat lain yang kadangkala jauh dari Istana rasmi. Contohnya di negeri Perak, baginda Sultan Perak bersemayam di Kuala Kangsar, namun Ipoh dijadikan ibu negeri kerana Ipoh menjadi kawasan yang paling pesat hasil daripada pembukaan banyak lomboh bijih yang mewujudkan peluang pekerjaan dan ekonomi kepada imigran. Lalu [[Ipoh]] dipilih menjadi ibu negeri dan [[Kuala Kangsar]] diangkat menjadi bandar diraja. Begitulah juga keadaan di negeri-negeri yang lain yang mempunyai situasi yang hampir sama.
 
Secara umumnya, hanya limabeberapa negeri sahaja yang memiliki bandar diraja iaitu [[Perlis]], [[Perak]], [[Selangor]], [[Negeri Sembilan]] dan [[Pahang]] namun [[Kedah]] juga memiliki bandar diraja (Anak Bukit) tetapi terletak di daerah Kota Setar (Alor Setar - ibu negeri). Bandar diraja bagi kelima-lima negeri inikecuali [[Kedah]] terletak di kawasan di luar ibu negeri masing-masing yang kadang kala jauh dari ibu negeri itu sendiri. Walau bagaimanapun, kelima-lima Sultan atau Raja bagi lima negeri ini memiliki istana hinggap di ibu negeri masing-masing bagi memudahkan urusan pentadbiran kerajaan negeri. Biasanya apabila kita menjejakkan kaki ke mana-mana bandar diraja, pasti kita akan dapat melihat papan tanda yang memberitahu bandar tersebut merupakan bandar diraja. Contoh: - '''Pekan Bandar Diraja''' Indah Dan Makmur.
 
Kebiasaannya majlis-majlis rasmi seperti sambutan Hari Keputeraan, Pemasyhuran, Sambutan Tetamu Negeri, Perlantikan Menteri Besar dan pelbagai upacara yang melibatkan Raja atau Sultan dijalankan di bandar diraja kerana di bandar diraja itulah terletaknya '''istana rasmi''' bagi Sultan atau Raja yang memerintah.
* [[Pahang|Pahang Darul Makmur]]: Bandar Diraja [[Pekan]]
 
* [[Johor|Johor Darul Ta'zim]]: Bandaraya [[Johor Bahru]], sebelum itu [[Johor Lama]] [[Kota Tinggi]]
* [[Kedah|Kedah Darul Aman]]: [[Anak Bukit]] Bandaraya [[Alor Setar]]
* [[Johor|Johor Darul Ta'zim]]: Bandaraya [[Johor Bahru]], sebelum itu [[Johor Lama]] di [[Kota Tinggi]]
* [[Terengganu|Terengganu Darul Iman]]: Bandaraya [[Kuala Terengganu]]
* [[Kelantan|Kelantan Darul Naim]]: Bandar [[Kota Bharu]]
Pengguna awanama

Menu pandu arah