Perbezaan antara semakan "Penghantaran automatik"

Jump to navigation Jump to search
sila berhati2 bila "find & replace"
(sila berhati2 bila "find & replace")
[[ImejFail:Ford500autotrans.JPG|thumb|123px|Tombol gear automatik pada kereta Ford Five Hundred.]]
{{transmission types}}
'''Penghantaran automatik''' adalah sistem kotak gear automotif yang boleh menukar gear secara automatik semasa kenderaan sedang bergerak tanpa memerlukan pemandu untuk menukar gear secara [[penghantaran manual|manual]]. Kebanyakan model kereta yang dijual di [[Amerika Syarikat]], [[Jepun]], [[Singapura]] dan baru-baru ini di [[Malaysia]] menggunakan penghantaran automatik.
Pada awalnya, kereta dengan penghantaran automatik kurang berkuasa, mempunyai kadar pecutan yang lambat, mempunyai nisbah gear yang sedikit serta tidak menjimatkan minyak berbanding [[penghantaran manual]], namun kemajuan teknologi automotif telah menjadikan penghantaran automatik kini lebih menjimatkan minyak. Sungguhpun demikian, penghantaran automatik masih tidak dapat menandingi penghantaran manual dari segi kecekapan kuasa, pecutan, kelajuan maksimum dan penjimatan minyak.
 
Secara lazimnya, penghantaran automatik merujuk kepada sistem yang menggunakan set gear planetari dan dikendalikan oleh sistem hidraulik. Sistem tersebut banyak digunakan pada [[kereta]] (dan sebahagian kecil kenderaan berat) yang menggunakan penghantaran automatik. Jenis-jenis lain bagi penghantaran automatik termasuklah [[penghantaran semi-automatik|penghantaran automasi manual (AMT)]] seperti yang digunakan oleh kereta [[Proton Savvy]], serta [[penghantarantransmisi boleh laras berterusan]] (CVT) yang banyak digunakan pada [[skuter]] dan sesetengah model kereta.
 
== Bagaimana penghantaran automatik berfungsi ==
== Jenis-jenis penghantaran automatik yang lain ==
* [[Penghantaran separa automatik]] ataupun AMT
* [[PenghantaranTransmisi boleh laras berterusan]] (CVT)
 
[[Kategori:Sistem kenderaan]]
[[de:Fahrzeuggetriebe#Automatikgetriebe]]
[[en:Automatic transmission]]
[[es:PenghantaranónTransmisión automática]]
[[fr:Boîte de vitesses#Boîte automatique]]
[[it:Cambio automatico]]
[[lt:Automatinė penghantaranjatransmisija]]
[[nl:Automatische versnellingsbak]]
[[ja:オートマチックトランスミッション]]
65,394

suntingan

Menu pandu arah