Perbezaan antara semakan "Dolphin Empesut"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
k
bot mengubah: ca:Dofí de l'Irauadi; perubahan kosmetik
k (bot mengubah: ca:Dofí de l'Irauadi; perubahan kosmetik)
'''Dolphin Empesut''' ([[bahasa Inggeris]]: ''Irrawaddy Dolphin'') ialah salah satu daripada [[haiwan]] yang terdapat di [[Malaysia]]. Nama sainsnya ''Orcaella brevirostris''. Nama tempatan adalah ''pesut''.
 
== Taburan ==
Dolphin Empesut merupakan sejenis ikan lumba-lumba air tawar dari [[famili]] [[mamalia]] yang juga dikenali sebagai lumba-lumba Irrawaddy.
Pesut merupakan haiwan yang dilindungi di bawah undang-undang Sarawak, dan mereka yang disabit kesalahan boleh dijatuhkan hukuman denda RM25,000 ataupun dua tahun penjara.
Kebanyakan masyarakat tidak memakan Pesut kecuali sebahagian masyarakat pinggir sungai di [[Sarawak]] dan [[Kemboja]].
 
== Ciri-ciri ==
Dolphin Empesut adalah haiwan yang tergolong dalam golongan [[benda hidup]], [[haiwan|alam haiwan]], [[vertebrata|bertulang belakang (vertebrata)]], kelas [[Mamalia]]. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Dolphin Empesut adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
 
[[Jantung]] Dolphin Empesut terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.
 
== Pembiakan ==
Sebagai mamalia, Dolphin Empesut berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Dolphin Empesut akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.
 
== Pengekalan ==
Dolphin Empesut merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.
 
== Pautan luar ==
* [http://images.google.com.my/images?svnum=10&um=1&hl=en&safe=off&q=%22Orcaella+brevirostris%22 Carian gambar di Google.]
 
[[id:Pesut]]
[[jv:Pesut]]
[[ca:Cap d'ollaDofí de l'Irauadi]]
[[cs:Orcela tuponosá]]
[[de:Irawadidelfin]]
76,409

suntingan

Menu pandu arah