Khilafah Fatimiyyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Khilafah Islam Fatimiyyah
الدولة الفاطمية
ad-Dawlah al-Fāṭimiyya

 

 

 

909–1171
Ibu negara
Bahasa Arab (bahasa dominan dan pertuturan)
Judeo-Arab (bahasa Arab dengan tulisan Hebrew)
Berber
Latin Afrika
Agama Syiah Islam Ismailiyah
Kerajaan Khilafah
Khalifah
 •  909–934 (pertama) al-Mahdi Billah
 •  1160–1171 (terkhir) al-'Āḍid
Era sejarah Zaman Pertengahan Awal
 •  Diasaskan 5 Januari 909
 •  Pengasasan Kaherah 8 Ogos 969
 •  Dibubarkan 1171
Luas
 •  969[1][2] 4,100,000 km² (1,583,019 batu²)
Populasi
 •  (anggr.) 6,200,000 
Mata wang Dinar
Didahului oleh
Digantikan oleh
Khilafah Abbasiyyah
Emiriah Aghlab
Ikhshidid Wilayah
Emiriah Tahert
Kesultanan Ayyubiyyah
Outremer
Emiriah Sicily
Emiriah Zirid
Emiriah Hammadid
Hari ini sebahagian daripada
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Templat:History of Egypt

Kerajaan Fatimiyyah atau al-Fātimiyyūn (Bahasa Arab: الفاطميون‎) merupakan sebuah kerajaan khilafah Islam bermazhab Syiah yang memerintah kawasan Maghribi, Mesir dan Levant bermula dari 5 Januari 910 sehingga 1171. Golongan elit pemerintah kerajaan ini merupakan penganut mazhab Ismailiyyah dari mazhab Syiah. Pemimpin kerajaan ini juga merupakan Imam Syiah Ismaili, dan oleh yang demikian, mempunyai kepentingan keagamaan kepada Syiah Ismaili. Mereka juga merupakan sebahagian dari rantai pemegang jawatan khalifah, yang diakui kebanyakan Muslim. Ini merupakan satu-satunya zaman di mana Imam Syiah dan khilafah Islam bersatu selepas pemerintahan Khalifah Ali bin Abi Thalib.

Kerajaan Fatimiyyah dikatakan amat bertoleransi dengan orang Yahudi dan Kristian Koptik di samping orang Islam lain.

Pada zaman 'Ubaydullah al-Mahdi pucuk pimpinannya ialah al-Mahdi sendiri sebagai khalifah yang berketurunan Arab. Pada zaman anak beliau, al-Qa'im sehingga al-Mu'iz, kuasa khalifah berada adalah di tangan para wazirnya yang berketurunan Barbar. Pada zaman al-'Aziz pula pengaruh Turki mula masuk. Pada waktu ini juga berlaku persaingan antara orang Turki dengan orang Barbar.

Warisan Fatimiyyah[sunting | sunting sumber]

Templat:Ismailis

Selepas khalifah al-'Āḍid, pemerintah Fatimiyyah diturunkan dari takhta pemerintahan di Mesir oleh Ayyubiyyah. Satu kejadian di mana sebuah keluarga yang berasal daripada Fas mendakwa pewaris Fatimiyyah melalui Idris yang mana telah mengahwini wanita Berber, terutamanya keluarga Idrisid dan Rbati dari Maghribi.[petikan diperlukan] Kebanyakan kumpulan-kumpulan "Tayyibi" (Alavi, Hebtiahs, Atbai Malak, Dawoodi) juga mendakwa mereka adalah pewaris kepada Fatimiyyah. Puak Taiyabi (Dawoodi Bohra yang mana merupakan kumpulan majoriti) mendakwa para Da`i mereka (lihat senarai Dai dari Dawoodi Bohra) adalah pewaris sebenar ke-21 Imam Taiyab abi al-Qasim, anak lelaki kepada Imam ke-20, Imam Mansur al-Āmir bi-Aḥkām Allāh (khalifah ke-10 Fatimiyyah) (gelaran Da`i diasaskan oleh Ratu Yaman Sulayhid (Arwa al-Sulayhi). Dai terkini bagi masyarakat Dawoodi Bohra adalah Dr. Syedna Mufaddal Saifuddin.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Turchin, Peter; Adams, Jonathan M.; Hall, Thomas D (December 2006). "East-West Orientation of Historical Empires". Journal of world-systems research. 12 (2): 222. ISSN 1076-156X. Dicapai pada 12 September 2016. 
  2. ^ Rein Taagepera (September 1997). "Expansion and Contraction Patterns of Large Polities: Context for Russia". International Studies Quarterly. 41 (3): 495. doi:10.1111/0020-8833.00053. Dicapai pada 12 September 2016. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]