Kilang peras tenaga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Sebuah kilang peras tenaga di Chicago, Illinois pada tahun 1903

Kilang peras tenaga adalah suatu istilah berkonotasi negatif untuk apa-apa persekitaran kerja dianggap sebagai tidak boleh diterima sukar atau berbahaya - terutama oleh mereka dari negara-negara maju dengan piawai kehidupan yang tinggi. Bagaimanapun, kilang jahit mungkin wujud dalam mana-mana negara. Pekerja kilang yang sering bekerja lebih masa untuk membayar sangat rendah, tanpa mengira undang-undang memberi mandat bayaran kerja lebih masa atau gaji minimum. Undang-undang pekerja kanak-kanak boleh dicabuli. Kilang jahit mungkin mempunyai bahan-bahan berbahaya dan situasi. Pekerja mungkin tertakluk kepada penderaan majikan tanpa cara yang mudah untuk melindungi diri mereka. Pembela kilang jahit, seperti Paul Krugman,[1] Nicholas Kristof,[2][3] dan Johan Norberg[4] memberi tumpuan kepada kelebihan jangka pendek kepada individu, dan kelebihan jangka panjang kepada negara-negara membangun.

Kerajaan Pejabat Kebertanggungjawapan AS mentakrifkan kilang peras tenaga sebagai majikan yang melanggar lebih daripada satu buruh undang-undang persekutuan atau negeri yang mentadbir gaji minimum dan kerja lebih masa, buruh kanak-kanak, kerja rumah industri, keselamatan dan kesihatan pekerjaan, pampasan pekerja atau peraturan industri.


Organisasi mengerjakan isu ini[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ In Praise of Cheap Labor by Paul Krugman
  2. ^ Kristof, Nicholas D. (2000-09-24). "Two Cheers for Sweatshops: They're dirty and dangerous. They're also a major reason Asia is back on track". The New York Times Magazine. The New York Times Company. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
  3. ^ Kristof, Nicholas D. (2006-06-06). "In Praise of the Maligned Sweatshop". The New York Times. The New York Times Company.
  4. ^ The Noble Feat of Nike by Johan Norberg

Templat:Fair trade