King's Field II

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
King's Field II
Kulit hadapan untuk keluaran King's Field II di Amerika.
PembangunFrom Software
Penerbit
    PerekaNaotoshi Zin (penerbit eksekutif)
    SiriKing's Field
    PlatformPlayStation
    Pelepasan
     GenrePermainan video berperanan konsol
     ModSeorang pemain

     King's Field II merupakan judul kedua dalam siri permainan video berperanan King's Field. Seperti pendahulu dan penggantinya, judul ini dimainkan melalui pandangan orang pertama, berlatarkan sebuah dunia bermisteri dan fantasi purba.

     King's Field II dibangunkan dan direka oleh From Software, sebuah syarikat permainan video Jepun, dan dikeluarkan pada 21 Julai, 1995 di Jepun, dan 31 Disember, 2995 di Amerika Syarikat.[1][2] Disebabkan judul King's Field yang pertama tidak pernah diterbitkan diluar Jepun, King's Field II seringkali dirujuk sebagai King's Field di Amerika. Judul ini hanya dikeluarkan untuk konsol PlayStation sahaja.

     Sinopsis[sunting | sunting sumber]

     Latar tempat King's Field ialah sebuah pulau di Melanat. Para pemain mengawal watak Prince Alexander, yang telah menyahut cabaran, sebagai salah satu daripada rakan rapat raja Verdite, untuk mengambil semula pedang suci yang dikenali sebagai Moonlight Sword, dan mengembalikannya kpada King Alfred di kerajaan Verdite. Alexander menjumpai dirinya di persisiran laut Melanat, sebagai satu-satu manusia yang terselamat daripada kapal yang tenggelam di lautan Melanat. Untuk mencari Moonlight Sword, Alexander harus menjejak melepasi rahsia dan misteri yang menyelubungi pulau Melanat.

     Rujukan[sunting | sunting sumber]

     Pautan luar[sunting | sunting sumber]