Kiritimati

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bagi pulau di Lautan Hindi, lihat Pulau Christmas.
Kiritimati
Gambar dari Stesen Angkasa Antarabangsa
Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: Tidak dapat mencari takrif peta lokasi yang diperincikan: "Modul:Peta lokasi/data/Kiribati" tidak wujud.
Koordinat: Ralat Lua pada baris 80 di package.lua: module 'Modul:ISO 3166/data/KI' not found.
CountryKiribati
Kumpulan pulauKepulauan Line

Kiritimati[1] atau Pulau 'Christmas adalah sebuah atol di Lautan Pasifik yang terletak di utara Kepulauan Line dan membentuk sebahagian dari Republik Kiribati.

Pulau ini mempunyai luas daratan yang terbesar berbanding dengan mana-mana atol terumbu karang di dunia: iaitu kira-kira 322 kilometer persegi (124 bt2);[2] lagunnya mempunyai keluasan yang lebih kurang sama. Atol ini memiliki ukuran perimeter sepanjang 150 km (93 mi), sementara garis pantai lagun mengunjur lebih dari 48 km (30 mi).[3] Pulau Christmas membentuk lebih 70% daripada keseluruhan luas daratan di Kiribati, sebuah negara yang terdiri daripada 33 buah atol dan pulau.

Pulau Kiritimati (Christmas) dikenali dengan kaedah penangkapan ikan menggunakan tulang.[4] Ia juga memiliki tempat pemerhatian burung dan meluncur yang terbaik.[5]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kiritimati is the rendition of Christmas in Gilbertese language, the local language, and it is pronounced very close to Christmas, with the same meaning.
  2. ^ Teeb'aki in Scott (1993)
  3. ^ Streets (1877)
  4. ^ [1]
  5. ^ [2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Kiribati

em:Kiritimati