Kitab al-Kafi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Kulit Halaman Al Kafi

Buku Al-Kfī (Buku Cukup) adalah kutipan hadis Syiah Imam Dua Belas yang disusun oleh Muhammad ibn Ya'qūb al-Kulaynī.[1] Ia dibahagikan kepada tiga bahagian: Usūl al-Kāfi, yang berkaitan dengan epistemologi, teologi, sejarah, etika, doa, dan Al-Qur'an, Furū' al-Kāfi, yang berkaitan dengan masalah praktis dan hukum, dan Rawdat (atau Rauda ) al-Kafi, yang meliputi pelbagai tradisi, yang kebanyakannya adalah huruf panjang dan ucapan yang dipancarkan dari keduabelas Imam.[2] Secara keseluruhan, al-Kāfī terdiri daripada 16,199 riwayat.[3]

Usūl (Asas) al-Kāfī[sunting | sunting sumber]

Lapan buku pertama al-Kfī biasanya dirujuk sebagai Uṣūl al-kāfi. Edisi jenis pertama yang ditetapkan oleh al-Kafi, yang diterbitkan dalam lapan jilid, menempatkan Usūl al-kāfi dalam dua jilid pertama. Secara umum, Usūl al-kāfi mengandungi tradisi yang berkait dengan epistemologi, teologi, sejarah, etika, doa, dan Al-Quran.

Usūl al-Kāfi :
Bab Tradisi Penerangan
Kitāb al-'aql wa al-jahl Buku Kebijaksanaan dan Kebodohan 36 tradisi
Kitāb fadl al-'ilm Kitab Pengetahuan dan Kebaikannya Diarkibkan 2018-04-21 di Wayback Machine 176 tradisi
Kitāb al-tawhīd Buku Tuhan dan Kesatuannya 212 tradisi
Kitāb al-hujjah Buku Panduan Ilahi 1015 tradisi
Kitāb al-īmān wa al-kufr Buku Kepercayaan dan Tidak percaya 1609 tradisi
Kitāb al-du'ā ' Buku Penyeru 409 tradisi
Kitāb 'adhamat al-Qur'an Kitab Al-Quran dan Kebaikannya 124 Tradisi
Kitāb al-mu'āsharah ) Buku Hubungan Sosial 464 tradisi

[4]

Furū al-Kāfi : Buku 9 hingga 34 dirujuk sebagai Furū' al-kāfi dan terdapat dalam tiga hingga tujuh edisi jenis pertama. Furū' al-kāfi mengandungi tradisi yang berurusan dengan masalah praktikal dan undang-undang.

Furū al-Kāfi
Bab
Buku Kemurnian
Buku Menstruasi
Buku Ritus Pengebumian
Buku Doa
Buku Amal
Buku Puasa
Kitab Hajj
Kitab Jihad
Buku Perdagangan
Buku Perkahwinan
Buku Pengorbanan Hewan atas Kelahiran Anak
Buku Perceraian
Buku Pembebasan
Buku Pemburuan
Buku Penyembelihan
Buku Makanan
Buku Minum
Buku Pakaian, Pengindahan, dan Kehormatan
Buku Haiwan yang Diyakini
Buku Perjanjian
Buku Warisan
Buku Modal dan Hukuman Korporat
Buku Pengembalian dan Wang Darah
Buku Testimoni dan Deposit
Buku Adjudikasi dan Precedents Undang-Undang
Buku Sumpah, Sumpah, dan Penans

Rawdat al-Kāfi[sunting | sunting sumber]

Rawdat al-Kāfi : Buku terakhir berdiri sendiri sebagai Rawḍah al-kāfi, yang ditemukan dalam lapan volume. Rawḍah al-kffi mengandungi hampir 600 tradisi pelbagai, yang banyaknya adalah surat dan ucapan yang panjang, tidak diatur dalam urutan tertentu.

Rawdat al-Kāfi
Tajuk
Buku Miscellanea - secara kebiasaan taman dari mana seseorang boleh memilih pelbagai jenis bunga

Keaslian[sunting | sunting sumber]

Sebahagian besar sarjana Syiah tidak membuat sebarang anggapan tentang keaslian buku hadits. Kebanyakan percaya bahawa tidak ada buku sahih "sahih" yang boleh dipercayai sepenuhnya. Buku-buku hadis disusun oleh orang-orang yang lemah, dan dengan demikian secara realistik, mereka tidak dapat tidak mempunyai campuran hadith yang kuat dan lemah. Warnani sendiri menyatakan dalam pengantarnya bahawa dia hanya mengumpulkan hadith yang difikirkannya penting dan mencukupi bagi umat Islam untuk mengetahui, dan dia meninggalkan pengesahan hadith ini sehingga ulama kemudiannya.[petikan diperlukan] Warnani juga menyatakan, merujuk kepada hadis:

"Apa saja (hadits) bersetuju dengan Kitab Allah (Al-Quran), terimanya. Dan apa sahaja yang bercanggah dengannya, tolaknya "[petikan diperlukan] [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2017)">rujukan diperlukan</span> ]

Menurut ulama besar Zayn al-Din al-'Amili, yang dikenali sebagai al-Shahid al-Thani (911-966 / 1505-1559), yang meneliti asnad atau rantai penghantaran tradisi al-Kafi, 5,072 adalah dianggap sahih (bunyi); 144 dianggap sebagai hasan (baik), kategori kedua; 1,118 diadakan untuk menjadi muwaththaq (boleh dipercayai), kategori ketiga; 302 adalah dijadikan qawī' (kuat) dan 9.485 tradisi yang dikategorikan sebagai da'if (lemah). [5]

Kenyataan ilmiah[sunting | sunting sumber]

"Anda berkata bahawa anda ingin mempunyai buku yang mencukupi (kitābun kāfin) yang mengandungi cukup semua sains agama untuk mencukupi pelajar, untuk menjadi rujukan bagi murid, dari mana mereka yang mencari pengetahuan agama dan ingin bertindak di atasnya boleh menarik tradisi yang sahih dari [Imam] yang benar - semoga damai sejahtera kepada mereka-dan contoh hidup di mana untuk bertindak, dengan mana kewajipan kita kepada Tuhan yang maha kuasa adalah dia dan luhur-dan kepada perintah Nabi- semoga rahmat Tuhan menjadi padanya dan keturunannya-dipenuhi. . . Tuhan-yang kepunyaan semua pujian-telah memudahkan penyusunan apa yang anda minta. Saya harap ia adalah seperti yang anda mahukan. "

  • Imam Khomeini (ulama Syiah yang terkenal abad ke-20) berkata:

"Adakah anda fikir ia cukup [ kafi ] untuk kehidupan keagamaan kita untuk mempunyai undang-undang yang disimpulkan di al-Kaffa dan kemudian diletakkan di atas rak?"

Idea umum di sebalik metafora ini adalah Khomeini membantah kemalasan ramai orang yang jahil pada zamannya yang hanya memelihara al-Kafi di rak mereka, dan mengabaikan atau melanggarnya dalam kehidupan seharian mereka, dengan anggapan bahawa mereka akan diselamatkan dari neraka hanya dengan memiliki buku itu. Khomeini berhujah bahawa undang-undang Islam sepatutnya menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian untuk orang percaya, bukan hanya naskah basi yang akan ditempatkan di rak dan dilupakan. Ironinya kiasan itu memberitahu; Khomeini secara tersirat mengatakan bahawa al-Kafi (yang mencukupi) bukanlah kafi (cukup) untuk menjadikan anda seorang Muslim yang setia atau dihitung di antara orang-orang yang soleh, melainkan jika anda menggunakan kebijaksanaan yang terkandung di dalamnya dan bertindak pada * Syi'ah ulama yang terkenal Syekh Sadūq tidak percaya kepada kesahihan lengkap al-Kafi. Khoei menunjukkan hal ini dalam "Mu'jam Rijāl al-Hadīth", atau "Koleksi Orang-Orang Narasi", di mana beliau menyatakan:

أن الشيخ الصدوق  : قدس سره  : لم يكن يعتقد صحة جميع مافي الكافي

"Syaikh as-Sadūq tidak menganggap semua tradisi di al-Kafī sebagai Sahih (jujur)."

Para ulama telah membuat kenyataan ini, untuk mengingatkan orang ramai bahawa seseorang tidak boleh memilih buku itu, dan mengambil apa sahaja yang mereka suka dari itu sebagai benar. Sebaliknya, proses pengesahan yang menyeluruh perlu diterapkan, yang meninggalkan pemahaman buku itu di tangan orang yang dipelajari. Dari sudut pandangan Syiah, mana-mana buku selain daripada Al-Quran, serta perawi hadith atau perawi hadith secara objektif boleh dipersoalkan dan diteliti untuk kebolehpercayaan mereka, dan tidak ada - bahkan Sahaba - dikecualikan daripada ini.

Kritikan utama al-Kafi sebagai dasar bagi fiqh Syiah, berasal dari penulis-penulis Sunni yang terkenal yang berpendapat bahawa mencari beberapa hadis di al-Kafi membuktikan bahawa seluruh sekolah Syiah adalah salah. Syiah dalam kenyataannya tidak meletakkan asas kepercayaan mereka sepenuhnya ke atas kesahihan buku ini ('Al Kafi' bermaksud "cukup"). Mereka percaya bahawa apa-apa yang bertentangan dengan gagasan yang dipegang sebelumnya mestilah tidak sahih. Mereka juga tidak secara automatik menerima beberapa hadith dari al-Kafi yang mempunyai bukti sejarah yang kuat.

Al-Quran adalah jauh lebih penting untuk kepercayaan Islam daripada buku hadith, dan para ulama Syiah telah lama menunjuk ini.

Shia pandangan al-Kafi berbanding dengan buku hadith lain[sunting | sunting sumber]

Warnani sendiri menyatakan dalam pengantarnya bahawa dia hanya mengumpul hadis yang difikirkannya penting dan mencukupi bagi umat Islam untuk mengetahui (pada ketika banyak umat Islam tidak buta huruf dan tidak peduli dengan keyakinan Islam yang benar, dan sekte sufi dan gnostik yang menjadi popular), dan dia meninggalkan pengesahan hadith ini sehingga ulama kemudiannya. Warnani juga menyatakan, merujuk kepada hadis: "Apa pun (hadits) bersetuju dengan Kitab Allah (Al-Qur'an), menerimanya. Dan apa sahaja yang bercanggah dengannya, menolaknya ". [6]

Penulis al-Kafi tidak pernah bermaksud untuk dipolitikkan sebagai "tidak sempurna", dia hanya menyusunnya untuk memberikan nasihat yang tulus berdasarkan undang-undang Islam yang sahih (tanpa mengira kebiasaan sesuatu hadis tertentu), dan untuk memelihara hadis dan agama yang jarang berlaku pengetahuan dalam koleksi mudah diakses untuk generasi akan datang untuk belajar.

Al-Kfī adalah koleksi tradisi yang paling komprehensif dari masa formatif beasiswa Islam. Ia telah diadakan di peringkat tertinggi oleh generasi selepas generasi ulama Islam. Shaykh al-Mufīd (d.1022 CE) memujinya sebagai "salah satu buku yang paling banyak dan paling bermanfaat bagi buku Shī'ah." Al-Shahid al-Awwal (d.1385 CE) dan al-Muḥaqqiq al-Karakī (d.1533 CE) telah berkata, "Tidak ada buku yang telah berkhidmat kepada Syiah seperti yang ada." Ayah'Allah al-Majlis berkata, "Tidak ada yang seperti itu ditulis untuk Islām."

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Meri, Josef W. (2005). Medieval Islamic Civilization: An Encyclopedia. USA: Routledge. ISBN 978-0-415-96690-0.
  2. ^ Howard, I. K. A. (1976), "'Al-Kafi' by Al-Kulayni", Al-Serat: A Journal of Islamic Studies, 2 (1)
  3. ^ http://www.al-islam.org/al-tawhid/kafi/1.htm Hadith al-Kafi
  4. ^ Etan Kohlberg (1991). belief and law in imami shiism. Variorum. m/s. 523.
  5. ^ "Selections from Al-Kulayni's Al-Kafi".
  6. ^ http://www.answering-ansar.org/answers/umme_kulthum/en/chap7.php

Pautan luar[sunting | sunting sumber]