Kolumpo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kolumpo
Kolumpo.jpg
PengarahSheikh Munasar
Bront Palarae
Rozi Izma
PenulisSheikh Munasar
Bront Palarae
Rozi Izma
Dihasilkan olehSheikh Munasar
James Wong
Bront Palarae
Rozi Izma
DibintangiSharifah Amani
Azad Jasmin
Nell Ng
Ruminah Sidek
Soffi Jikan
Amirul Ariff
Mano Maniam
Disunting olehMirage Post
Tarikh tayangan
5 Disember 2013
NegaraMalaysia
BahasaBahasa Melayu, Bahasa Inggeris
BajetRM 1 juta ($308,928)
Pecah panggungRM 290,000 ($89,598)

Kolumpo adalah sebuah filem antologi Malaysia yang ditayangkan pada 5 Disember 2013. Ia adalah koleksi tiga cerpen berbilang bahasa diarahkan oleh Bront Palarae, Sheikh Munasar dan Rozi Izma. Filem ini dihasilkan oleh para pengarah bersama penerbit bersekutu James Wong di bawah syarikat penerbitan Otto Film Sdn. Bhd.

Terletak di Kuala Lumpur, cerita menyusuri bersama-sama tema biasa dalam kehidupan, harapan dan impian. Pelakon termasuk Sharifah Amani, Azad Jazmin, Ruminah Sidek, Nell Ng, Mano Maniam, Soffi Jikan, Sabri Yunus, Sherry Alhadad, Along Eyzendy, Radhi Khalid dan Emely Poon.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Rahul, seorang pendatang India tiba di bandar untuk mengetahui bahawa syarikat yang menawarkannya pekerjaan telah tamat perniagaan. Beliau dibantu oleh seorang pemilik restoran tempatan dan bermula hidupnya di bandar sebagai pekerja pendatang haram.

Di Setapak, Gienna adalah seorang wanita Cina berusia tiga puluhan yang sentiasa mengelak panggilan telefon dari ibunya. Dia mendapati dirinya menghabiskan waktu petang membantu orang yang tidak dikenali, seorang wanita tua nyanyuk yang tidak ingat di mana rumah beliau.

Di Ampang, Hafidd, seorang pemuda, menemui seorang gadis cantik yang tidak dikenali di stesen LRT KLCC selepas kedua-dua mereka terlepas kereta api terakhir. Bagi seseorang yang tidak pernah mempunyai hubungan romantik bersama sesiapa dalam hidupnya, ini adalah saat hidup-menentukan dan hanya satu peluangnya untuk menemui cinta.

Ketiga-tiga cerita tersebut membuat kolaj daripada sambungan manusia yang memberi hidup pada bandar.

Terdapat mesej yang tersembunyi dalam setiap satu daripada tiga cerita pendek. Kisah pertama menunjukkan ketidakadilan dalam kehidupan dan jika boleh menerima kezaliman lanjut; yang kedua menggambarkan kebaikan disebalik kaum, walaupun isu-isu perkauman dalam tahap yang berbeza dalam masyarakat Malaysia; manakala cerita terakhir menyampaikan mesej halus: Apabila seseorang membuka fikirannya untuk melihat keindahan dalam kehidupan, kehidupan boleh menjadi cantik.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Bront Palarae menulis skrip dan mengarah filem ini.

Pelakon utama[sunting | sunting sumber]

Pelakon pembantu[sunting | sunting sumber]

Runut bunyi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]